Tramps pirms samita ar Kimu tiekas ar Singapūras premjeru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps Singapūrā, kur otrdien gaidāms viņa samits ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, pirmdien ticies ar šīs pilsētvalsts premjerministru Li Sjaņlunu.

«Mums konkrēti rīt ir gaidāma interesanta tikšanās, un es uzskatu, ka tā izdosies ļoti labi,» Singapūras premjeram sacīja Tramps.

Plašākus komentārus presei līderi nesniedza.

Vienlaikus Trampa delegācijas cilvēki noslēguši divu stundu tikšanos ar Ziemeļkorejas amatpersonām. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kurš pavada Trampu vizītē, tviterī ierakstījis, ka sarunas bijušas «saturīgas un detalizētas».

Singapūras premjeram tikšanās ar Kimu bija jau svētdien dažas stundas pēc Ziemeļkorejas līdera ierašanās Singapūrā.

Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pirmdien vēsta, ka Ziemeļkoreja un ASV apmainīsies viedokļiem par abu valstu attiecībām, kā arī «par pastāvīga un paliekoša miera uzturēšanas mehānisma izveidošanu Korejas pussalā» un «Korejas pussalas denuklearizācijas īstenošanas jautājumu».

Tiks spriests arī par citiem «abas puses interesējošiem jautājumiem, kā to pieprasa šis pārmaiņu laikmets», vēsta KCNA.

«Lieliski būt Singapūrā! Gaisā jūtams satraukums,» tviterī pirmdien ierakstījis Tramps.

Kima un Trampa tikšanās notiks otrdienas rītā viesnīcā «Capella», un tā būs pirmā reize, kad tiekas Ziemeļkorejas līderis un ASV prezidents.

Sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta jautājumam par Ziemeļkorejas denuklearizāciju apmaiņā pret ekonomisko un diplomātisko sankciju mazināšanu.

Sestdien pirms izlidošana uz Singapūru Tramps sacīja, ka dodas «miera misijā», tomēr arī brīdināja, ka šīs sarunas var būt izdevība, kas tiek izmēģināta tikai vienu reizi.

«Man ir pārliecība, ka Kims Čenuns vēlas izdarīt kaut ko lielu savai tautai,» sacīja Tramps, piebilstot, ka «viņam šādas izdevības vēlreiz nebūs».

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Jau notikušas abu Koreju līderu tikšanās, otrdien gaidāms Ziemeļkorejas un ASV līderu samits. Augsta līmeņa sarunās tiek spriests par Ziemeļkorejas denuklearizāciju, ekonomisko atbalstu komunistu režīma pārvaldītajai valstij un miera līguma noslēgšanu abu Koreju starpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu