Gads pēc «Grenfell Tower» traģēdijas: vairums izdzīvojušo joprojām dzīvo «uz koferiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdien aprit gads kopš «Grenfell Tower» traģēdijas Londonā. Sociālajā dzīvojamajā mājā izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gāja 72 cilvēki un vēl apmēram tikpat tika ievainoti. Lai arī pēc traģēdijas Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja solīja trīs nedēļu laikā atrast jaunas mājas visiem «Grenfell Tower» iedzīvotājiem, līdz šim tikai 82 no 203 mājsaimniecībām ir ierādīta pastāvīga dzīvesvieta, norāda «The Guardian».

Londonas policijas komisāre Kresida Dika sacīja, ka traģēdija joprojām esot «ļoti reāla, nesadziedēta un sāpīga».

«Grenfell Tower» ēkā dzīvoja 138 ģimenes, kas līdz šim sašķēlušās 203 saimniecībās. 15 no tām joprojām mitinās viesnīcā, bet daudzām citām ierādīti pagaidu mājokļi.

Nataša Elkoka bija viena no pēdējiem iedzīvotājiem, kas pirms gada tika izglābti no degošās ēkas. Tagad viņa darbojas kustībā «Grenfell United», kas apvieno ugunsgrēkā izdzīvojušos un viņu atbalstītājus. «Notikušā rezultātā mēs varējām kļūt par visdusmīgāko kopienu pasaulē, taču mēs izvēlējāmies būt cieņpilni un mierīgi. Galu galā tas vairoja cieņu pret mums,» viņa sacīja.

Nākamajā dienā pēc traģēdijas tika uzslieta «Grenfelas siena», kur simtiem cilvēku atstāja līdzjūtīgus vārdus, bojāgājušo fotogrāfijas un mīkstās rotaļlietas. Siena joprojām atrodas turpat.

Pēc traģēdijas ēka tika apklāta, un naktī uz 14.jūniju tā tika izgaismota zaļā krāsā, tādējādi pieminot notikušo.

Traģiskā ugunsgrēka gadadienā tiks rīkots nacionāla mēroga klusuma brīdis, dievkalpojums un citi piemiņas pasākumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu