Joga, beisbols un dejas - kā vasaras saulgriežus svin citās pasaules valstīs (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasaras saulgriežos, kas Latvijā pazīstami kā Līgo svētki, Ziemeļu puslodē atzīmē gan gada garāko dienu, gan īsāko nakti, un tas ir oficiālais vasaras sākums. Tūkstošiem cilvēku visā pasaulē svinēs vasaras saulgriežus ar gadsimtiem seniem rituāliem, kas sevī ietver gan lēkšanu pāri ugunskuriem, gan tādas jaunākas tradīcijas kā nodarbošanos ar jogu.

Lai gan minētie svētki ir plašāk pazīstami Eiropā, vasaras saulgriežu tradīcijas tiek ievērotas arī citās pasaulēs valstīs, svētkiem ieņemot svarīgu lomu kultūras pasākumos, tādēļ TVNET piedāvā iespēju noskaidrot, kā dažās valstīs tiek atzīmēti gada garākās dienas svētki.

Zviedrija

Zviedrija noteikti ir viena no Eiropas valstīm, kurās vasaras saulgriežu svētki tiek atzīmēti visā valstī. Svētki ar nosaukumu «Midsommarstång», kuri sakņojas pagāniskajās tradīcijās, tiek atzīmēti visu vecumu pārstāvju vidū. Vasaras saulgriežos Zviedrijā galdā tiek celti tādi ēdieni kā marinētas siļķes, lasis un kartupeļi, kurus, līdzīgi kā Latvijā, bauda puķu vainagu valkātāji. Svētkos par galveno elementu tiek uzskatīta tradicionālā tautas deja «Små grodorna». Zviedru ticējumi vēsta: ja neprecējusies meitene vasaras saulgriežos zem spilvena novietos septiņus ziedus, viņa naktī sapņos par savu nākamo vīru.

Indija

Vasaras saulgrieži Indijā tiek plaši atzīmēti ar masu jogas nodarbībām. 2014. gadā Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) vasaras saulgriežu dienu atzina par Starptautisko jogas dienu. Tiek uzskatīts, ka Adiogi, pirmais jogas pasniedzējs, satika savus mācekļus tieši vasaras saulgriežos, tādēļ Indijā, godinot saulgriežus, katru gadu vairāki tūkstoši cilvēku sapulcējas jogas nodarbībās.

ASV

Relatīvi jauno Indijas tradīciju praktizēt jogu, lai godinātu vasaras saulgriežus, ir pārņēmušas arī ASV, kur vairāki tūkstoši amerikāņu pulcējas Ņujorkā, lai piedalītos jogas nodarbības. Tāpat ASV iedzīvotāji mēdz spēlēt beisbolu, lai godinātu starptautisko notikumu. Aļaskā, Fērbenksā, vietējie iedzīvotāji kopš 1906. gada mēdz spēlēt tradicionālo «Pusnakts beisbola spēli», kurā spēlētājs pirmo metienu izdara 22:30 vakarā, spēlei turpinoties līdz nākamajam rītam.

Krievija

Slāvu valstīs, ieskaitot Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu, vasaras saulgriežus atzīmē ar pagānu svētkiem, sauktiem par Ivana Kupalas dienu. Svētki tiek atzīmēti, veidojot augu un augļu krāvumus, kuri pēc tam tiek sadedzināti vai citādi iznīcināti, uzskatot, ka šāds akts ir upurēšana, lai nodrošinātu labu ražu. Tāpat populāra tradīcija ir lēkšana pāri ugunskuram, turot mīļotā cilvēka roku, leģendai vēstot, ka šajā gadījumā jaunais pāris apprecēsies. Tāpat meitenes un jaunas sievietes pin sev ziedu vainagus, kurus svētku noslēgumā, aizdegtus ar svecītēm, palaiž pa straumi. Ja puisim izdodas ielēkt straumē un notvert vainagu, viņš apprecēs vainaga īpašnieci.

Spānija

Spānijā vasaras saulgriežos īpaši populāra ir ugunskuru dedzināšana, svētku uguņošana un lāpu dedzināšana. Saulgriežu svinēšanu šajā reģionā saista ar piederības sajūtām, iezīmējot arī pāreju uz pieaugušo vecumu daudziem pusaudžiem. Spānija gan ar «Svētā Jāņa» svētkiem vairāk atzīmē kopīgās iezīmes kristīgajai kultūrai un pagāniskajiem rituāliem.

Austrija

Tāpat kā Pireneju valstis atzīmē vasaras saulgriežus ar lāpām rokās, arī austrieši sanāk kopā, lai aizdegtu simtiem lāpu kalnos, atzīmējot maģiskos svētkus. Austrijā no viduslaiku tradīcijām tiek uzskatīts, ka uguns ir veids, kā pielūgt zemi. Mūsdienās svētku dalībnieki var izmantot kalnu vagoniņus, lai virsotnē piedalītos tradīcijās, kā arī doties vasaras saulgriežu kruīzā.

Islande

Islandē vasaras saulgrieži tiek svinēti ar «Seret Solstice» mūzikas festivālu, kas tiek rīkots Reikjavīkas centrā, izklaidējot sanākušos ar 72 stundu dejām dienas gaismā. Festivālā tiek atskaņota melodiska un ēteriska mūzika, līdzīga, kādu spēlē grupa «Sigur Ros», kas ir viena no valsts populārākajam grupām.

A post shared by Venuepark (@venuepark) on

Rumānija

Vasaras saulgriežus Rumānijā sauc par «Drăgaica Fair», kuri tradicionāli tiek atzīmēti Buzau pilsētā katru gadu, vietējiem iedzīvotajiem ievērojot «Hora Dragaicelor» pagānu rituālu, kurā jaunu meiteņu grupa, tērptas baltās kleitās ar ziedu vainagiem, izpilda lietus deju apkārt līgavai, lai nodrošinātu labu gadu un bagātu ražu.

Portugāle

Portugāles galvaspilsētas centrā pulcējas tūkstošiem cilvēku, lai svinētu Svētā Jāņa Kristītāja dzimšanas dienu un vasaras saulgriežus ielu koncertu festivālā, kurā tiek rīkoti ralliji, deju svētki un neierobežoti vietējo ēdienu un dzērienu baudījumi. Pusnaktī svētku svinētāji pulcējas gar Douru upi, lai vērotu uguņošanu, kas godina sauli.

Dānija

Dāņi aizvada vasaras saulgriežus, pazīstamus kā «Sankt Hans Aften», vakariņojot kopā ar ģimeni un draugiem, kam seko ugunskuru dedzināšana, kurā tiek iemesta salmu lelle - ragana, kura simbolizē ziemu un nāvi. Tāpat pie ugunskura kopīgi tiek dziedātas tradicionālās dziesmas.

A post shared by Kate Bowden (@kbsees) on

Bulgārija

Šajā valstī vasaras saulgriežu svētki tiek uzskatīti par vienlīdzīgiem Ziemassvētkiem vai Lieldienām, un svētku atzīmēšana joprojām ir viena no grandiozākajam Etarā – brīvdabas muzejā, kas atrodas Sivekas upes krastos. Saskaņā ar tradīciju gan jaunie, gan vecie attīra sevi, iebrienot meža upēs vai dīķos, savukārt sievietes pin ziedu un zāļu vainagus, kas dziedina un piesaista mīlestību.

Lielbritānija

Vasaras saulgriežu naktī saule nolaižas tieši virs Stounhedžas – noslēpumainā akmeņu krāvuma, kura izcelsme joprojām nav skaidri pierādīta. Stounhedžā saulgriežu naktī pulcējas iedzīvotāji no visas Anglijas, lai dejotu tautas dejas un sistu bungas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu