Lavas upes un garaiņu mākoņi – vulkāna izvirdums no putna lidojuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TERRAY SYLVESTER / REUTERS

Kīlauea vulkāna izvirdums Havaju salās sākās 3. maijā un turpinās joprojām. Šajā laikā lavas straumes savā ceļā ir nopostījušas jau vairāk nekā 600 ēku un vairāk nekā 2000 salas iedzīvotāju bijuši spiesti evakuēties.

Lavai no Kīlauea vulkāna ieplūstot jūrā un sacietējot, salas krasta līnija pakāpusies vairāk nekā kilometru uz priekšu. Līdz ar to sala pēc izvirduma ieguvusi jaunu zemi. «Krasta līnija ir pakustējusies vismaz 1,2 kilometrus no sākotnējās atrašanās vietas,» norāda ASV Ģeoloģijas dienesta ģeoloģe Vendija Stovala.

Pēc vulkāna izvirduma zemē parādījās vairāki desmiti vulkānisko plaisu, no kurām palaikam plūdušas lavas šaltis un lidojuši karsti akmeņi, bet pēc 5,6 magnitūdu zemestrīces no vulkāna krātera pacēlās 3000 metru augsts dūmu stabs. Joprojām nav iespējams pateikt, kad izvirdums beigsies, atzīst Stovala.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu