Došanās uz «Maskačku» caur gājēju tuneli tagad ievērojami krāšņāka

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Padarīt pasauli skaistāku un mainīt priekšstatu par Maskavas forštati - tāda bija galvenā ideja māksliniecei Sindijai Kļaviņai, veidojot sienas gleznojumu Daugavpils un Ģertrūdes ielas gājēju tunelī. Tagad šajā vietā sienas rotā dažādas ainiņas no tā sauktās Maskačkas.

Māksliniece, stāstot par spēcīgākajiem impulsiem, kas iedvesmoja veidot gleznojumu, atklāj, ka tā visupirms bijusi grupas «Astro'n'out» leģendārā dziesma «Tā daļa Rīgas». To var manīt arī tunelī, kur atrodamas atsauces uz šo skaņdarbu. Gleznojumā iespējams ieraudzīt Maskavas forštates zīmīgākās vietas un vērtības.

Mūziķe Māra Upmane–Holšteine atklāšanas pasākumā stāsta, ka katrā pilsētā un rajonā pirmais, par ko cilvēki runā un ko atceras, ir arhitektūra. «Koka mājas pie tramvaja sliedēm, kad uzspīd saule, ir tas, kas jābildē un jāliek uz Maskačkas pastkartēm. Un, protams, kolorītie cilvēki, kas šeit dzīvo. Tas viss kopā veido to neparasto, kas atrodams Maskavas forštatē,» atklāj mūziķe.

«Kad raksti dziesmu, tu domā par to, kā skaņdarbu izpildīsi koncertos kopā ar savu grupu, taču tagad tā iegūst pilnīgi jaunu šķautni,» dziedātāja neslēpj saviļņojumu un lepnumu, ka dziesma nu jau sākusi pati savu dzīvi.

Gleznošana tunelī ilgusi mēnesi, un idejas virzītāja Ginta Kisele-Brūvele ir gandarīta, ka darba radīšanas laikā 90% garāmgājēju bija pateicīgi un laimīgi, ka vietējā pilsētvide pārvēršas un kļūst skaistāka.

Šis ir izcils piemērs tam, kā mākslinieki un vietējie ļaudis var veiksmīgi sadarboties ar pašvaldību, jo ideja par tuneļa pārveidošanu tapa 2015. gada Maskavas forštates iedzīvotāju forumā. Tagad galarezultātu ikviens var apskatīt un novērtēt Daugavpils un Ģertrūdes ielas gājēju tunelī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu