Taizemē no alas izglābtos zēnus un treneri drīzumā izrakstīs no slimnīcas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PUBLIC HEALTH MINISTRY / HANDOUT / PUBLIC HEALTH MINISTRY

Ilgā un dramatiskā glābšanas operācijā Taizemē no alas izvestie 12 zēni un viņu futbola treneris ceturtdien tiks izrakstīti no slimnīcas, sestdien paziņojušas amatpersonas. 11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais treneris tika iesprostoti pazemē 23.jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi, Čiangrajas provincē. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas applūdināja ieeju alā.

Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu ūdenslīdēji.

8.jūlijā tika izglābti četri zēni. Vēl četri tika izvesti laukā 9.jūlijā, bet pēdējie četri zēni un viņu treneris tika izglābti 10.jūlijā.

Zēnus un treneri no slimnīcas plānots izrakstīt ceturtdien, paziņoja Taizemes veselības ministrs, piebilstot, ka viņi visi ir pie labas veselības un labā noskaņojumā.

Zēniem piedāvāta psihologu palīdzība un amatpersonas aicinājušas viņu ģimenes pagaidām izvairīties no interviju sniegšanas, jo tas var «izraisīt posttraumatiskā stresa traucējumus», sacīja ministrs. Psihologi brīdinājuši, ka piedzīvotajam var būt ilgtermiņa sekas, sevišķi pirmajām deviņām dienām, pirms zēnus un treneri atrada britu ūdenslīdēji.

Tikmēr Holivudas producenti jau plāno iemūžināt filā dramatisko zēnu un viņu trenera glābšanu.

Ceļš līdz iesprostotajiem pieredzējušam ūdenslīdējam aizņēma sešas stundas. Turklāt ceļā vietām bija spēcīgas straumes, šauras ejas un nulles redzamība.

Zēni tika ieģērbti nirēju tērpos un sazāļoti, lai glābšanas laikā viņiem nesāktos panikas lēkmes. Pēc tam viņi tika uzlikti uz nestuvēm un vilkti vai nesti pa applūdušajām šaurajām un vietām stāvajām alas ejām visu garo ceļu līdz izejai. Zēnu treneris spēja pats nirt.

Pirms zēni un treneris tika izglābti viņiem alā tika piegādāts skābeklis, pārtika un medikamenti. Viens Taizemes jūras spēku ūdenslīdējs gāja bojā, piegādājot skābekļa balonus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu