No Taizemes alas izglābtie zēni stāsta par piedzīvoto

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Pusaudžu futbola komandas spēlētāji, kuri vairāk nekā divas nedēļas pavadīja iesprostoti applūdušā alā Taizemē, ir izrakstīti no slimnīcas un pirmoreiz žurnālistiem pastāstījuši par alā pavadīto laiku un glābšanas operāciju, kas noslēdzās veiksmīgi par spīti tam, ka bija bīstama. Zēni stāsta, ka esot alā centušies izrakt ejas, lai izkļūtu no tās pašu spēkiem, ziņo raidorganizācija CNN.

Preses konferencē Čiangrajā zēni sēdēja līdzās Taizemes jūras spēku karavīriem, kuri piedalījās glābšanas operācijā.

Viens no runātājiem bija 14 gadus vecais Ardons Samaons - zēns, kurš angļu valodā atbildēja pirmajam britu nirējam, kas sasniedza gaisa kabatu, kurā bija patvērušies visi 12 zēni un viņu treneris. Futbolisti tobrīd mēģināja izrakt ejas alu sistēmā, cerot, ka tādā veidā varēs izkļūt laukā. Zēni izdzirdēja tālumā skanošas cilvēku balsis.

25 gadus vecais treneris Ekapols Ake Čantavongs sacīja zēniem, lai viņi klusē. Rūpīgāk ieklausījušies, viņi saprata, ka tuvumā patiešām ir cilvēki.

Kad pirmais nirējs uznira virs ūdens, Ardons esot bijis tik pārsteigts, ka varējis pateikt vien «sveiki».

Preses konferencē izskanēja jautājums, kāpēc futbola komanda gāja iekšā alā, kur lietus sezonā ir bīstami uzturēties. Treneris atbildēja, ka zēni esot bijuši ļoti ziņkārīgi un gribējuši izpētīt alu. Viņi iepriekš nebija tur bijuši. Pusaudži un viņu treneris apmēram stundu klīda pa alu sistēmu, kad nolēma atgriezties. Pa to laiku alas ejas bija daļēji applūdušas, un grupai nācās peldēt atpakaļ uz alas ieeju. Taču tas neizdevās un viņi saprata, ka ir iesprostoti.

Futbolisti atgriezās dziļāk alā un atrada vietu, kur patverties. Zēni nebaidījās, jo bija pārliecināti, ka tiks atrasti.

Britu nirēji iesprostotos futbolistus sasniedza 10. dienā.

Pēc vairākām alā pavadītām dienām bija dzirdama tekoša ūdens skaņa un ūdens līmenis sāka strauji celties. Tas satrauca treneri, un viņš lika zēniem sameklēt augstāku vietu, kur patverties, un sākt rakt ejas.

Kad sākās glābšanas operācija, zēni un treneris izlēma, kuri zēni tiks glābti pirmie. Viņi nolēma, ka pirmie būs tie zēni, kuri dzīvo vistālāk, lai viņi varētu uzreiz doties mājās un pastāstīt par notikušo. Zēni nezināja, ka viņu liktenim un glābšanai seko mediji visā pasaulē.

Treneris sacīja, ka futbolistus satriekusi ziņa par taizemiešu ūdenslīdēju, kurš mira glābšanas operācijas laikā.

Vairāki zēni arī atvainojās saviem vecākiem par to, ka nepateica, ka grasījušies iet iekšā alā.

Ardons sacīja, ka notikušais licis viņam kļūt uzmanīgākam un rūpīgāk pārdomāt savas rīcības sekas.

Komandas jaunākais dalībnieks - 11 gadus vecais Čanins Viborungruangs - teica, ka pieredze viņu padarījusi pacietīgāku.

Lai arī pusaudži joprojām sapņo par futbolistu karjerām, viņi arī vēlētos kļūt par jūras spēku karavīriem.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais treneris tika iesprostoti pazemē 23.jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi, Čiangrajas provincē. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas applūdināja ieeju alā. Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu ūdenslīdēji.

8.jūlijā tika izglābti četri zēni. Vēl četri tika izvesti laukā 9.jūlijā, bet pēdējie četri zēni un viņu treneris tika izglābti 10.jūlijā.

Taizemes veselības ministrs vēl pagājušajā nedēļā teica, ka jaunie sportisti un treneris ir pie labas veselības un labā noskaņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu