Lietuvā pirmo reizi izmantos mākslīgā intelekta tehnoloģijas redzes atjaunošanas operācijām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Acu klīnika „Novoe Zrenie”

Acu klīnikā «Novoe Zrenie» (Naujas Regėjimas) jau tagad pieejama īpaša programma «SportLife - LASIK», kas ar mākslīgā intelekta palīdzību pirms operācijas izvērtē visus faktorus, lai noteiktu ideālo korekcijas programmu.

Neapjukt sarežģītajā medicīnas terminoloģijā palīdzēs acu klīnikas «Novoe Zrenie» ķirurģijas nodaļas galvenais ārsts – oftalmologs Vadims Muraško.

Acu klīnikas „Novoe Zrenie” ķirurģijas nodaļas galvenais ārsts – oftalmologs Vadims Muraško
Acu klīnikas „Novoe Zrenie” ķirurģijas nodaļas galvenais ārsts – oftalmologs Vadims Muraško Foto: Publicitātes foto

- Kādi ir galvenie redzes atjaunošanas posmi, kādiem pacients iziet cauri lāzerkorekcijas operācijas laikā?

- Kopumā var izdalīt četrus posmus: pilna diagnostiskā izmeklēšana, ārstēšanas taktika un korekcijas programmas, operācija un, protams, pēcoperācijas rezultātu kontrole. Visu iepriekš minēto var paveikt vienā dienā, kas ir ļoti ērti mūsu klientiem. Pēdējo divu gadu laikā mēs novērojam izteikti augošu pacientu interesi par dzīvi bez brillēm.

- Vai pacients var būt drošs par to, ka diagnostiskā apskate tiks veikta pēc Eiropas vadošo klīniku standartiem?

- Pilnīgi noteikti. Mūsu diagnostikas nodaļas darba principi ir veidoti, balstoties uz pasaules standartiem. Pacienti, kuriem plānota redzes korekcijas operācija, tiek izmeklēti 1,5 – 2 stundas ar jaunāko augsto tehnoloģiju aparatūru.

Viss, kas attiecas uz redzi un acīm, prasa absolūtu precizitāti, izslēdzot jebkādas iespējamās kļūdas saņemtajos rādījumos.

Mēs savā darbā esam pieņēmuši standartu – medicīnas pakalpojumu kvalitātes trīskāršu kontroli, kas no mums prasa pilnīgu medicīniskās diagnostikas līnijas atjaunošanu vidēji ik pēc 3 - 5 gadiem. Tāpat tas attiecas arī uz medicīnas bloka iekārtām. Periodiski konsultējot ārzemju pacientus, es sastopos ar korekcijām, kas veiktas ar lāzeri citās klīnikās, un secinu, ka mēs esam soli priekšā. Starp citu, statistika, kas veikta mūsu pacientu reģistrā, rāda, ka ārzemju pacientu skaitam ir tendence palielināties. Es lepojos ar to, ka mēs lāzerkorekciju esam padarījuši brīvi pieejamu Vācijas, Francijas, Norvēģijas un citu valstu iedzīvotājiem.

par redzes korekcijas klīniku

- Vai lāzerkorekcija nozīmē pilnīgu redzes atjaunošanu visos gadījumos?

- Lielākajā daļā gadījumu. Redzes lāzerkorekcija – tā ir operācija. Un, kā jau jebkurai operācijai, ir iespējamas indikācijas un kontrindikācijas. Mūsu speciālistu uzdevums ir saņemt visu iespējamo informāciju no pacienta redzes analizatora, lai novērtētu riskus un prognozes. Mēs neveicam redzes lāzerkorekciju bērniem, jo bērna acis vēl attīstās un ir jāgaida šīs attīstības beigas. Tāpat mēs neveicam operācijas gadījumos, ja sliktas redzes iemesls ir kāda anomālija. Mēs pakāpeniski sekojam līdzi pataloģiskām izmaiņām, un jo īpaši rūpīgi veicam acs stāvokļa diagnozi acs daļai, kas tiks pakļauta operācijai. Īsākot sakot,

visas medicīniskās manipulācijas jāveic tikai pacientiem ar redzamu iemeslu, un tikai pacientu labā.

Parasti pēc operācijas atgriežas pacienti ar augstākām prasībām. Tie ir sportisti, karavīri, piloti. Ja skatāmies pēc pieprasījuma, tad šīs grupas pacientiem ir nepieciešama precīzāka lāzera redzes korekcijas procedūra, tāpēc mēs esam sākuši strādāt ar redzes korekcijas programmu nomogrammu.

- Kas ir korekcijas programma?

- Redzes lāzerkorekcija ir ķirurģiska iejaukšanās acs tīklenes optiskajā aparātā, mainot vienas acs lēcas profilu. Šīs darbības precizitāte agrāk nebija praktiski iespējama eksimeru lāzera dēļ, ar kuru tagad ķirurgs savus mērķus var sasniegt ātri, precīzi un, kas vissvarīgākais, pilnīgi automatizēti. Korekcijas programma ir detalizēts lāzera uzdevumu apraksts: sākot ar acs esošo stāvokli, beidzot ar vēlamo rezultātu.

par redzes korekciju

- Vai es saprotu pareizi: korekcijas programma nav tik svarīga cik tehniskā operācijas daļa?

- Tā tas ir. Redzes lāzerkorekcija ir viena no «intelektuāli sarežģītākajām» operācijām, kas tiek veiktas oftomoloģijā. Lai sasniegtu vēlamos rezultātus, ķirurgam jāseko līdzi parametriem un tanī pat laikā jāņem vērā to mijiedarbība: vecums, dzimums, pašreizējā refrakcija un tās dinamika, keratometriskie parametri un daudz kas cits. Ņemot vērā faktu, ka cilvēka smdzenes nevar vienlaicīgi kontrolēt trīs darbības, ķirurgiem ir pieejama vienkārša programma, kurā ir iepriekš sagatavotas iekārtu ražotāju nomogrammas.

- Kas ir nomogramma un kāda ir tās loma korekcijas programmā?

- Faktiski nomogramma ir visu iespējamo korekcijas programmu variantu apraksts, kurā, atkarībā no bāzes, ir 1-2 atslēgas parametri. Nomogramma ir sākuma punkts nākamo programmu optimizācijai priekš ķirurgiem, kas balstīts uz ķirurgu novērojumiem, lai to vienkāršotu.

- Kādu jūs redzat turpmāko lāzerkorekcijas attīstības nākotni, un kas jau ir paveikts tās virzienā?

- Patiesībā redzes lāzerkorekcijas iespējas jau tagad ir pilnībā apmierinošas. Mēs strādājam pēc efektīviem diagnostikas protokoliem, izmantojam precīzākās iekārtas un esam samazinājuši operācijas laiku līdz minimumam. Vienlaicīgi vienmēr gribas sasniegt vairāk. Es uzskatu, ka vairāk nekā 15 gadus ilgā darba pieredze refrakcijas ķirurģijā ir ļāvusi sasniegt maksimumu. Pirms vairākiem gadiem mēs mūsu kolēģus iedvesmojām radīt zinātniskas publikācijas, kurās tika piedāvāta optimized nomogram development ideja – nomogrammu optimizācija, īpaši izmantojot neironu tīklu. Mūsdienu pasaulē neironu tīkli tiek izmantoti visur: biržas tirgū, psihodiagnostikā, ķīmijā, neirokontrolē, ekonomikā, rūpniecībā un citur.

- Es noprotu, ka runa ir par mākslīgo intelektu?

- Pareizi.

Mūsu klīnikā jau tagad tiek izmantots trīskāršas kontroles programmas algoritms. Tomēr, mēs nolēmām to uzlabot. Un, mēs to izdarījām, pievienojot mūsu komandai vēl vienu «dakteri» - mākslīgo intelektu, kas ir pieredzējis 50 tūkstošus operāciju!

Dažos gados mēs esam radījuši reģistru par visiem gadījumiem, kad redzes lāzera korekcijas ir veiktas: pirmsoperācijas dati, korekcijas programma un ārstēšanas rezultāti. Tālāk ar profesionālu licencētu programmu palīdzību mēs izveidojām un apmācījām neironu tīklu, kas balstās uz daudzslāņu perceptronu principu, liekot izvērtēt visus faktorus pirms operācijas, lai noteiktu ideālo korekcijas programmu. Iedomājieties, ka mūsu komandai ir pievienojies vēl viens speciālists, kas zina to, ko dakteris cilvēcības faktora dēļ varētu aizmirst. Šis speciālists var pārvaldīt visus parametrus vienlaicīgi: sākot ar brīdi, kad redze ir pasliktinājusies, beidzot ar, piemēram, asfēriskās radzenes koeficientu.

Atsauce: mākslīgais neironu tīkls – matemātisks modelis, kā arī programmatūras vai aparatūras iemiesojums, kas radīts balstoties uz dzīva organisma šūnu neironu tīkla organizāciju un bioloģisko funkcionalitāti.

Foto: Acu klīnika „Novoe Zrenie”

- Vai tas nozīmē, ka tagad savas acis var uzticēt robota programmai?

- Protams, tas nav tā. Medicīnā nekas nevar aizvietot ārstu – cilvēku. Bet, ar mūsu palīdzību, ārstam ir uzradies ļoti gudrs «draugs», kas vienmēr pateiks priekšā un dos padomu, jo viņš zina un atceras tūkstošiem operāciju un to iznākumus. Mēs jau esam sagatvojuši patenta iesniegumu EPO (Eiropas patentu organizācija) ar formulējumu «Optimized nomogram – SportLife-LASIK».

«SportLife-LASIK» jau ir ekskluzīvi pieejama klīnikā «Novoe Zrenie».

Pie mums pieejamā lāzerkorekcija ir ātrākā, precīzākā, modernākā un ar jaunāko aprīkojumu.

Gaidām jūs mūsu klīnikā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu