Nenoteiktība ir zelta laiks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2017. gads zeltam sācies ar spēcīgu lēcienu – gada pirmajos trīs mēnešos zelta cena pārliecinoši pakāpās par 10%. Sasniedzot augstāko līmeni četru mēnešu laikā, zelta cena februārī pārsniedza 1260 USD par Trojas unci. «Kaut arī divus mēnešus ilgušais kāpums apstājās martā, kopējās cenas izmaiņas skaidri rāda, kādi ir galvenie zelta cenu nosakošie faktori,» norāda Konrāds Bjalass, finanšu mākleru uzņēmuma TMS Europe galvenais ekonomists.

Viņaprāt, politiskā nenoteiktība novērojama abās Atlantijas okeāna pusēs. Amerikas Savienotajās Valstīs jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps modināja cerības, ka tiks ieviesta jauna, biznesam labvēlīga fiskālā politika. Kā apgalvo eksperts, «iesākumā tas skubināja investētājus cerēt, ka Federālā rezervju banka (FED) palielinās procentu likmes,» taču viņš piebilst – Trampa prezidentūras sākums parādīja, ka vadīt valsti no Ovālā kabineta ir grūtāk nekā pārvaldīt uzņēmumu no Trampa debesskrāpja Trump Tower augšējā stāva.

Tā kā Trampam neizdevās savākt pietiekami daudz balsu, lai tiktu apstiprināts viņa veselības aizsardzības reformu likuma projekts, prezidentam var būt sarežģīti īstenot ambiciozos vēlēšanu kampaņas solījumus. Vēl lielākas bažas raisa Klusā okeāna reģiona partnerības (angl. Trans-Pacific Partnership (TPP)) līgums, par kuru pašlaik noris sarunas. Šis brīvās tirdzniecības līgums, kas tika sagatavots, tiecoties arī saskaņot Amerikas Savienoto Valstu un Meksikas intereses, ir nonācis briesmās, kopš Tramps paziņoja par izstāšanos no šīs partnerības.

Vēl liekāku nemieru raisa Trampa imigrācijas aizliegums. Trampa rīkojumi varētu skart septiņas valstis, kurās iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi. «Šīs bažas par protekcionismu un pašizolāciju rada draudus ASV dolāros nominēto vērtspapīru cenu stabilitātei, un tāpēc investētāji vairāk sliecas investēt zeltā,» saka Konrads Bjalass no TMS Europe.

Foto: Publicitātes foto

Eiropā ir vēl vairāk nenoteiktības avotu. Francijas prezidenta vēlēšanas, kas notiks no 23. aprīļa līdz 7. maijam, var beigties ar Nacionālās frontes kandidātes Marinas Lepenas, kas atbalsta Francijas izstāšanos no Eirozonas, uzvaru. «Lepena ir priekšgalā sabiedriskās domas aptaujās, taču viņas izredzes otrajā vēlēšanu kārtā uzvarēt neatkarīgo kandidātu Makronu ir daudz mazākas,» saka TMS Europe galvenais ekonomists. Viņš apgalvo arī, ka šīs politiskās jukas varētu palielināt pieprasījumu pēc zelta, jo sagaidāms, ka investētāji sāks uzskatīt zeltu par «drošu ostu«.

Taču Francija nav vienīgā Eiropas problēma. Vācijas parlamenta vēlēšanas notiks septembrī, un daudzi baidās, ka kanclere Angela Merkele varētu tās zaudēt. Politiskā ainava Itālijā arī ir ļoti nestabila. «Vissliktākais scenārijs šogad būtu ārkārtas vēlēšanas Itālijā, jo, kā rāda sabiedriskās domas aptaujas, eiroskeptiķu «Piecu zvaigžņu kustība» varētu iegūt pietiekamu atbalstu, lai spētu veidot valdību,» skaidro Konrāds Bjalass.

Tajā pašā laikā Grieķija cenšas iegūt vēl vairāk subsīdijas no Starptautiskā valūtas fonda un lielākajām ES valstīm. Bjalass prognozē, ka «vēl viena viedokļu sadursme jūlijā gaidāmajās sarunās varētu izraisīt satraukumu tirgos.«

Politiskā viļņošanās visā eirozonā rada draudus ekonomikas atlabšanai, tāpēc Eiropas Centrālajai bankai ir grūtāk iegrožot savu ļoti liberālo monetāro politiku. Ja ekonomikas izaugsme nepaātrināsies, Eiropas Centrālās bankas prognoze, ka inflācija pieaugs līdz 2% līmenim, šķiet maz ticama. «Obligāciju pirkšanas programma pagaidām paliek spēkā, taču procentu likmju celšana vairs nav alternatīva, un tāpēc ienākumi no ieguldījumiem Eiropā investētājiem vairs nav pievilcīgi, un viņi vairāk sliecas izvēlēties investīcijas zeltā,» norāda TMS Europe speciālists.

Paturot to prātā, TMS Europe analītiķi prognozē, ka pieprasījums pēc zelta paliks liels, jo tas arī turpmāk tiks uzskatīts par investīciju «drošo ostu«. «Potenciālie satricinājumi, kas lielākoties saistīti ar arvien lielākajām bažām par Federālās rezervju bankas procentu likmju celšanu, ir iespējami, taču, kā redzējām martā, to ietekme ir ierobežota un īslaicīga,» saka Konrāds Bjalass. Pašreizējā cena, kas ir ap 1250 ASV dolāriem par Trojas unci, izskatās stabili pamatota. Taču riska notikumi, kurus varam sagaidīt turpmākajos mēnešos, varētu palielināt cenu līdz 1300 USD par Trojas unci.

Uzziniet vairāk par zelta tirdzniecību un iemesliem, kas ietekmē zelta tirgu, no tikko publicētā ziņojuma «2017. gada zelta drudzis?», kuru sagatavojusi TMS profesionālā analītiķu komanda. Jūs varat lejupielādēt ziņojumu šeit.

2017. gada zelta drudzis

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu