Parūpējies par intīmo veselību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Intīmā veselība ir būtisks sievietes labsajūtas faktors, kas var ietekmēt kā ikdienas aktivitātes, tā arī atpūtu un dzimumdzīvi. Vieni no svarīgākajiem rādītājiem ir izdalījumu raksturs un komforta sajūta makstī.

Jau pusaudžu vecumā meitenēm parādās izdalījumi no maksts, kas dažkārt ir pat traucējoši un rada niezi. Savukārt, sasniedzot menopauzes vecumu, to apjoms ievērojami samazinās, un dzīves kvalitāti nelabvēlīgi ietekmē sausums makstī. Šīs izmaiņas dzīves laikā norāda, ka izdalījumi no maksts tā saucamajā reproduktīvajā vecumā (kad sākas mēnešreizes, sieviete var radīt bērnus) ir normāla parādība. Ir zināms, ka aptuvenais normālais izdalījumu apjoms diennaktī atbilst vienai deserta karotei. Normāli izdalījumi ir gaiši balti vai caurspīdīgi, nedaudz neviendabīgi, bez smakas, ar skābu vidi. Normā to apjoms bieži palielinās tā saucamo auglīgo dienu jeb ovulācijas laikā, kad izdalījumi kļūst staipīgi. Tajā pat laikā traucējoši izdalījumi un diskomforta sajūta makstī ir vienas no biežākajām sūdzībām, kāpēc sieviete griežas pie ārsta pēc palīdzības.

Maksts izdalījumu veids ir atkarīgs no maksts mikrofloras – dažādu baktēriju kopuma un attiecībām. Maksti varētu nosaukt arī par «suverēnu valsti», kurā valda savi likumi un kārtība, un, jo mazāk mēs tajos iejaucamies, jo labāk. Makstī mīt tūkstošiem mikrobi, taču pamatā normālu vidi nodrošina pienskābās baktērijas jeb laktobaciļi. Šie mikroorganismi izdala pienskābi, ūdeņraža pārskābi, dažādas imūnās jeb aizsargvielas, kā arī gar maksts sienām veido aizsargplēvīti. Tā neļauj savairoties nosacīti kaitīgām baktērijām (piemēram, sēnītēm, zarnu nūjiņām, gardnerellām un citām), kuras nelielā skaitā var atrast normālā vidē. Tās rada sūdzības tikai, ja savairojas un kļūst aktīvas. Ar to izskaidrojams fakts, ka maksts videi parasti ir jābūt skābai, tomēr ir pietiekoši daudz sieviešu (aptuveni 20%), kurām tā nav.

Ir zināms, ka maksts izdalījumus var ietekmēt vecums, menstruālā cikla fāze, seksuālā aktivitāte, grūtniecība, dažādu higiēnas produktu lietošana un paradumi, izmantotā kontracepcijas metode, medikamentu (piemēram, antibiotiku) lietošana, sievietes vispārējā veselība, imunitāte, iedzimtība, diēta, emocionālais stāvoklis un citi faktori, tomēr, kāpēc katrā konkrētā gadījumā un situācijā izdalījumi kļūst traucējoši, mēs nereti nevaram pateikt. Maksts vide ir mainīga. Dažādām sievietēm tieksme uz maksts mikrofloras izmaiņām ir individuāla – dažām tā ir stabili nemainīga, citām pie visniecīgākajiem riska faktoriem var savairoties nosacīti sliktās baktērijas.

Ikdienā visbiežāk sūdzības par diskomfortu makstī un mainītiem izdalījumiem rada piena sēnes izraisīts iekaisums vai bakteriālā vaginoze. Piena sēnes jeb kandidas vienmēr nelielā daudzumā ir uz sievietes ārējiem dzimumorgāniem, tās nevar pilnībā izārstēt. Kandidas aktivizējas, ja ir karsts laiks, biežāka peldēšanās, it īpaši sālītā vai hlorētā ūdenī, pēc antibiotiku lietošanas vai jebkuras vīrusu infekcijas, grūtniecības laikā. Šādā situācijā ir dažādā izteiktības pakāpē nieze un biezpienveida izdalījumi. Izteiktu piena sēnes iekaisumu ārstē ar pretsēņu jeb antifungāliem līdzekļiem. Bakteriālās vaginozes riska faktori nav līdz galam skaidri. Ir zināms, ka tās gadījumā ir samazināts laktobaciļu daudzums un pavairots tādu baktēriju skaits kā gardnerellas, mikoplazmas un citas. Dazās situācijās tā var būt saistīta ar partneru maiņu, tomēr ne vienmēr. Bakteriālās vaginozes gadījumā ir raksturīgi nepatīkamas «zivs» smakas izdalījumi no maksts. Ja bakteriālā vaginoze ir traucējoša, to ārstē ar antibiotikām, kurām var būt arī nelabvēlīgas blaknes. Ja maksts mikrofloras izmaiņas netraucē, tās nav jāārstē, tomēr ir situācijas, kad korekcija ir nepieciešama arī tad, ja nav sūdzības. Lai samazinātu dažādu komplikāciju risku, normālas maksts mikrofloras nodrošināšana ir svarīga grūtniecības laikā un pirms ginekoloģiskām operācijām.

Lai arī mainītus izdalījumus no maksts visbiežāk izraisa maksts normālās vides maiņas, retāk līdzīgas sūdzības var radīt arī tādas nopietnākas problēmas kā seksuāli transmisīvas infekcijas (piemēram, trihomonas, hlamīdijas un citas). Tomēr visbiežākais iemesls pastiprinātiem, niezošiem izdalījumiem, it īpaši vasarā, ir maksts sēnītes radītais iekaisums, kas nav seksuāli transmisīva infekcija.

Tā kā pilnībā nevar paredzēt, kurai sievietei var rasties problēmas ar maksts izdalījumiem, ideālas «receptes», kā sevi no tā pasargāt nav. Cilvēka organisms ir vienota sistēma, tāpēc labas veselības nodrošināšanai ir līdzīgi principi – ēst pareizu, sabalansētu uzturu (bez pārmērībām un galējībām), nesmēķēt, pēc iespējas mazāk lietot alkoholu, vairāk kustēties, atpūsties, mazāk strādāt un satraukties. Tomēr ir dažas lietas, ko derētu atcerēties - maksti nedrīkst skalot, normālu mikrofloras līdzsvaru var izjaukt pārmērīga higiēnas lietošana ar nepiemērotiem līdzekļiem, jūras un hlorēts ūdens, biksīšu ieliktņi ar smaržvielām, ciešs, sintētisks apģērbs.

Pēdējos gados ir parādījušies, dati, ka maksts vidi var profilaktiski uzlabot, izmantojot speciāli izveidotus pienskābo baktēriju preparātus jeb probiotikas, ko ievada makstī. Pētījumi rāda, ka, jo vairāk labo baktēriju veidu ir probiotikās, jo plašāka spektra iedarbība un labāka efektivitāte maksts vides uzlabošanā tiem piemīt. Svarīgi, lai šie līdzekļi būtu arī noturīgi pret antibiotikām. Probiotikas nav kaitīgas, tās var lietot pat grūtniecības laikā. Tām pamatā nozīme ir maksts vides izmaiņu profilaksē, kā arī, lai uzlabotu pretsēņu līdzekļu vai antibiotiku efektivitāti piena sēnes radīta iekaisuma vai bakteriālās vaginozes gadījumā, tai skaitā ar mērķi samazināt atkārtotu problēmas paasinājumu risku.

Jāņem vērā, ja traucējošu izdalījumu gadījumā izlieto probiotikas un sūdzības saglabājas un ir ilgstošas, noteikti jāapmeklē ārsts!

Raksta autore Jana Žodžika
Raksta autore Jana Žodžika Foto: Publicitātes foto

Femiflora

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu