Kas kopīgs datortomogrāfam un The Beatles?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Datortomogrāfija ir viens no mūsdienīgākajiem un precīzākajiem medicīnisko izmeklējumu veidiem, kas ļauj iegūt informāciju par dažādu cilvēka ķermeņa daļu anatomiskajām īpatnībām, to stāvokli un patoloģijām neveicot invazīvu iejaukšanos.

Kas ir datortomogrāfija?

Vienkāršoti aprakstot datortomogrāfijas pamatprincipu – izmeklēšanai pakļautās cilvēka ķermeņa daļas, atrodoties speciālā skanēšanas iekārtā, tiek apstarotas ar jonizējošu (rentgena) starojumu, ko pēc tam uztver aparatūrā iebūvētie sensori, iegūto informāciju sūtot uz datu apstrādes bloku. Tajā notiek apstarotās ķermeņa daļas attēlu veidošana. Izmeklēšanas laikā tiek iegūts simtiem plānu, konkrētas ķermeņa daļas šķērsgriezuma attēlu, kas tiek pakļauti tālākai datorprogrammas analīzei un savienošanai veidojot dažādu plakņu divdimensiju, kā arī trīsdimensiju attēlus.

Iegūto ķermeņa daļu attēlus speciālists datora monitorā analizē, izvērtējot novirzes un anomālijas, lai spriestu par to, kas notiek dažādos projekciju slāņos, jeb izmeklētā orgāna dziļumos.

Jāuzsver, ka atšķirībā no parasta rentgenuzņēmuma, datortomogrāfa veidotie attēli, pateicoties precīzākai starojuma plūsmas fiksācijai, tai izejot cauri dažāda blīvuma audiem un iegūtās informācijas apstrādei speciālās programmās, ļauj spriest arī par to, vai kādas patoloģiskas izmaiņas nav skārušas orgānu mīkstos audus.

Datortomogrāfija plašu pielietojumu ir ieguvusi salīdzinoši nesen. Pirmie klīniskajā diagnostikā pielietojamie datortomogrāfi parādījās vien pagājušā gadsimta 70. gados. 1979. gadā datortomogrāfijas pamatlicēji Godfrijs Ņubolds Haunsfīlds (Godfrey Newbold Hounsfield) un Alans Makleods Kormaks (Allan McLeod Cormack) par savu ieguldījumu to teorētisko principu izstrādē saņēma Nobela prēmiju.

Kas kopīgs datortomogrāfam un The Beatles?

Interesanti, ka pirmā datortomogrāfa EMI scanner jeb CT (computed tomography) scanner izstrādi finansēja britu EMI Group, kas savulaik nodarbojās ne vien ar mūzikas biznesu un jaunu talantu atklāšanu, bet arī ar pētījumiem elektronikas un datortehnoloģiju jomā.

Stabili nostiprinājies 70. gadu mīts vēsta, ka pirmā datortomogrāfa izgudrošanai un uzbūvēšanai aizgāja daļa rekordlielās peļņas, ko EMI Group 60. gados ieguva no The Beatles ierakstu pārdošanas.

Pasaulei par datortomogrāfu, tātad būtu jāpateicas ne vien tā izgudrotājiem Haunsfīldam un Kormakam, bet arī leģendārajai rokgrupai un daudziem miljoniem tās pielūdzēju, kas pērkot The Beatles albumus bagātināja EMI banku kontus. Tā vēl 70. un 80. gados mīlēja domāt daudzi The Beatles talanta cienītāji.

Realitātē mūziķu grupu, kas pasaulei deva jaunus revolucionārus priekšstatus par šovbiznesu, un zinātnieku grupu, kas pasaulei deva tiem laikiem revolucionāro medicīniskās diagnostikas iekārtu – datortomogrāfu, saista vien tas, ka abām šīm grupām bija noslēgti līgumi ar dažādām lielā EMI koncerna apakšstruktūrām.

Foto: Publicitātes foto

Atvieglo agrīno diagnostiku

Jaunākie un tehnoloģiski sarežģītākie datortomogrāfi spēj ļoti precīzi attēlot dažādu cilvēka iekšējo orgānu izskatu un stāvokli. Tie ļauj piefiksēt pat sīkākās izmaiņas un atkāpes no normas, padarot iespējamu slimību un patoloģiju diagnostiku agrīnos attīstības posmos.

Bieži vien pašam pacientam vēl nekas nesāp un nav izteiktu simptomu, kas liecinātu, ka ir sākušās nopietnas veselības problēmas. Šādos gadījumos tieši datortomogrāfā veiktie izmeklējumi var palīdzēt laikus konstatēt problēmas, diagnosticēt saslimšanas un sākt to ārstēšanu. Īpaši svarīgi tas ir onkoloģisko saslimšanu gadījumā, jo tad slimības pirmsākumos noteikta diagnoze var izglābt dzīvību.

Ne mazāk nozīmīga ir datortomogrāfa izmantošana sirds asinsvadu izmeklēšanā. Jaunākās paaudzes daudzslāņu datortomogrāfi diagnostiskās vērtības ziņā līdzinās tiešajai koronāro asinsvadu angiogrāfijai. Tajā pašā laikā izmeklēšana ar datortomogrāfu ir ātrāka, neinvazīva un nerada nepatīkamas sajūtas pacientiem. Arī šajā gadījumā, laicīgi veiktai izmeklēšanai var būt dzīvības cena.

Īpaši noderīga datortomogrāfija ir mugurkaula un locītavu slimību un pataloģiju diagnosticēšanā. Kaulaudi datortomogrāfa veidotājos attēlos saskatāmi īpaši labi. Atšķirībā no vienkārša rentgenuzņēmuma izmeklējamo vietu iespējams apskatīt no vairākiem rakursiem, turklāt redzami būs arī mīkstākie audi.

Izmanto arvien biežāk

«Katrai izmeklēšanas metodei ir savas priekšrocības un savi trūkumi. Datortomogrāfija ir radioloģisks izmeklējums, tāpēc tiek lietota tad, kad ir faktiski neaizvietojama. Piemēram, izmeklējot kaulu locītavu sistēmas, mugurkaulu, plaušas, vēdera dobuma orgānus. Mīkstos audus nav iespējams saskatīt tikpat labi kā kaulus, tāpēc būs situācijas, kad efektīvāki varētu būtu citi izmeklējumu veidi, piemēram ultrasonogrāfija vai magnētiskā rezonanse, stāsta «Veselības centru apvienība» (VCA) Radioloģijas dienesta vadītājs Ivo Ivaskis.

Attīstoties tehnoloģijām, ir nomainījušās vairākas datortomogrāfu paaudzes. To veidotie attēli ir kļuvuši precīzāki. Modernākajos datortomogrāfos pacienti saņem arī mazāku starojuma devu

No dārgas un elitāras aparatūras datortomogrāfs ir pārvērties par ierīci, kas tiek izmantota arvien biežāk. Tas arī saprotams, jo datortomogrāfija var palīdzēt dažādu pat vissarežģītāko saslimšanu diagnostikā. Ar datortomogrāfijas metodi iespējams izmeklēt visas svarīgākās cilvēka orgānu sistēmas.

Kādus orgānus iespējams izmeklēt?

  • Galvas smadzenes un to asinsvadus.

  • Redzes un dzirdes orgānus.

  • Degunu un tā blakusdobumus.

  • Kaklu un tā mīkstos audus.

  • Mugurkaulu. Ekstremitātes un locītavas.

  • Krūšukurvi un tā orgānus - sirdi un sirds asinsvadus, krūšu kurvja aortas, plaušas, plaušu artērijas un vēnas, diafragmu, barības vadu, tīmusa dziedzeri u.c.

  • Vēdera dobuma un mazā iegurņa orgānus - liesu, aizkuņģa dziedzeri, zarnu traktu, limfmezglus, lielos asinsvadus, nieres, uroģenitālo sistēmu u.c.

Svarīgākas lietas, kas būtu jāzina pacientam

  • DT izmeklējumus iespējams veikt vien ar ārsta nosūtījumu.

  • DT izmeklējumos var būt nepieciešama kontrastvielas ievade organismā – kunģa zarnu traktā vai asinsritē (šajā gadījumā pirms izmeklējuma būs jāveic analīzes, lai noteiktu nieru funkcionālo stāvokli)

  • Daudzi datortomogrāfiskie izmeklējumi ir veicami vien tukšā dūšā, tāpēc nepieciešams rūpīgi sekot līdzi iepriekšējiem ārstu norādījumiem.

  • Lai izvairītos no nekvalitatīviem attēliem, no izmeklējamām ķermeņa daļām jānoņem visas metāliskās detaļas (rotaslietas, pulksteņi u.c)

  • Izmeklēšana ir kontrindicēta grūtniecēm.

Kas notiek datortomogrāfijas izmeklējuma laikā?

Pacients tiek noguldīts uz speciālas virsmas, kas lēni virzās cauri arkveida skanerim, kurā rotē rentgenspuldze. Apstarošanas process aizņem ļoti īsu laiku, kurā ārsts var palūgt nekustēties un aizturēt elpu.

Kopīgais visas procedūras laiks atkarībā no tā, kādu ķermeņa daļu izmeklē un cik sarežģīts būs attēlu veidošanas un izmeklēšanas process, var aizņemt vidēji 15 līdz 30 minūtes. Ja tikusi ievadīta kontrastviela, pacientam var rasties siltuma sajūta. Tā ir normāla parādība un neliecina par blakus reakcijām vai alerģiju. Izmeklēšana nav sāpīga vai nepatīkama.

!LAIMĪGĀS STUNDAS MAIJĀ!

Īpaša cena datortomogrāfijas izmeklējumiem

Maijā katru otrdienu no plkst.: 14:00-17:00 jums ir iespēja Aiwa Clinic veikt datortomogrāfijas izmeklējumu par īpašu cenu.

Piemēram,

Datortomogrāfija vienai ķermeņa daļai bez kontrastvielas 67,50 eur, parasti 75,00 eur.

Datortomogrāfija vienai ķermeņa daļai ar kontrastvielu 130,50 eur, parasti 145,00 eur.

Datortomogrāfija vēdera dobuma orgāniem bez kontrastvielas 85,50 eur, parasti 95,00 eur.

Datortomogrāfija vēdera dobuma orgāniem ar kontrastvielu 220,50 eur, parasti 245,00 eur.

Pierakstīties var pa tālr.: 67799100, 20022581 vai mājas lapā.

Veic pierakstu mājaslapā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu