Nomogrammas loma lāzera korekcijas rezultāta prognozēšanā. SportLife - LASIK jau tagad klīnikā Novoje Zrenije

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tuvredzība, tālredzība un astigmātisms – šie nosaukumi ir pazīstami ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam. Mūsdienu cilvēkam ir raksturīgs paaugstināts redzes stress, ko neizbēgami pavada sabojāta redze un nepieciešamība nēsāt brilles.

- Vjačeslav Aleksandrovič, kas jādara pacientam, lai atjaunotu redzi tā, lai nekad vairs nebūtu jānēsā brilles?

- Pirmkārt, nepieciešama acu ārsta konsultācija, lai noskaidrotu redzes pasliktināšanās cēloni. Ja ārsts konstatēs, ka acs optiskais aparāts nefokusē gaismu uz tīkleni, tad, izmantojot mūsdienu ārstēšanas metodes, to var izārstēt vienas dienas laikā.

Foto: Publicitātes foto

- Vai katram pacientam atšķiras lāzera redzes korekcijas metode?

- Tā ne tikai atšķiras, bet ir unikāla! Vienu un to pašu darbību nav iespējams identiski atkārtot. Medicīna ir sava veida māksla. Operācijas unikalitāte slēpjas katrā pacientā un tā acu vispārējā stāvoklī, kā arī konkrētās acs funkcijās, piemēram, vai pacients ir sieviete, vai vīrietis? Cik vecs ir pacients? Kāda ir sākotnējā refrakcija? Vai ir papildus radzenes astigmātisms? Kāds būs radzenes profils pēc operācijas? Un vēl daudzi citi iemesli. Starp citu, mēs esam paplašinājuši analizējamo parametru skaitu līdz 40 un vairāk tieši korekcijas sagatavošanas programmā.

par redzes korekcijas klīniku

- Kā iespējams orientēties visos raksturlielumos, visu izskatīt un neko neaizmirst?

- Iepriekš tas nebija iespējams. Oftalmoloģijas ķirurgi korekciju programmu plānošanā sāka izmantot nomogrammas. Nomogramma ir vienkāršota shēma, kurā lāzera ražotāji piedāvā dažādus ārstēšanas veidus, izmantojot 1 – 2 galvenos acu optiskā aparāta indikatorus. Mēs saprotam un, mācoties no pieredzes, zinām, ka jāņem vērā lielāks indikatoru skaits. Refrakcijas ķirurģijā ideāla operācijas iznākuma rezultātam nepieciešams lielāks informācijas apjoms. Tagad pie operāciju plānošanas mēs esam sākuši izmantot neironu tehnoloģiju jeb Sportlife – LASIK un pirmsoperācijas datu kopapjomu esam atstājuši pagātnē. Kad ārstam pie rokas ir mākslīgā intelekta programma, kas atceras 50 000 operāciju un to rezultātus – prognozēt operācijas rezultātu ir daudz vieglāk.

- Vai jūs varētu sniegt kādu acīmredzamu piemēru?

- Nekādu problēmu. Iedomāsimies, ka esat mājās un gatavojaties doties vakara pastaigā. Jūsu uzdevums – izlemt vai ņemt līdzi lietussargu, vai nē. Agrāk, viss, ko jūs varējāt darīt, bija paskatīties pa logu un debesīs, lai noskaidrotu kāds ārā laiks. Tagad iedomājieties, ka mākoņu nav, bet ir rudens. Jūs piekritīsiet, ka risks iziet ārā un negaidīti salīt ir lielāks nekā vasarā. Turpināsim, pievienojot vēl pāris faktorus: zems gaisa spiediens, augsts mitruma līmenis, vidēji kontinentāls klimats un galu galā – arī laika prognoze. Es domāju, ka iespēja, ka paņemsiet līdzi lietussargu, zinot visus šos faktorus, ir krietni vien lielāka. Tāpat ir ar neironu tīklu: tas ņem vērā visus faktorus, izsverot visas mijiedarbības, līdzīgi kā mūsu smadzenes.

par redzes korekciju

- Vai jūsu jaunā metode ir piemērota visiem?

- Jā, tā darbojas visos gadījumos. Turklāt, tā palīdz mums atrast tos pacientus, kuriem tiek rekomendēts veikt refrakcijas lensektomiju - acs lēcas maiņu pret multifokālo intraokulāro lēcu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu