Svara samazināšana, kad ar diētu un gribasspēku nav pieticis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pārmērīgu ķermeņa masu un aptaukošanos var uzskatīt par mūsu gadsimta sērgu. Mazkustīgs dzīvesveids un pārlieku uzņemtās kalorijas agrāk vai vēlāk ļauj iedzīvoties liekajos kilogramos, no kuriem atbrīvoties nebūt nav vienkārši. Ja to ir nedaudz, tad bēda maza. Savādāk ir tad, ja svars tik liels, ka grūtības ne vien kustēties, bet pat staigāt. Turklāt palielināta ķermeņa masa ir ne tikai estētiska nepilnība, bet arī nopietnu sirds asinsvadu slimību, artrīta, cukura diabēta, kā arī agrīna infarkta un insulta riska faktors. Vienlaikus aptaukošanās samazina cilvēka seksuālo funkciju, dzīves kvalitāti un ilgumu. Atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un izvairīties no aptaukošanās radītām sekām var ar dažādām manipulācijām ēstgribas mazināšanai, tai skaitā ar šobrīd pasaulē populārajām bariatrijas operācijām, kā arī ar tā saucamā balona ievietošanu kuņģī.

Domājot par veselību

«Ļoti būtiski parūpēties par sava svara samazināšanu ir tiem, kuriem ir liels ķermeņa masas indekss un kas ikdienā sev līdzi «nēsā» 30-40 un vēl vairāk lieku kilogramu,» uzsver gastroenterologs Hosams Abu Meri. «Liels ķermeņa svars palielina iespēju iedzīvoties sirds un asinsvadu slimībās, cukura diabētā, taukainā hepatozē un daudzās citās nopietnās veselības likstās. Īpaši no svara tas ir tiem, kuriem šādas saslimšanas jau ir vai bijušas ģimenes locekļiem.

Ja neizdodas vai arī ir grūti samazināt svaru ar uztura un fizisko aktivitāšu palīdzību, var mēģināt to izdarīt ar balona ievietošanu kuņģī, jo tas rada sāta sajūtu, līdz ar to būtiski samazina ēstgribu. Man savas prakses laikā nācies saskarties ar pacientiem, kuriem tas ticis izdarīts, un ir gana labi rezultāti – pusgada vai gada laikā, kamēr balons atrodas kuņģī, protams, ievērojot rekomendācijas par dzīvesveida maiņu, viņiem būtiski samazinājušās ķermeņa aprises un ir normalizējies ķermeņa svars.

Savukārt, ja balons nelīdz vai nav vēlmes, vai kādu iemeslu dēļ iespējas to izmantot, konsultējoties ar ārstu, var domāt par bariatrijas – kuņģa samazināšanas vai apiešanas – operāciju. Tā gan ir neatgriezeniska, tālab pirms tās kārtīgi jāizvērtē indikācijas.»

Balons, kas ļauj kļūt vieglākiem

Jūrmalas slimnīcas ārste interniste, endoskopiste Lilija Morozova atzīst, ka balona ievietošana kuņģī ir aptaukošanās likvidēšana bez ķirurģiskas iejaukšanās. Balons, kuru ievada ar gastroskopa palīdzību un tad to piepilda ar sterilu fizioloģisko šķīdumu, daļēji aizpilda kuņģi. Un tieši šī iemesla dēļ organismā ir sāta sajūta un tiek novērsta pārēšanās. Manipulācijas laikā pacients saņem nomierinošos medikamentus vai anestēziju. Šī ir īstermiņa ārstēšanas metode, jo pēc gada balons tiek izņemts. Šajā laikā cilvēks zaudē apmēram ceturto daļu, bet reizēm pat pusi no sākotnējā liekā svara. Ievērojot veselīga dzīvesveida ieteikumus, metode ļauj novērst aptaukošanās risku arī turpmāk.

Bariatriskās operācijas

Pasaulē bariatriskās – kuņģa samazināšanas un apiešanas – operācijas veic jau vismaz trīsdesmit gadus, un šajā jomā ir uzkrāta gana liela pieredze. Mūsdienās tās izpilda laparoskopiski, izdarot pavisam nelielus iegriezumus, kas paliek nepamanīti.

Kā apgalvo Jūrmalas slimnīcas valdes priekšsēdētājs, ķirurģijas nodaļas vadītājs Egons Liepiņš, ar bariatrisko operāciju jāpanāk, lai pacients uzņemtu pēc iespējas mazāk ēdiena, vienlaikus nodrošinot organismu ar nepieciešamajām uzturvielām.

Ir divu veidu bariatriskās operācijas: kuņģa apiešana jeb šuntēšana un kuņģa vertikālā gastroplastika jeb kuņģa rezekcija.

Šuntēšanas operācijas laikā kuņģi barības vada rajonā sagriež divās nevienādās daļās. Pie mazākās (augšējās) daļas piešuj tievo zarnu. Tādējādi lielākā daļa kuņģa un tievo zarnu vairs nepiedalās barības sagremošanas un uzsūkšanas procesos. Savukārt ar kuņģa rezekciju sašaurina augšējo gremošanas traktu, kas ierobežo uzņemtā ēdiena daudzumu. Kuņģī tiek izveidota šaura caurule, kas apgrūtina cietās pārtikas nokļūšanu no barības vada līdz kuņģa platākai daļai. Kuņģī, kas pēc operācijas kļuvis daudz šaurāks, ēdiens ilgi neuzkavējas, daudz ātrāk nokļūstot zarnu traktā. Tāpēc jau arī samazinās kuņģa sekrēcija, kas iespaido svaru.

Ikviena operācija zināmā mērā ir riskanta, tomēr daudz lielāks risks ir nomirt no saslimšanām, kas saistītas ar aptaukošanos, piemēram, sirds un asinsvadu pataloģijām, cukura diabētu.

Bariatriskajām operācijām ir vecuma ierobežojums – tās var veikt no 18 līdz 65 gadiem.

Praktiski ikviens pacients pēc operācijas jūtas daudz labāk nekā pirms tās. Ja gada laikā pazūd, piemēram, 40-50 kilogrami, viņš beidzot bez pūlēm uziet pa kāpnēm, staigā, skrien, tā sakot, sāk pilnīgi jaunu dzīvi!

Pēc operācijas pacients spēj uzņemt ļoti niecīgus barības apjomus un to sagremošana ir stipri palēnināta, līdz ar to pusgada - divu gadu laikā vidēji zaudē līdz divām trešdaļām no liekā svara. Lielākais svara zudums notiek pirmā gada laikā. Ievērojot sabalansētu diētu un fizisku slodzi, pēc pusotra – diviem gadiem svars stabilizējas. Daudzas slimības, kas ir saistītas ar lieko svaru, piemēram, 2.tipa cukura diabēts, augsts asinsspiediens, augsts holesterīns, bezmiegs un hormonālās problēmas pēc operācijas izzūd vai mazinās.

«Jāsaprot, ka bariatrija nav brīnumlīdzeklis – operācija ir tikai atskaites punkts, no kura pilnīgi mainīt ieradumus,» apgalvo dakteris Liepiņš. «Bariatrija vien palīdz vieglāk tikt vaļā no liekajiem kilogramiem, taču tā vēl nenozīmē visu bez paša pacienta aktīvas iesaistes un tāpat psiholoģiskās noturības.

Operācijas laikā neatsūknē taukus un nenogriež liekos tauku slāņus, tālab pēc tās rūpīgi jāseko ārstu un dietologu norādījumiem. Jebkurā gadījumā viens no novājēšanas pamatpostulātiem skaidrāks par skaidru: jāēd mazāk! Bet tam jāizpaužas kā kompleksam – līdz ar veselīgu dzīvesveidu, līdzsvarotu un pilnvērtīgu uzturu, pārdomātu un regulāru fizisko slodzi un, visbeidzot, ticību saviem spēkiem. Ir atbildīgi jāizturas pret pārmaiņām fiziskajā veidolā un jāiemācās priecāties par dzīvi.»

Atbrīvojoties no daudziem liekajiem kilogramiem, mainās attieksme pret dzīvi un cilvēks vienkārši kļūst laimīgāks.

Ilona Noriete

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu