Iepazīsti krastošanu un Brāžu krāces kopā ar Māri Olti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vēlies uzzināt, kas ir krastošana? Šo sestdien 23.septembrī plkst. 10. 00 un 14.00 notiks divas bezmaksas ekspedīcijas kopā ar dabas draugu un pazinēju Māri Olti, atklājot Ogres upes krastu pievilcīgumu un Brāžu laukakmeņu krāču mežonīgumu, kurām nav līdzīgu Latvijā. Tas būs 3 stundu un 7 km garš pārgājiens dabā netālu no Ērgļiem, kura laikā ne tikai apskatīsim krāces, bet arī būs iespēja uzzināt daudz noderīga un interesanta no Māra Oltes.

Ekspedīcijas organizē dabīgais minerālūdens «Mangaļi», kas šogad pavasarī uzsāka projektu «Mangaļi dižvietas» (www.mangalidizvietas.lv), meklējot 100 stāstus par dižākajām Latvijas ūdens vietām, ko ikviens var apmeklēt meklējot jaunus tūrisma maršrutus Latvijā. Krastošana jeb nesteidzīga došanās gar upes krastiem ar mērķi iepazīt un baudīt dabu un ļauties jauniem piedzīvojumiem ir viens no šī projekta labākajiem atklājumiem.

www.mangalidizvietas.lv

Brāžu krāces –nav līdzīgu Latvijā!

Ogres upe ir viena no garākajām un straujākajām upēm Latvijā, kas priecē ar krastu ainavām, daudzveidīgiem mežiem, kā arī Brāžu laukakmeņu krācēm, kurām nav līdzīgu Latvijā un kas pavasarī savā ziņā ir paradīze laivotājiem. Šeit upes gultni klāj nevienmērīgi izplatīts laukakmeņu slānis, kas izveidojies Latvijas apledojuma noslēgumā un pēc ledus laikmetā. Gaisa līnijā krāču garums ir 2 kilometri, bet, mērot pa upes gultni, - gandrīz 4 km. Tās ir iekļautas aizsargājamo dabas pieminekļu statusā. Brāžu krāču beigu daļā ir agrāko Emmas dzirnavu, tagad Vecogres HES aizsprosts, kas ir ap 4 m augsts.

Ekspedīcija norādītajos laikos sāksies Bumbiermuižā, Ērgļu novadā, kas pati par sevi ir interesanta vieta – brīvdienu māja, kurā elektrības vietā tiek izmantotas sveces un kamīna gaisma. Tad kopā ar Māri Olti dosimies cauri mežam uz 10 minūšu attālumā esošo Ogres upi, kur, ejot gar tās krastu, varēs vērot neskartas krastu ainavas, daudzveidīgos mežus un Brāžu krāces.

Aicinām rūpīgi sekot līdzi izmaiņām un aktuālajai informācijai par ekspedīcijām «Mangaļi» Facebook lapā pasākumu sadaļā. Vislabāk, ja iepriekš piesaka dalību ar Mangaļi Facebook lapā vai www.mangalidizvietas.lv. Tomēr arī pasākuma dienā ikviens būs laipni gaidīts norises vietā! Ieteicams novērtēt laika apstākļus un atbilstoši saģērbties – gumijas zābakos vai ērtos pārgājienu apavos, lietus gadījumā lietus mētelī, u.tml. Līdzi var ņemt arī savas maizītes.

Foto: Publicitātes foto

Dodamies no pilsētas laukā «krastot»

Pārgājieni ar Māri Olti ir pēdējās no «Mangaļi dižvietas» ekspedīcijām šogad. Tie ļaus iepazīt dabu ar krastošanu jeb pārgājieniem gar upes krastu vai pa upi, kas ir salīdzinoši jauns tūrisma veids Latvijā, bet ko labi iepazinuši daudzviet pasaulē jau no pagājušā gada 70.-ajiem gadiem.

Šī būs vienreizēja iespēja uzzināt daudz noderīga par pašu «krastošanu», kā arī visu, kas ar to saistās - šeit mītošajiem augiem, dzīvniekiem, gūstot nenovērtējamu pieredzi, dodoties pārgājienos pie dabas un ūdeņiem.

Jau vairāk nekā 80 ūdens dižvietu stāsti Latvijas apceļošanai

Šīs krastošanas un vēl daudzas citas ūdens dižvietas ir atrodamas unikālā «Mangaļi ūdens dižvietas» kartē www.mangalidizvietas.lv, kurā pēc dabīgā minerālūdens «Mangaļi» iniciatīvas iedzīvotāji un pašvaldības iesaistījušās diženāko Latvijas ūdens vietu apkopošanā, kas vienlaikus būs veltījums Latvijas valsts simtgadei. Šīs ir vietas ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturo Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmo iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdeni.

www.mangalidizvietas.lv

Karte vienlaikus ir labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai. Šobrīd tajā ir apkopoti vairāk nekā 80 galamērķi ūdens dižvietu iepazīšanai. Ar šo karti var saplānot brīvdienas ģimenei, atbilstoši vēlmēm un noskaņojumam.

«Mangaļi» uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka dabīgā minerālūdens «Mangaļi»213 m dziļumā iegūtais ūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus, kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam.Jāmin, ka no šī urbuma iegūtais minerālūdens «Mangaļi» ir viens no visiecienītākajiem dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā. Pateicoties tā ilgajai filtrācijai caur iežiem, ir vienlaikus arī vērtīgiem minerālsāļiem – magniju, kalciju un citiem – bagāts un saglabā augstu tīrības pakāpi, kopumā liecinot par ūdens augsto vērtību un iedvesmojot mūs novērtēt un lepoties arī ar citiem mūsu dabas un ūdens resursiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu