Troksnis kā piesārņojums. Kā savā mājā izvairīties no tā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mājas ir tā vieta, kur vēlamies baudīt atpūtu un skaņas no ielas, kaimiņu strīdi vai citi trokšņi to tikai sabojā. Izrādās, ka mūsdienās troksnis ir viens no vides piesārņojuma veidiem, kas pieaug visstraujāk. Pēdējo 15-20 gadu laikā trokšņa līmenis, ko rada satiksme un mājsaimniecības ierīces, stereo un video aprīkojums, ir pieaudzis apmēram par 10 decibeliem (dB).

Cilvēka auss šīs izmaiņas uztver kā 100 % pieaugumu trokšņa līmenim. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizāciju, pārmērīgs trokšņa līmenis traucē cilvēku atpūtu un miegu, rada koncentrēšanās grūtības mācību vai darba laikā. Tāpat cilvēki, kas ir pakļauti trokšņainai videi, kļūst satrauktāki, pasliktinās to garīgā veselība, kā arī šādi cilvēki ir vairāk pakļauti hipertensijas un sirds išēmisko slimību attīstībai. Mēģināt izvairīties no iekārtām, kas rada trokšņus, vai trokšņojošiem kaimiņiem ir grūti, tāpēc telpās, kur cilvēki pavada lielāko daļu sava atpūtas laika, būtu jāierīko laba skaņas izolācija, izmantojot atbilstošus skaņas izolācijas materiālus.

Divu veidu trokšņi

Ēkās dominē divu veidu trokšņi: gaisa skaņas un trieciena trokšņi. Gaisa skaņas trokšņi rodas tieši gaisā, piemēram, kad cilvēki runā vai strīdas, tā ir TV vai radio skaņa vai dūkoņa no mājsaimniecības ierīcēm. Trieciena troksnis rodas, kad pret virsmu tiek sists ar kādu objektu un skaņa izplatās starp ēkas stāviem. Visbiežāk šāds troksnis sadzīvē rodas no kaimiņu staigāšanas vai bērnu skraidīšanas telpas augstākajos stāvos. Mūsu mieru un labsajūtu pie nepareizi veiktas skaņas izolācijas mājoklī var pamatīgi traucēt abu veidu trokšņi, tāpēc ļoti būtiski ir nodrošināt abu šo trokšņu veidu ierobežošanu telpās.

Starpsienu izolācija skaņas trokšņu slāpēšanai

Starpsienas kalpo ne tikai kā ēkas sadalītājs, bet arī novērš skaņas izplatīšanos telpās pa gaisu un ugunsgrēka gadījumā pasargā ēku no uguns izplešanās. Mūsdienās vispopulārākais starpsienu veids ir ģipškartona konstrukcijas. Tās tiek veidotas no ģipškartona rāmja, kas tiek pildīts ar akmens vati. PAROC, kas ir viens no vadošajiem izolācijas materiālu ražotājiem Eiropā, piedāvā arī efektīvus risinājumus skaņas izolācijai. Jaunās plāksnes PAROC Sonus ir izveidotas skaņas izolācijai starpsienām dzīvojamās, publiskās un komerciālās ēkās. PAROC Sonus ir jauns inovatīvs izstrādājums, kas atšķiras ar savu vieglumu, parocīgi ērtu montāžu un reizē elastību. Tā ir ļoti viegla akmens vates plāksne, kas paredzēta iekštelpu izbūvēm starpsienu un starpstāvu pārsegumu skaņas izolācijas un necaurlaidības nodrošināšanai. Sarežģītākiem un vispārīgiem mērķiem ir domātas akmens vates plāksnes PAROC eXtra, kas ir ieteicamas daudz prasīgākiem un komplicētākiem skaņas un arī uguns izolācijas risinājumiem. Ekspluatācijas laikā akmens vates izolācijas izstrādājumi nesaraujas un neizplešas, bet saglabā savas dimensijas, tāpat kā savas izolācijas un ugunsnoturības īpašības.

Grīdu izolācija gan dzelzsbetona, gan koka pārklājumos

Grīdas plāksnēm, kas sadala stāvus gan dzīvojamās, gan komerciālās ēkās, kurās uzturas cilvēki, jānodrošina efektīva triecienu un gaisa trokšņu absorbcija. Lai novērstu trokšņus, Paroc eksperti ir attīstījuši īpašus produktus un risinājumus.

Dzelzsbetona konstrukcijās gaisa trokšņus absorbē pati grīdas plātne, bet trieciena trokšņu absorbcijai tiek lietotas Paroc SSB 1 plāksnes, kas ir nedegošas, slodzes izturīgas akmens vates plāksnes ar perfektām trieciena trokšņa absorbcijas īpašībām.Karkasa, moduļa un citu celtņu koka starpstāvu posmiem jānodrošina pienācīga izolācija gan pret gaisā pārraidītu skaņu, gan trieciena troksni. Šajā gadījumā nepieciešams izmantot jauktu risinājumu – PAROC Sonus vispārīgās izolācijas plāksnes izolē pret gaisā pārraidītu skaņu, bet izolāciju pret trieciena troksni nodrošina īpaši izstrādātas soļu trokšņa plāksnes PAROC SSB 2t. PAROC SSB ir nedegoša un slodzi nesoša akmens vates soļu trokšņa plāksne, kas paredzēta trieciena trokšņa izolēšanai «peldošo grīdu» konstrukcijās.

Nedegošs un dabīgs materiāls

Paroc akmens vate var lepoties ar tādām materiāla īpašībām, kas ir pamats māju izturībai un ilgmūžībai. PAROC akmens vates izstrādājumi ir 100% dabīgi materiāli, kas tiek izgatavoti no vulkāniskas izcelsmes iežiem: bazalta, gabro, olivīna un dolomīta. Vates uzklāšanas procesā neveidojas kairinoši putekļi, tāpat lietošanas un ēkas dzīves laikā nerodas izgarojumi, kas kaitētu veselībai.

Paroc akmens vates izstrādājumi tiek klasificēti kā nedegošs materiāls ar A1 ugunsreakcijas klasifikāciju, tāpēc, siltinot ēku konstrukcijas ar nedegošiem materiāliem, tiek paaugstināta kopējā ēkas noturība pret ugunsnelaimi. Paroc akmens vate izceļas ar to, ka tai ir raksturīga īpaši augsta (ap 1000°C) kušanas temperatūra.

Pasargājiet sevi no nevēlamiem trokšņiem!

Dzīvojot laikā, kad nav iespējams ietekmēt, vai aiz mūsu mājas pēc laika neparādīsies šoseja, ražotne vai bērnudārzs ierastās pļavas vietā, un vai kaimiņos neievāksies skaļi iemītnieki, ir vērts parūpēties par to, lai mūsu ēka būtu pēc iespējas trokšņu necaurlaidīgāka. Komerciālās celtnēs tas atvieglos darbinieku un klientu labsajūtu, bet dzīvojamās ēkās – mūsu pašu mieru un garīgo veselību.

Uzziniet vairāk par skaņas izolāciju un to, kā PAROC produkti var Jums palīdzēt!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu