Noderīgi ieteikumi: ģimenes budžeta plānošana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ģimenes uzturēšana saistās ar virkni dažādām izmaksām. Nav viegli turēties pie ieplānotā budžeta, ja tev visu laiku ir jāpapildina ledusskapis un jāiegādājas apģērbs bērniem, kā arī dažādas citas preces un pakalpojumi bez kuriem gluži vienkārši nav iespējams iztikt. Taču labā ziņa ir tā, ka vienmēr atrodami veidi, kā ietaupīt.

Mainot savus paradumus un gudri plānojot budžetu, ir iespējams iekrāt naudu, lai tu spētu atļauties lietas, par kurām sen esi sapņojis!

Kādēļ ir nepieciešama budžeta plānošana?

Pirmkārt, budžeta sastādīšana ir nepieciešama ne tikai valdībām un pašvaldībām, bet arī sabiedrības locekļiem, jo tas mums palīdz sasniegt dažādus finansiālos mērķus.

Tas ir veids, kā plānot savus ikdienas tēriņus, lai noteiktu, kam vari atļauties tērēt vairāk, un vai ir iespējams iekrāt naudu papildus lietām, piemēram, brīvdienu ceļojumam vai noguldījumam pensiju plānā.

Ar ko mēs riskējam, neplānojot savu budžetu? Viens no galvenajiem riskiem ir iekļūšana parādos, it īpaši, ja ienākumi nav pietiekoši augsti.

Viens no populārākajiem budžeta plānošanas veidiem ir likuma «50:20:30» ievērošana: 50% no ienākumiem novirzām ikdienas izdevumiem un pirmās nepieciešamības precēm. 20% no ienākumiem atvēlām iekrājumiem, bet 30% var tērēt dažādiem citiem mērķiem, kas mums šķiet svarīgi, piemēram, sporta zāles apmeklējumam u.c.

Lai plānotu savu ģimenes budžetu pareizi, galvenais nosacījums ir skaidra ienākumu un izdevumu kontrole.

Kā sastādīt ģimenes budžetu?

Vispirms tev nepieciešams pārdomāt, kādiem mērķiem tiek tērēta nauda:

  • Rēķini (elektrība, īre, internets, komunālie maksājumi utt.);
  • Ikdienas izmaksas (pārtika, apģērbs u.c.);
  • Finansiālie ieguldījumi (apdrošināšana utt.);
  • Izmaksas ģimenei un draugiem (jubileju svinēšanas, atpūta ar draugiem, dāvanas utt.);
  • Ceļošana (izmaksas, kas saistītas ar automašīnu utt.);
  • Brīvais laiks (došanās brīvdienu ceļojumā, piknikā, pārgājienā vai kādu sportisku aktivitāšu nodarbību apmeklēšana utt.).

Lai arī tas var šķist biedējoši, ģimenes budžeta plānošana nemaz nav tik sarežģīta. Atliek tikai sākt. Šeit būs 6 padomi, kā tu vari ietaupīt:

  • Ielūkojies savā bankas konta izrakstā, lai redzētu, cik liela summa ir iztērēta. Pirmais solis, lai budžeta plānošana kļūtu efektīva ir luksusa preču izslēgšana no pirkumu saraksta un to pirkumu izcelšana, bez kuriem ir iespējams iztikt;
  • Izpēti savas tiesības! Vai tu izmanto visas savas tiesības, piemēram, saņemt nodokļu atvieglojumus, pabalstus utt.? Pat papildus 20 eiro mēnesī ģimenes budžetā var būt labs papildinājums;
  • Izpēti jomas, kurām tiek novirzītas lielākās summas un padomā, kā būtu iespējams tās samazināt! Viens no variantiem ir samazināt izmaksas par ēdienu. Padomā, vai visas tās pārtikas preces un dzērienus, kuras ikdienā iegādājies, ir iespējams aizstāt ar ko citu, iespējams, pat veselīgāku! Piemēram, sulas ir gardas, taču tās arī satur ļoti daudz cukura. Varbūt tā vietā labāk izvēlēties ūdeni? Vai vismaz ieviest to kā alternatīvu un sulas iegādāties retāk?
  • Izpēti dažādu komunālo pakalpojumu sniedzēju piedāvājumu! Ik mēnesi tu rēķinos par elektrību, gāzi, internetu, televīziju, apdrošināšanu, atkritumu izvešanu un citiem pakalpojumiem samaksā lielu summu. Taču mūsdienās ir daudz uzņēmumu, kas piedāvā tādu pašu vai līdzīgu servisu, turklāt par zemāku cenu. Izmanto internetu, lai izpētītu izdevīgākos piedāvājumus!
  • Esi atjautīgs pircējs! Izpēti veidus, kā iegādāties pārtiku un citas preces izdevīgāk! Piemēram, veikalu klientu kartes, lojalitātes kartes, atlaižu kuponi u.c. rīki var būt noderīgi, lai ietaupītu, arī veicot ikdienas pirkumus.
  • Saņem eksperta padomu! Ja tev nepieciešams kredīts vai arī vēlies iegādāties apdrošināšanu, labāk konsultēties ar jomas profesionāli, kas sniegs tev labākos ieteikumus. Lai arī šajā gadījumā jārēķinās ar izmaksām par konsultāciju, tas var atsvērt ietaupījumu, kuru iegūsi, izvēloties labāku piedāvājumu.

Ja tev nepieciešams kredīts, vai arī vēlies iegādāties apdrošināšanu, labāk konsultēties ar jomas profesionāli!

Vēl daži gudri veidi, kā plānot ģimenes budžetu

Šie vienkāršie, taču efektīvie ieteikumi budžeta kontrolei var tev palīdzēt ietaupīt naudu lielajam sapnim par ģimenes ceļojumu uz Spāniju, jaunas mašīnas iegādi vai bērnu ekskursiju. Turklāt tu vienkāršāk varēsi saprast, kas ir tavas ģimenes finansiālās prioritātes, un varēsi būt pārliecināts, ka tev ir pietiekami daudz naudas, lai samaksātu rēķinus, veiktu nepieciešamo remontu un atrisinātu dažādus citus jautājumus, kas saistīti ar budžetu.

  • Pāri palikušo naudu mēneša beigās noguldi krājkontā! Palīdzi savai naudai augt – ja izvēlies krāt kādam lielākam ilgtermiņa mērķim, prātīgāk ir noguldīt naudu krājkontā, lai tad, kad to izņemsi, tu iegūtu lielāku summu. Tiesa, ir vērts pievērst uzmanību tam, lai iekrājumi neietekmē ikdienas izmaksas, proti, noguldi tik lielu summu, cik vari atļauties konkrētajā brīdī!
  • Ņem vērā reālo situāciju! Pieņemsim, ka tev šomēnes nācās izdot lielu naudas summu par mašīnas tehniskās apskates iziešanu, ceļu nodokļa apmaksu utt. Lai to kompensētu, tev nāksies «savilkt jostu» citās jomās, piemēram, nepirkt to skaisto bērnu jaciņu vai jaunu kleitu pašai, tāpat arī vajadzētu ierobežot ēšanu ārpus mājas utt.
  • Vienmēr ņem vērā visas izmaksas! Ja tu pienācīgi neizvērtēsi visus izdevumus, tu ātri vien sagrausi budžeta plānošanas galveno mērķi. Lai tas nenotiktu, rūpīgi piefiksē visu, par ko izdod naudu vai arī vēlētos izdot.
  • Plāno galvenos notikumus un izmaksas gada griezumā jau iepriekš! Ir lietas, kas notiek gadu no gada, bez izņēmuma, piemēram, skolēnu brīvdienas, Ziemassvētki, dzimšanas un vārda dienas, lielāks elektrības un siltuma patēriņš ziemā u.tml. Tas viss ir paredzams, tādēļ arī ir iespējams tam laicīgi ieplānot līdzekļus.
  • Atrodi veidus, kā ietaupīt, lai neietekmētu savu esošo dzīvesveidu! Ja tev patīk savs līdzšinējais dzīvesveids un neredzi tajā neko tādu, kas būtu ārpus normām, ir ļoti svarīgi censties ietaupīt tā, lai neciestu citas dzīves jomas. Piemēram, maltītes ar draugiem ārpus mājas var pārcelt uz vakariņām pie kāda no jums mājās. Gatavojiet ēdienu kopā! Papildus jautrība un ietaupīta nauda garantēta.

Un kā tu plāno savas ģimenes budžetu ikdienā? Padalies ar ieteikumiem!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu