Kāda ir saistība starp harizmu un īsteno identitāti?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes attēls

Par harizmātiskiem cilvēkiem ierasts saukt politiskus līderus, slavenības, biznesa haizivis, aktierus, praviešus, guru, šamaņus. Šai gadījumā ir runa par šo īpašību milzīgu devu. Bet katrā no mums ir potenciāls drosmei būt pašam, skaidrībai tajā, ko vēlamies, un enerģijai, ar ko to panākt, plus- vēl iedvesmot citus. Kur tas paliek?

Kas īsti ir harizma?

Vārds cēlies no senās Grieķijas, apzīmējot šarmu, grāciju, dabiskumu, skaidrību, radošumu, auglību, iztēles bagātību, dāsnumu un altruismu (Charites (Χάριτες)). Grāciju iespējams novērot gan vizuāli (gaitā, kustībās, žestos, acu skatienā), gan sajūtot to kā personības starojumu. Sociologa Maksa Vēbera (Max Weber, 1864-1920) formulētās harizmātiska cilvēka īpašības:

  • skaidrība par sevi un savām vēlmēm,
  • iekšējais spēks panākt to, ko vēlas,
  • paļāvība, kas sakņojas entuziasmā un cerībā,
  • pārliecība par savām idejām un spēja iedvesmot un vadīt citus,
  • neparedzamība, nemanipulējamība, spontanitāte un diverģenta domāšana,
  • radošs skatījums uz problēmām un to risinājumu meklējumiem,
  • drosme plašā tās nozīmē- sākot ar drosmi būt pašam līdz drosmei riskēt. Vai otrādi.

Kāpēc mēs visi neesam harizmātiski?

Atbild sertificēta auguma psihoterapeite, «ID kurss. Somatika. Harizma» radošā vadītāja, Inese Ločmele, vienīgā Latvijā Grinberg metodes® praktiķe, dejas un personības kultūras centra I-DEJAS MĀJA dibinātāja un saimniece, kas semināros radoši izmanto savu pasniedzējas harizmu, integrējot spēlīgus izaicinājumus un somatikas maigo apzinātības pieeju, izgaismojot katra atsevišķā dalībnieka īsteno personību.

Par I-DEJAS MĀJA personības centru vairāk lasi šeit.

Foto: Publicitātes foto

«Ja M. Vēbera minētās īpašības pielīdzinām sev, bet nepārspīlētā intensitātē, liekas, būt harizmātiskam nemaz nav tik nereāli, vai ne? Harizmātisks cilvēks ir pievilcīgs, pirmkārt, tādēļ, ka ir kontaktā ar sevi, savām īstenajām dzīves vēlmēm. Tāds cilvēks nešaubās, kādēļ viņš šai pasaulē ir un kāds no viņa pasaulei ir labums. Tādam cilvēkam citi vēlas līdzināties. Bet skaistākais, pēc kā līdzināties, ir tieši tas, ka šie harizmātiskie cilvēki nelīdzinās citiem- viņi ir kontaktā ar sevi pašu unikālo, kas arī piešķir tiem mirdzumu. Harizmātisks var būt ne tikai publiski atzīts orators, bet arī vienkāršs vectēvs, dēļ kuras turas kopā visa dzimta, vai kolēģe, kas ar degsmi ir savā profesijā tādēļ, ka tas viņai ir patiesi visinteresantākais veids, kā dzīvē pelnīt iztiku.»

Vai var atgūt un attīstīt savu harizmu?

«Pašizziņa, caur kuru notiek savas identitātes atklāšana (atbildot uz jautājumiem: «Kas es esmu?» un «Kas es neesmu?»), liekas, ir īsākais un interesantākais ceļš, kā atgūt savu īsteno identitāti,» atbild Inese Ločmele, piebilstot, ka autentisko jeb īsteno identitāti viņa pielīdzinot vārda «harizma» dabiskajai izpausmei. Auguma psihoterapeite turpina: «Atcerieties savas izjūtas mirkļos, kad bijāt «virsotnē», kad viss sanāca, jutāties lieliski, un tad pārlasiet raksta sākumu- kādas kvalitātes piemīt harizmai. Paliela daļa sakrīt, vai ne? «ID kurss. Somatika. Harizma» procesos mēs iepazīstam sevi no vairākiem skatpunktiem, iepazīstam sevi no jauna, attīram savu identitāti no veciem sārņiem, tādējādi atgūstot savu radošā spēka daļu.»

Foto: Publicitātes attēls

Praktisko semināru kopums «ID kurss. Somatika. Harizma» noticis jau 12 gadus. Tas ir uz ilgtspējību vērsts pieredzes semināru kopums pusgada garumā, caur kuru jau vairāki desmiti cilvēku izbaudījuši sevis iepazīšanas un savas autentiskās identitātes- individuālās harizmas atvēršanas radošos procesus. Liela daļa kursa laikā guvuši iekšējos spēkus, lai veiktu arī kvalitatīvas izmaiņas savā dzīvē. «Šis kurss ir personības un dzīves radošai reorganizācijai» - kāda dalībnieka citāts. Kurss ir praktisks un iekļauj kustību un ķermeņa apzināšanos, jo, kā kursa radošā vadītāja izsakās: «Mūsu prāts spēj veiksmīgi samelot pat pats sev, bet ķermenis nemelo. Caur to arī mēs strādāsim.»

Kursu dalībnieku atsauksmes lasi šeit.

Kursa atslēgvārdi: autentiskums, emocionālā inteliģence, ķermeņa inteliģence, apzināšanās, pašizziņa, identitāte.

Kursa pamatā ir pārliecība, ka apzināti vai neapzināti, bet katrs cilvēks pats vislabāk zina savu attīstības virzienu. «ID kursā» netiek piedāvāta viena vienīgā patiesība visiem; tas ar savu somatikas metodiku palīdzību ļauj katram uzrunāt sev aktuālo un izvērtēt sev atbilstošāko, kas ir pamatā dialoģiskajam apmācību stilam. Atrodot sevi, atrodas arī viss pārējais, ko visu laiku esam meklējuši!

Par somatikas metodiku vairāk atrodams šeit.

ID kursa terminu skaidrojums atrodams šeit.

Reģistrēšanās «ID kursam» - līdz 1. decembrim.

Plašāk par kursu lasiet www.somatika.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu