Uzziniet, kāpēc blokķēžu eksperti no visas pasaules pulcēsies Tallinā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ziemeļeiropā lielākā kriptovalūtas un blokķēdes konference Moontec17 norisināsies Igaunijas galvaspilsētā šā gada decembrī. Vairāk nekā 50 šīs nozares eksperti no visas pasaules dalīsies ar pasākuma dalībniekiem savā pieredzē blokķēdes produktu izstrādes un attīstības jomā un apspriedīs šādu tehnoloģiju ietekmi uz biznesa procesiem dažādās uzņēmējdarbības jomās.

Kas ir blokķēde?

Blokķēdes tehnoloģija atrisina vairākus uzņēmumam svarīgus jautājumus, tāpēc kompānijām būtu nepieciešams tai veltīt pienācīgu uzmanību konkurētspējas saglabāšanai. Joprojām liela daļa cilvēku periodiski jauc blokķēdi ar Bitcoin/kriptovalūtu. Tāpēc katram gadījumam aplūkosim šos terminus.

Bitcoin - tā ir lielākā un populārā kriptovalūta starp vairākiem tūkstošiem citu valūtu. Kriptovalūtas izmanto blokķēdes tehnoloģiju, šifrēšanas metodes un pagaidām darbojas neatkarīgi no finanšu organizācijām un centrālajām bankām (drīz tas var mainīties).

Blokķēde - tas ir protokols. Tas nosaka, kādā veidā tiek pārraidīti ieraksti, kas satur kaut kādu informāciju - par dokumentiem, valūtu, tulkojumiem, īpašumu utt., kā arī datu nodošanas procesu decentralizētā tīklā ar šifra pielietošanu.

Kā blokķēde maina tradicionālo pasauli

Šobrīd darba un biznesa procesos iesaistīts liels skaits dalībnieku, kam nepieciešams ātras, caurspīdīgas un efektīvas attiecības. Visai bieži šie dalībnieki neuzticas cits citam dažādu iemeslu dēļ, kas novērojami uzņēmējdarbības konkrētajā jomā. Tāpēc blokķēdei ir vēl viena liela priekšrocība - tā ir uzticama dokumentu plūsma. Blokķēdes tīklos nav vienota apstiprinājuma centra, informācija glabājas daudzos mezglos, kas nodrošina caurspīdīgumu un audita iespējas uzraudzības iestādēm.

Smart Contract (viedais līgums) - tas ir nefizisks līgums, kas glabājas blokķēdes tīklā un paredzēts noteiktu nosacījumu izpildei. Pēc šo nosacījumu izpildes līgums stājas spēkā. Taču kā pārliecināties par to, ka norādītie nosacījumi patiešām ir izpildīti? Ir divi varianti - cilvēka vai devēja apstiprinājums. Bez šaubām, ka otrs variants nodrošina labāku biznesa procesu kvalitāti. Piemēram, tāda mehānika ļauj izsekot preces nokļūšanai veikala plauktā un darījuma izpildei - lietu internets ar devēju palīdzību apstiprina preces nokļūšanu veikalā, bet informācija tiek integrēta blokķēdes tīklā.

Kopumā blokķēde var palīdzēt sasniegt šādus mērķus:

  • Samazināt darbinieku skaitu
  • Samazināt procesu izmaksas
  • Nodrošināt caurspīdīgumu
  • Palielināt efektivitāti
  • Uzlabot drošību
  • Palielināt automatizācijas līmeni

Kāpēc Igaunija?

Valsts, kur gandrīz katrs process pārvērsts digitālā formā, bet jaunuzņēmumi iegūst visas iespējas turpmākai attīstībai, ir apņēmusies virzīties vēl tālāk. 2000. gadā Igaunija noteica piekļuvi internetam par vienu no cilvēka pamattiesībām - vienā līmenī ar ēdienu un pajumti. 2005. gadā Igaunija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas ieviesa elektroniskās balsošanas sistēmu. Šodien, ņemot vērā blokķēdes tehnoloģiju izvēršanos globālā līmenī, Igaunija jūtas vairāk nekā komfortabli, aicinot uzņēmējus atvērt šeit savu blokķēžu biznesu, pat nešķērsojot valsts fizisko robežu.

2014. gada oktobrī Igaunijas valdība ieviesa elektroniskās pilsonības (e-Residency) programmu, piedāvājot jebkuram cilvēkam uz pasaules digitālu pilsoņa statusu ar iespējām reģistrēt un pārvaldīt komercdarbību tiešsaistes režīmā ar Igaunijas likumdošanas jurisdikciju. «Jau 17 gadus mēs izmantojam digitālos identifikatorus,» norāda Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida. «Mūsu tauta iemācījusies uzticēties sistēmai». Pateicoties šai uzticībai, Igaunijas iedzīvotāji saskata lielu nākotnes potenciālu blokķēdēs - tehnoloģijā, kas apvieno interneta atvērtību ar šifrēšanas drošību, lai nodrošinātu visiem ātrāku un drošāku veidu svarīgas informācijas apstiprināšanai un abpusējas uzticības izveidošanai.

Igaunija tiek uzskatīta par mājām pasaulē slavenākajiem blokķēžu uzņēmumiem. Kā visai spilgts piemērs ir Guardtime - kompānija, kas kļuvusi par pasaulē lielāko blokķēdes platformu pēc ienākumiem, darbinieku skaita un faktiskā klientu sistēmu ieviešanas skaita, un Funderbeam - pirmā starptautiskā fondu birža jaunuzņēmumiem uz blokķēdes bāzes. Pagājušajā gadā Nasdaq paziņoja, ka e-Residency platforma tiks izmantota elektroniskās balsošanas pakalpojumam uz blokķēdes bāzes, kas ļaus uzņēmumu akciju īpašniekiem, kuri reģistrējušies Tallinas fondu biržā Nasdaq, balsot akcionāru sanāksmēs.

Ko sagaidīt no šīs konferences?

Konferencē tiks apspriestas dažādas tēmas - sākot ar elektronisko komerciju un loģistiku un beidzot ar banku darbībām un mākslīgo intelektu. Starp pasākuma lektoriem būs pārstāvji no tādiem uzņēmumiem kā Microsoft, Hashgraph, Dash, IBM, ConsenSys, Hyperledger, EOS, Reply, Change, Nuggets, Funderbeam, Lykke, Paxful, Monetha un daudziem citiem.

Ar pilnu lektoru sarakstu iespējams iepazīties šeit

Konferences otrajā dienā tiks rīkots konkurss blokķēdes jomas jaunuzņēmumiem - Moonrise 2017

Moontec 17 Tallinā norisināsies no 2017. gada 4. līdz 5. decembrim. Biļetes uz pasākuma jau ir pārdošanā. Papildu 30% atlaidi iespējams saņemt, izmantojot kodu TVNET.

Iegādāties biļetes uz Ziemeļeiropā lielāko blokķēdes un kriptovalūtas konferenci iespējams šeit

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu