Kādu zobu protezēšanas veidu izvēlēties?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Labas ziņas visiem, kuri saskārušies ar vecuma izraisītām zobu problēmām – zobārstniecības nozares progress pēdējo gadu laikā ir būtiski paplašinājis zaudēto zobu atjaunošanas iespējas.

Noskaidrot, kādas ir mūsdienu zobu protezēšanas un implantācijas metodes, mums palīdzēs klīnikas «Dental Art» speciālists, ķirurgs-implantologs Aleksandrs Makarovs.

- Vai var ignorēt zobu trūkumu, ja tas vizuāli nav redzams?

Pacienti nereti uz ilgu laiku atliek vizīti pie zobārsta, īpaši tad, ja izkritušā zoba vieta ārēji nav redzama. Tomēr jārēķinās, ka pat viena zoba zaudēšana, nerunājot nemaz par vairāku zobu zudumu, izraisa daudz nopietnu problēmu. Pirmkārt, rodas sakodiena problēmas, blakus zobu kustīgums, kā arī zobu rindas novirze. Otrkārt, rodas nepatīkamas estētiskas sekas – sejas ovāla izmaiņas un iekrituši vaigi, kas cilvēkam liek izskatīties vecākam nekā viņš patiesībā ir.

Tādēļ zoba zaudēšanas gadījumā būtiski ir neatlikt vizīti pie speciālista. Protezēšanas notiek vairākos posmos, vairāku mēnešu garumā. Procedūras apmaksa arī attiecīgi notiek pa posmiem, tādēļ pacientam nav jāuztraucas, ka uzreiz būs nepieciešams maksāt visu summu.

- Kādi protezēšanas veidi ir pieejami mūsdienās?

Protezēšanas veids tiek izvēlēts atkarībā no pacienta zobu stāvokļa un veselības stāvokļa kopumā. Pacients arī var izvēlēties īstermiņa vai ilgtermiņa risinājumu, savukārt ārsts individuāli piemeklē konkrētajam pacientam piemērotāko variantu. Ja esat nolēmuši veikt protezēšanu, sākumā jums jāapmeklē speciālista konsultācija.

Foto: Publicitātes foto

Tās laikā ārsts-protēzists veiks panorāmas rentgenu, noteiks zobu rindas defektus, kā arī sastādīs ārstēšanas plānu ar pilnu izmaksu aprēķinu atbilstoši katrai procedūrai un kopējo nepieciešamo vizīšu skaitu. Kopā ar speciālistu pacients var izvērtēt visus «par» un «pret», izvēloties piemērotāko protezēšanas risinājumu.

Viens no efektīvākajiem un drošākajiem protezēšanas veidiem ir zobu implantācija. Šajā procesā zaudētais zobs tiek atjaunots ar titāna skrūves palīdzību, kas tiek iedzīvināta pacienta žokļa kaulā. Uz implanta tiek nostiprināts zoba kronītis. Tāpat ir iespējams uz implanta nostiprināt zoba tiltu vai izņemamo protēzi.

Veicot rūpīgu mutes dobuma kopšanu, zobu implanti var kalpot visu mūžu. Vizuāli un pēc sajūtām tie ir pilnībā identiski dabīgajiem zobiem. Pēc implantu ievietošanas pacientam nav nepatīkamu sajūtu un nav nepieciešams laiks pierašanai.

Zoba tilts, kad trūkstošais zobs tiek piestiprināts pie blakus esošajiem veselajiem zobiem, ir labs problēmas risinājums gadījumā, ja pacientam trūkst viens vai divi (retākos gadījumos – trīs) blakus esoši zobi. Taču šai metodei ir trūkumi – protēze aktīvi mijiedarbojas ar blakus esošajiem veselajiem zobiem un līdz ar to šī metode ir uzskatāma vienīgi par pagaidu risinājumu. Arī izņemamās tiltveida zobu protēzes prasa ļoti rūpīgu un stingru pieeju gan pašas protēzes kopšanā, gan kopumā zobu un mutes dobuma kopšanā.

Ja jūs meklējat pagaidu un nedārgu risinājumu, tad tam var noderēt klasiskā plastmasas protēze vai lokveida protēzes, kas tiek izgatavotas ātri un var kalpot pacientam aptuveni piecu gadu garumā.

- Кādas kontrindikācijas vai vecuma ierobežojumi jāņem vērā, izvēloties zobu implantāciju?

Īpašu vecuma ierobežojumu nav, taču pacientiem ar izteiktu vecuma izraisītu sirds, asinsvadu vai citu orgānu patoloģiju jābūt piesardzīgiem. Kontrindikācijas, lai veiktu zobu implantāciju, ir pārciests insults, sirds išēmiskā slimība, asins sarecēšanas traucējumi, tuberkuloze un dažas citas saslimšanas. Tādēļ konsultācijas laikā ir svarīgi speciālistam izstāstīt par slimībām un zālēm, kas tiek lietotas, kā arī alerģiskām reakcijām, ja tādas iepriekš ir piedzīvotas.

Foto: Publicitātes foto

Zobārstniecības klīnika «Dental Art»

T. 67278933, 29207418

info@dentalart.lv

www.dentalart.lv

www.zobuimplanti.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu