«Herbalife» eksperte: kas veido mūsu ēdiena izvēli?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daudziem no mums, sasniedzot pieauguša cilvēka vecumu, ir izveidojušies noteikti paradumi attiecībā uz pārtikas produktiem, ko mēs ēdam katru dienu. Par spīti tam, ik dienu mums ir jāpieņem vairāk nekā 250 lēmumu par ēdienu, ko uzņemam uzturā. Kas nosaka to, kādus pārtikas produktus mēs izvēlamies savai maltītei un kādus, nē? Vai tā ir garša, izsalkums vai rutīna un atšķirīgas kultūras iezīmes? Dietoloģe un starptautiskās uztura kompānijas «Herbalife» eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene skaidro, kādi ir noteicošie faktori ēdiena izvēlē un kā mainās ēdiena priekšrocības laika gaitā.

Kādi ēdieni mums patīk un kādi, nē?

Ēšana un ēšanas paradumi nav tikai process, lai remdētu izsalkumu un apmierinātu apetīti! Tas ir arī daudzu citu psiholoģisku un vides apstākļu rezultāts, piemēram, ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Ir daudz faktoru, kas nosaka, kāpēc mēs ēdam noteiktu pārtiku un kāda maltīte mums patīk vai nepatīk. Šīs priekšrocības veidojas laika gaitā un tās ietekmē mūsu uzkrātā pieredze – pozitīva vai negatīva, piemēram, iedrošinājums ēst un reakcija uz noteiktu pārtiku.

Vai nozīme ir tikai garšas kārpiņām?

Piešķirot garšu, nozīme ir ne tikai garšas kārpiņām, bet arī ēdiena smaržai, izskatam un pat skaņai. Informācija no mēles garšas receptoriem nonāk smadzenēs. Ķīmiska viela, kas atbild par garšu, tiek atbrīvota un nonāk līdz nervu šūnām. Tā, mainot noteiktas olbaltumvielas maņu šūnas apvalkā, aktivizē pašu maņas šūnu. Šīs izmaiņas veicina maņu šūnām sūtīt signālvielas, kas, savukārt, aktivizē nervu šūnas un novada informāciju par noteiktu garšu atpakaļ uz smadzenēm.

Garša ir visuzskatāmākā pazīme, kas ļauj izvēlēties vienu vai otru ēdienu. Pārtikas produkti, kas garšo labi, mums patīk vairāk, lai gan tas, kas tiek uzskatīts par garšīgu, var būtiski atšķirties.

Kas var mainīt mūsu ēdiena izvēles priekšrocības?

Ir virkne faktoru, kas veido mūsu ēdiena izvēles priekšrocības laika gaitā. Pirmkārt, bioloģiskie faktori, piemēram, izsalkums, apetīte, garša. Svarīgas ir arī katra individuālās organisma īpatnības. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties veselīgu un sabalansētu ēdienu, piemēram, «Herbalife» Formula 1 Olbaltumvielu kokteili vai Express Veselīgas maltītes batoniņu, kas satur maz tauku un ir bagāts ar uzturvielām. Otrkārt, būtiski ir arī tādi noteicošie faktori kā pieejamība ēdienam, gatavošanas prasmes un laiks. Vienmēr centies ieplānot 4 līdz 5 maltītes dienā, kā arī izvairies no ēdienreižu izlaišanas.

Foto: Publicitātes foto

Treškārt, sociālie faktori – kultūra, ģimene, vienaudži un tas, kā uzņemam ēdienu, kas atstāj būtisku ietekmi uz mūsu ēšanas paradumiem. Daudziem no mums ir tuvi draugi, ar ko nereti dalām maltīti un kuru klātbūtnē esam piesardzīgāki, izvēloties ēdienu. Tāpat, etniskās vai kultūras iezīmes var spēlēt būtisku lomu – daudzi izvēlēsies zināmu un ērti pagatavojamu ēdienu, kas var mainīties no kultūras kultūrā. Tas īpaši ir vērojams, izvēloties asu vai mazāk asu ēdienu!

Ceturtkārt, ēdiena izvēles priekšrocības var ietekmēt psiholoģiskie faktori kā garastāvoklis vai stress. Tāpēc ir ieteicams izvairīties no situācijām, kas var izraisīt psiholoģisko disbalansu, radot pastiprinātu apetīti vai pat apetītes zudumu. Attieksme, pieņēmumi un zināšanas par ēdienu arī veido mūsu ēšanas paradumus.

Katrs lēmums, kas tiek pieņemts, izvēloties ēdienu, ir vairāku kultūras, sociālu un bioloģisku apsvērumu kopums, kas veido mūsu pašizpausmi. Tāpēc vienmēr ir jāizvēlas veselīga maltīte, kas var uzlabot dzīves kvalitāti un veicināt veselīgu dzīvesveidu.

Papildu informācijai par uzņēmumu “Herbalife”, lūdzam, apmeklē mūsu mājas lapu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu