Kas ir jaunā aizraušanās - Oligo?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aizraujošā galda spēle, kas radīta Latvijā ekonomikas recesijas laikā 2008.-2012.gadam, tirdzniecībā nonāca 2013.gadā, un katru gadu tā iemājo arvien vairākās ģimenēs. Tā tiek aktīvi spēlēta draugu un ģimenes lokā, lai izglītotu, izklaidētu un iedvesmotu gan bērnus un pusaudžus, gan studentus un jau brieduma gados esošus cilvēkus.

Oligo ir aizraujoša spēle, kura rada vidi, kas precīzi atveido to, kurā strādā mūsdienu uzņēmumi un arī dzīvo ikviens no mums. To izspēlēt ir gan jautri, gan ļoti pamācoši ikvienam, kas pieņem lēmumus par sava mājokļa, uzņēmuma, naudas noguldījumu izvietošanu, vai vienkārši neizpratnē vēro, kā dažbrīd vakardienas uzvarētāji šodien bankrotējuši. Rekomendēju visiem, gan interesantās un aizraujošās spēles gaitas, gan vērtīgās izziņas dēļ.

Jānis Ošlejs, ekonomists, uzņēmējs

Spēles autors Haralds Salmiņš ir pieredzi uzkrājis iegūstot maģistra grādu vadībzinātnēs, strādājis dažādos uzņēmumos – ražošanas, pārdošanas, apdrošināšanas, reklāmas, banku sfērā, kā arī pieredzi uzkrājis gadu pavadot ASV.

Foto: Publicitātes foto

No 2005. gada darbojos banku sfērā un paralēli investēju savus nopelnītos un aizņemtos līdzekļus dažādos investīciju projektos. 2007. un 2008. gadā biznesa vērieni un atdeve ātri pieauga, jo bija termins valstī «gāzi grīdā». Taču 2008. gada otrajā pusē ne tikai pasaules attīstītākās valstis, bet arī mūsu mazās valsts ekonomika, saskārās ar reālu ekonomisko lejupslīdi, ar kuras apmēriem var līdzināties vienīgi pirms 80 gadiem notikusī ekonomikas depresija 1928.-1932.gadā, kad starp citu tika izdomāta pasaules slavenā spēle «Monopols». Tā sapratu, ka šī lieta ir jāizpēta, lasot un analizējot dažādas ekonomiskās krīzes, un par tām aprakstošās grāmatas un rakstus, kā arī smeļoties pieredzi no dažādiem uzņēmējiem. Vērtīgu pieredzi guvu - bankā - vedot pārrunas ar uzņēmumu vadītājiem un privātpersonām, kuras treknajos gados bija vairākas reizes, pārkreditējoties, uzaudzējušas lielas parāda saistības, un krīzes laikā tās nespēja segt. Tad bankas un aizdevēji ķērās pie īpašuma atņemšanām, uzņēmumu bankrotiem un padarot lielu daļu cilvēkus par naudas vergiem. Tā visa rezultātā sapratu, ka jārada viegli uztverams mācību un pieredzes līdzeklis - spēle.

Pirmo reizi, to izspēlēju pie ģimenes draugiem, un tā mani ļoti aizrāva. Tādēļ to iegādājos un uzdāvināju savam dēlam dzimšanas dienā - par ko viņš bija sajūsmā, un tagad mēs dažas reizes mēnesī esam Oligo varā! Paldies par tik aizraujošu un reālistisku spēli!

Sanita, projektu vadītāja

Spēlējot Oligo ikviens var imitēt reālu biznesa un naudas darījumu vidi, pieņemot dažādus lēmumus, un redzot kādu iespaidu katrs no tiem atstāj nākotnē. Reāli mācīties, lai būtu gudrāki un spējīgāki reālā dzīvē! Spēlē Jums ir iespēja pirkt un pārdot uzņēmumus, nekustamos un kustamos īpašumus, izejvielas, un tās pēc tam pārstrādājot iegūt lielāku peļņu, uzspēlēt kazino, ceļot pa pasauli, izjust kredīta slogu un visam cauri vijas ekonomiskās pārmaiņas – augšupejas un lejupslīdes! Spēlē pieņemot veiksmīgus lēmumus Jūs kļūstat par miljonāru, bet neapdomīgi riskējot un uzņemoties lielas kredītu saistības, ir iespējams arī cits iznākums – bankrots. Tāpēc labāk to piedzīvot spēlē, lai no tā mācītos, un reālajā dzīvē minimizētu tā iespējamību.

Paldies par šo spēli! Visu vasaru lietus vakaros spēlējam - es, vīrs un pusaudzis dēls. Sākumā negribēju piedalīties, jo šķita, ka pārāk izteikta ir bankas dominante un pārāk maza ir valsts kā uzņēmējdarbības nodokļu iekasētājas loma. Taču iesaistoties spēlē, aizrāvos ar kredītiespējām, un jāatzīst, ka spēle iedvesmo un pozitīvi aizrauj. Vairākus gadus reāli vadīju savu uzņēmumu, ko veiksmīgi pārdevu, taču nekad nebiju izmantojusi kredītus. Izrādās ka tie arī ir tikai rīki, ar kuriem paātrināt azarta tempu. Visvairāk spēlē patika Pārmaiņu kartītes un tas, ka mans dēls pateicoties šai spēlei ir iepazinis reālas biznesa iespējas un cikliskumu. Vēlreiz liels paldies!

Marija, uzņēmēja

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd spēle jau ir iznākusi vairākās tirāžās latviešu valodā, taču tuvākā nākotnē ir paredzēta spēles versija angļu valodā, lai varētu turpināt spēli popularizēt arī ārpus Latvijas robežām!

Man spēles liekas pārāk vienkāršas un garlaicīgas, tādēļ ar tām neaizraujos. Taču Oligo mani aizrāva, jo visu laiku spēles darbība mainījās un bija interesanti!

Māris S, misionārs

Visforšākais ir saņemt atgriezenisko saiti no spēlētājiem, kuri šo spēli ir iegādājušies, vai kuriem tā ir uzdāvināta, jo tad saproti, ka esi radījis interesantu lietu, kura aizrauj un iedvesmo! Tas laiks vairāku gadu garumā izstrādājot, testējot, un slīpējot šīs visas situācijas spēlē, ir bijis tā vērts! Arī pats Haralds atzīst kā pieredze, ko iegūsti zaudējot, ir neatsverama, lai nākotnē varētu būvēt stabilākus un ilgstspējīgākus savus biznesus. Jāatgādina, ka spēles autors darba attiecības izbeidza jau 2009.gadā un turpmāk ir veidojis un vada savus biznesus pārtikas ražošanā, galda spēļu nozarē un vēl citās jomās. Kā viņš saka, esmu beidzis Hārvardu (naudas zaudējumu ziņā), bet ieguvis vērtīgu pieredzi dzīves skolai! Galvenais ir meklēt risinājumus un mācīties no pieredzes, lai nākotnē pieņemtu labākus lēmumus un sasniegtu augstākas virsotnes!

Lieliska spēle! Iesaku! Ir spēlētas visas iespējamās galda spēles (Katana, Cash flow, Monopols u.c.) bet šī ir vienīgā, kas tik ļoti pietuvināta reālām dzīves situācijām! Noriskēju un nopirku! Katra iztērētā eiro vērta!

Jānis Š, uzņēmējs

Spēle ir nopērkama Jāņa Rozes, Zvaigzne ABC, Valters un Rapa grāmatnīcās; Ludo, Cenuklubs veikalos un citur, kā arī mājas lapā www.oligo.lv.

www.oligo.lv

Vispirms, vēlos izteikt atzinību par spēli Oligo. Mani bērni ir pārņemti un aizrāvušies. Ārkārtīgi interesanta spēle. Pats to iepazinu pirms pāris nedēļām, un esmu to pulkā, kas noteikti ieteiks to citiem. Dinamikas elements spēlē ir pārsteidzošs.

Kaspars, uzņēmējs

Vairāk par spēli, tās video noteikumi, atsauksmes un oligarhu dienasgrāmatu var atrast, apmeklējot mājas lapu www.oligo.lv, un sekojot līdzi www.facebook.com.

http://www.facebook.com/oligogame/

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu