Ar nebijušu pasākumu prezentēts Martell VS Single Distillery konjaks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī gada 28.novembrī norisinājās jaunā konjaka Martell VS Single Distillery prezentācija. Pasākums notika Martell noskaņās pārveidotajā Mežaparka rezidencē, kurā Latvijā zināmas personas, ievērojamu restorānu, bāru vadītāji un garšīga dzīvesstila cienītāji jaunā konjaka izteiksmīgo garšu baudīja kā tīrā veidā, tā arī klasiskos konjaka kokteiļos.

Jauno Martell VS Single Distillery prezentēja Aldriks Dehecs, kurš ir Martell konjaka nama Master Blender («galvenais konjaka jaukšanas meistars», tulkojot no angļu valodas). Par konjaka saderību ar franču maltīti pasākumā parūpējās šefpavārs Jānis Zvirbulis. Pasākumu apmeklēja tādi Latvijā zināmi cilvēki kā Dāvis Sakne, Artūrs Mednis, stiliste Maija Armaneva, modes dizainere Dace Bahmane, vīnzinis Jānis Kaļķis, kulinārijas ekspertes Signe Meirāne un Linda Tellgrena, bijušais politiķis Valdis Birkavs u.c.

Viens no pasaules vecākajiem konjaka namiem Martell nācis klajā ar jaunu, neparastu VS konjaku. Jau vairāk nekā 300 gadus Martell konjaka nams ir bijis nemitīgs jaunatklājējs konjaka ražošanā, radot īpaši spilgtus konjakus, izaicinot ierastos standartus ar jauniem konjaka maisījumiem, oriģinālu noformējumu un atklājot jaunas konjaka teritorijas. Tagad Martell ir izaicinājis arī klasisko konjaka ražošanas procesu, laižot klajā Martell VS Single Distillery konjaku, kura katras pudeles saturs ir ražots rūpīgi izvēlētā ražotnē Konjakas apgabalā, Francijā, garšā izceļot konkrētas destilācijas vietas stilu. Ar šo jauno konjaku Martell vēlas mainīt pieņemtos standartus un ieviest pilnīgi jaunu VS konjaku kategoriju.

Šī gada 28.novembrī Martell konjaka nams no Francijas uz vienu vakaru «pārcēlies» uz Rīgu – pasākuma viesiem īpaši iekārtotā Martell rezidencē, kurā katra sīki pārdomātā detaļa pauda Martell konjaka vērtības un noskaņu, bija iespēja iepazīties ar jauno konjaku, uzzinot tā pagatavošanas nianses no zīmola vēstnieka Aldrika Deheca, kurš strādā Martell namā, radot, degustējot un testējot Martell konjaku.

Lai gan konjaka pielietošana kokteiļos Latvijā vēl nav tik populāra un valda priekšstats, ka tas ir jābauda tikai tīrā veidā, tomēr kokteiļu eksperts Edgars Grišulis pasākuma viesiem prezentēja 4 klasiskus konjaka kokteiļus ar Martell VS Single Distillery kā rūgtenākas, tā arī saldākas garšas cienītājiem, Martell konjaku kombinējot ar citrona un laima sulu, piparmētrām, apelsīna mizu un citiem ingredientiem. Dzērienu garšu nianses izcēla šefpavāra Jāņa Zvirbuļa pagatavotās īpašās franču virtuves uzkodas, pārsteidzot ar to pasniegšanas veidu un ēdienu garšu savstarpējo saderību. Īsti konjaka cienītāji vakara gaitā apmeklēja arī «Martell bibliotēku», kopā Aldriku Dehecu izzinot garšu atšķirības starp Martell piedāvātajiem konjakiem, tādējādi arī papildinot savas zināšanas un degustācijas prasmes. Francijas konjaka nama atmosfēru papildināja šarmantā dziedātāja Amber (Aija Vītoliņa), kuras izpildītā franču mūzika ļāva viesiem nesteidzīgi baudīt jauno konjaku.

Ievērojamāko konjaka ražotāju vidū Martell ir vienīgais, kas divreiz destilē tikai no nogulsnēm pilnīgi attīrītus vīnus, tā atklājot zīmolam raksturīgo sulīgu vīnogu aromātu un izsmalcinātību. Martell eaux-de-vie («dzīvības ūdens», tulkojot no franču valodas) jeb konjaka spirti no vienas destilētavas spēj piedāvāt vienādu garšas profilu, kas harmoniskāk sader kopā, tāpēc konjaka garša ir izteiksmīgāka, tā ir sulīga, patīkami salda un tajā ir jūtami plūmju, aprikožu un citronu sukāžu toņi.

Jaunais Martell VS Single Distillery konjaks Latvijas veikalos parādīsies decembra un janvāra mēnešos, pakāpeniski nomainot jau zināmo Martell VS konjaku.

Par Martell

Martell konjaka nams, dibināts 1715.gadā, ir viens no vecākajiem pasaules konjaku namiem. Vairāk nekā trīs gadsimtu garumā Martell ražo, tirgo un eksportē augstākās klases konjaku, kuru ražojot divreiz destilē tikai no nogulsnēm pilnīgi attīrītus vīnus, tā atklājot zīmolam raksturīgo sulīgu vīnogu aromātu un izsmalcinātību.

Martell konjaku gatavo no trīs šķirņu vīnogām – Ugni Blanc, Folle Blache un Colombard. Pamatā šīs šķirnes tiek audzētas tieši eaux-de-vie (dzīvības ūdens, jeb konjaka spirtu) iegūšanai. Vislabāk tas padodas tieši Konjaka provinces rajonos. Martell buķetē sevišķa loma ir Borderies reģiona vīnogulāju ražai, kas tiek iegūta gan paša Martell nama daudzajos vīna dārzos, gan vēl 2000 citu vīnkopju plantācijās. Konjaka radīšanas procesā būtiska loma ir arī ozola mucu kvalitātei. Martell konjaki tiek nogatavināti tikai oriģinālās mucās, kuros ražošanas meistari gatavo no Tronsē (Troncais) un Limuzēnas (Limousine) mežu ozoliem. Martell mucu ozolkoks izceļas ar blīvu struktūru, tāpēc konjaku tajās var turēt ilgāku laiku, turklāt tieši no mucu koksnes Martell manto izteikti piesātināto krāsu un izteiksmīgas ozola aromātu nianses kopējā buķetē. Martell savu konjaku mucās mēdz izturēt pat sešdesmit un septiņdesmit gadus! Vēl vecāki konjaki tiek glabāti demijohn – lielās stikla karafēs. Un vecākie konjaki Martell pagrabos glabājas no 1830.gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu