«Herbalife» ekspertes padomi: Kā pareizi trenēties ziemas periodā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laika gaitā mūsu priekšstatus par sportošanu ziemā ir veidojuši dažādi pieņēmumi, piemēram, sportojot aukstā laikā, neizbēgami var saslimt; jo vairāk apģērba tiek uzvilkts, jo tā būs drošāk un siltāk; ir nepieciešams dzert mazāk ūdens; sportot ziemā ir bīstami. Protams, ir virkne pasākumu, kas ir jāievēro, lai bez raizēm varētu sportot aukstajā laikā. Tomēr tā vietā, lai ļautos mītiem, svarīgi ir ņemt vērā, iespējams, lielāko izaicinājumu – pareizu sagatavošanos! Starptautiskās uztura kompānijas «Herbalife» fitnesa eksperte, personīgā trenere Linda Patkovska skaidro, kā pareizi sagatavoties sportošanai ziemai!

Kas jāņem vērā, plānojot treniņu

Aukstākā laikā sportošanai ir jābūt intensīvai, lai paaugstinātu vielmaiņu un saražotu siltumu ķermenim pietiekamā daudzumā. Tā vietā, lai veiktu staipīšanos, ir ieteicams plānot dinamisku iesildīšanos. Aukstākā laikā ir grūtāk kontrolēt normālu ķermeņa temperatūru un sajust, ka ķermenis zaudē ūdens daudzumu. Sirds tiek pakļauta lielākam darbam ziemas apstākļos. Tāpat arī muskuļiem ir lielāks izaicinājums treniņa laikā – nestabila virsma, kā sniegs un ledus. Ņemot vērā iepriekšminētos apsvērumus, treniņus ziemas periodā var sākt ar divām reizēm nedēļā un palielināt to skaitu mēreni, izvēloties piemērotāko sporta veidu.

Pareizs apģērbs

Ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu sportošanai ziemā! «Herbalife» fitnesa eksperte, personīgā trenere Linda Patkovska skaidro: «Ģērbies kārtās! Tiklīdz sajutīsi, ka paliek karstāks, ir iespējams novilkt kādu no apģērba virsējās kārtas un pēc treniņa vai atsildīšanās periodā uzvilkt atpakaļ.» Mūsdienās ir atrodams plašs klāsts ar sporta apģērbu, ko papildina dažādi tehnoloģiskie risinājumi. Pamata kārtai, kas pieguļ ķermenim, izmanto materiālus, kas novada sviedrus no ķermeņa un auduma virsmas, uzturot tos sausus. Tāpat var izmantot materiālus, kas saglabā ķermeņa siltumu un pasargā no aukstā gaisa cirkulācijas. Virsējai apģērba kārtai ir jāizmanto mitruma necaurlaidīgs audums! Ir svarīgi saglabāt pēdas, rokas un, protams, galvu un kaklu siltumā – šīs ķermeņa daļas ir visjutīgākās pret aukstumu!

Foto: Publicitātes foto

Pietiekams ūdens patēriņš, uzmanīgums, medicīniskās pārbaudes

Ir virkne faktoru, kas ietekmē sportošanu ziemā, tāpēc vispirms ir ieteicams veikt medicīniskas pārbaudes. Hipotermija, kad ķermeņa temperatūra pazeminās un siltums tiek zaudēts ātrāk nekā organisms ir to spējīgs saražot, ir būtisks faktors, kas jāņem vērā, lai sportotu aukstākā laikā. Tāpēc jānodrošina nepieciešamo apģērbu, lai jūsu ķermenis būtu siltumā un sauss.Aukstākā laikā sirds strādā ar lielāku jaudu, lai uzturētu ķermeņa temperatūru normas robežās. Šis apstāklis neizbēgami paaugstinās asinsriti un asinsspiedienu. Kad gaisa temperatūra pazeminās līdz mīnus 6-7 grādiem pēc Celsija skalas, mazāk aizsargāta ir seja, ausis, rokas un pēdas, tāpēc uzmanies, ja sajūti pirmās apsaldēšanās pazīmes – nejūtīgumu!

Ziemas treniņa laikā jutīsi mazākas slāpes nekā trenējoties vasarā. Tomēr tas nenozīmē, ka mazāk svīdīsi. Lai izvairītos no negatīvām sekām, ir svarīgi dzert ūdeni pietiekamā daudzumā, pat ja nejūti slāpes un nesvīsti. Aukstākā laikā tu vari sagatavot mazliet siltu ūdeni termiskā pudelītē, kas būs patīkamāks nekā auksts ūdens. Iegaumē, ka ir arī alternatīvi siltie dzērieni, kas sniegs ķermenim papildu tonusu, piemēram, «Herbalife» Šķīstošais zāļu dzēriens. Jāatzīst, ka sportošana ziemā ir izaicinoša, jo ceļi ir slideni un var būt noklāti ar sniegu – tas aicina būt uzmanīgākiem. Papildus nav ieteicams sportot, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 15 grādiem.

Foto: Publicitātes foto

Visam ir savi ieguvumi!

Sportojot ziemā vai aukstākā laikā kopumā, tiek sadedzināts vairāk kaloriju, kas paaugstina laimes hormonu daudzumu organismā. Tas ir pateicoties tam, ka paaugstinās sirdsdarbības ātrums un asinsrite. Tāpēc jutīsi vairāk enerģijas un pacilātu garastāvokli, savukārt ķermenim nepieciešamo tonusu sniegs svaigs gaiss.

Papildu informācijai aicinām apmeklēt «Herbalife» mājas lapu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu