Kā salīdzināt Latvijā un ārzemēs iegūtu izglītību?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izglītības sistēmu atšķirības apgrūtina izpratni par citās valstīs izdotiem izglītības dokumentiem. Gan darba devējiem, gan izglītības iestādēm nepieciešama skaidra informācija par iegūto izglītības pakāpi.

Mūsdienu sabiedrība kļūst arvien mobilāka, izvēloties izglītības vai darba iespējas citās valstīs. Lai turpinātu izglītības vai darba ceļu atbilstošā līmenī, ir svarīgi, lai iepriekšējās mācības tiktu pilnvērtīgi atzītas citās valstīs un nenāktos atkārtot kādu izglītības posmu. Izglītības sistēmas ir atšķirīgas, un gan darba devējiem, gan izglītības iestādēm nereti ir grūtības izprast iegūto izglītības pakāpi.

Lai risinātu šo problēmu un atvieglotu mobilitāti, ir izveidota Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūra (EKI), kas astoņos līmeņos ietver visas izglītības pakāpes no pamatskolas līdz doktora grādam. Tā kalpo kā tulkošanas instruments starp dažādām izglītības sistēmām. Katra Eiropas valsts izstrādā savu kvalifikāciju struktūru ar izglītības pakāpēm un norāda, kā tie atbilst Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmeņiem.

Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūra (LKI) sastāv no astoņiem līmeņiem, un tajā ietvertas visas vispārējās un profesionālās izglītības pakāpes. Piemēram, vidējā izglītība, līdzīgi kā lielākajā daļā valstu, ievietota 4. līmenī, bet bakalaura grāds – 6. līmenī. Katram līmenim aprakstīti sasniedzamie mācīšanās rezultāti - zināšanas, prasmes un kompetences jeb kas jāzina un jāprot, sasniedzot katru mācību pakāpi. Pamatojoties uz katram līmenim noteiktajiem mācīšanās rezultātiem, tiek izstrādātas mācību programmas un aprakstīti tajās sasniedzamie, konkrētie mācīšanās rezultāti. Iepazīstoties ar tiem, varam labāk saprast dažādu mācību programmu saturu. Tas var noderēt, arī izvēloties turpmāko izglītības ceļu.

Foto: Publicitātes foto

Atbilstoši LKI izstrādātas kvalifikāciju struktūras dažādās tautsaimniecības nozarēs. Piemēram, visām būvniecības jomas profesijām tika noteiktas nepieciešamās zināšanas, prasmes un kompetences, kā arī atbilstošais LKI līmenis.

Iegūtais LKI līmenis tiek norādīts izdotajos izglītības dokumentos. No 2013. gada tas ir ietverts augstākās izglītības diplomu pielikumos, bet no 2017. gada arī profesionālo izglītības programmu beidzēji to var ieraudzīt savos diplomos, atestātos un apliecībās. Salīdzinot izglītības dokumentā norādīto LKI līmeni ar EKI līmeņiem, gan mācību iestādes, gan darba devēji citās valstīs var labāk saprast un novērtēt Latvijā iegūto izglītību. Līdzīgā veidā EKI palīdz Latvijā saprast ārzemēs iegūtos izglītības dokumentus. Lai varētu uzticēties šai līmeņu sistēmai, izstrādāti vienoti kvalitātes nodrošināšanas principi.Atbilstoši LKI izstrādātas kvalifikāciju struktūras dažādās tautsaimniecības nozarēs. Piemēram, visām būvniecības jomas profesijām tika noteiktas nepieciešamās zināšanas, prasmes un kompetences, kā arī atbilstošais LKI līmenis.

Kvalifikāciju ietvarstruktūra veicina mūžilgu mācīšanos un zināšanu, prasmju apguvi dažādos veidos. Piemēram, vairākus kvalifikācijas līmeņus var sasniegt, ne tikai, beidzot atbilstoša līmeņa izglītības programmu, bet arī, piemēram, novērtējot un atzīstot zināšanas un prasmes, kas iegūtas darbā vai pašmācības ceļā.

Plašāka informācija par kvalifikāciju ietvarstruktūru (ziņojumi, pētījumu rezultāti, Eiropas Komisijas dokumenti u.c.) atrodama Akadēmiskā informācijas centra – Nacionālā koordinācijas punkta EKI tīmekļa vietnē.

Nacionālā koordinācijas punkta EKI tīmekļa vietne

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu