Kā pagatavot sulīgu steiku?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Es to saucu par franču klasiku, ar ko esmu pārsteidzis ne vienu vien mūsu restorāna apmeklētaju. Griežot, dedzinot, maisot un uguņojot pie paša viesu galda. "

Kas ir Šatobriāns ?

"Kā vēstī viena no leģendām, pirmais Šatobriāna steiks tika gatavots franču rakstniekam, diplomātam un politiķim Francois René Vicomte de Chateaubriand, kurš kalpoja kā vēstnesis Napoleonam Bonapartam. Francois René bija ielūgts uz goda vakariņām pie filozofa, rakstnieka Jean Anthelme, kurš ir arī autors vienam no spārnotākajiem teicieniem «pasaki, ko tu ēd, un es pateikšu, kas tu esi». Par godu viņa pēdējās grāmatas pabeigšanai, restorāna saimnieks pasniedza sulīgu filejas steiku, kuru tur pat pie galda ar sava iemīļotākā brendija palīdzību aizdzedzināja un pasniedza viesiem.»

Foto: Publicitātes foto

Redzēji filmās, kā to gatavo ?

Nē, ne gluži, bet gandrīz. Tas bija apmēram pirms 7 gadiem, kad es tikko biju sācis strādāt restorānu nozarē. Vienu vakaru šefpavārs gluži kā teātra uzvedumā ar virtuves ratiem iebrauca pilnā restorāna zālē, apstājotiet pie viena pāra galdiņa, un sāka gatavot! No malas skatoties, likās it kā viņš to ir darījis jau simtiem reižu. Tas bija Mārtiņš Rītiņš. Šis skats uz mani atstāja pamatīgu iespaidu - kā vecā kapara pannā, kas no vecuma jau bija sākusi oksidēties, cepās tumši sarkans, sulīgs gaļas gabals, kas pēc brīža jau tiek liesmots ar brendiju. Tas bija «wow»! Es un zālē esošie viesi palikām atvērtām mutēm.

Tad, protams, sapratu, ka es arī tā gribu!

Foto: Publicitātes foto

Vai bija viegli iemācīties to gatavot ?

Man personīgi nebija grūti, jo man tas ļoti patika. Šī steika gatavošanas mācību process man tiešām sagādāja prieku un baudu, redzot, kādu iespaidu un pārsteigumu varu sniegt mūsu restorāna viesiem. Reizēm sanāk divu stundu laikā pagatavot no 10-13 steikiem, tie ir ļoti pieprasīti. Interesanti ir tas, ka Šatobriāna steika gatavošanas laikā Tu ne par ko nedomā (ja neskaita, lai neaizmirstu brendiju), it kā atslēdzies no visa. Sava veida terapija, pēc kuras pats esi uzlādējies un vēl viesi priecīgi smaida.

«Restorāns mājās» - kā to saprast?

Daudzi šobrīd dod priekšroku mājās gatavotām maltītēm. Arī viesus labprāt uzņem mājās, tikai mēdz aptrūkties idejas, ko gatavot, kā pasniegt, ar ko pārsteigt. Tā kā 32.augusts atrodas Mārupē, kas ir pārsvarā privātmāju un jaunu ģimeņu rajons, mēs pamanījām šādu tendenci, tāpēc izdomājām risinājumu! Mūsu restorāns piedāvā komplektu, kas šādās reizēs var palīdzēt – esam sakomplektējuši kasti, kas piepildīta ar ēdiena pagatavošanas pamācību (tajā skaitā Šatobriāna steika) un visiem nepieciešamajiem produktiem, traukiem un piederumiem. Pietiek atbraukt pie mums uz 32.augustu, paķert mūsu sagatavoto komplektu un brauc mājās – veikalā garās rindās nav jāstāv. Mūsuprāt, tur ir viss, kas nepieciešams, lai esot mājās justos arī kā restorānā!

Artūrs Ambainis - restorāna 32.augusts vadītājs

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu