Kā dzīvē pieņemt pareizos lēmumus?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: shutterstock.com

Arvien biežāk lēmumu pieņemšanas procesu mēdz saukt par lēmuma pieņemšanas mākslu, un ne velti. Tā ir īsta māksla pieņemt pareizo lēmumu, un, jāteic atklāti, lielākoties mūsdienu cilvēki to nemaz neprot.

Kas vispār ir lēmuma pieņemšana, kas kavē pieņemt labāko un pareizāko lēmumu, un ko darīt, lai šis process kļūtu pēc iespējas vienkāršāks, produktīvāks un nestu vislabākos rezultātus? Atbildes uz šiem jautājumiem uzmeklē raksta, kas tapis sadarbībā ar SMScredit.lv, turpinājumā!

Lasi citur

Kas ir lēmuma pieņemšana?

Ja būtu jārada konkrēta lēmuma pieņemšanas definīcija, tad tā varētu būt šāda – lēmums ir izvēle starp divām vai vairākām iespējām konkrētas situācijas vai problēmas atrisināšanai, balstoties uz intuīciju, loģisko spriestspēju vai abām kopā. Jāteic, ka 100% visa Tava dzīve sastāv no dažādiem lēmumiem, to sekām un tām atbilstošu jaunu lēmumu pieņemšanas:

  • no rīta pamostoties, Tu pieņem lēmumu – atspiest modinātāju vai tomēr celties uz darbu;
  • pieņem lēmumu dzert kafiju nevis tēju;
  • pieņem lēmumu par apģērbu, transportu, pusdienām, par katru vārdu, darbu, katru soli.
Foto: Pixabay.com

Šādi lēmumi reizēm pat nešķiet kā lēmumi, bet pilnīgi pašsaprotams dzīves ritējums, jo konkrētā lēmuma pieņemšanas «taciņa» ir «iebraukta» kā šoseja, tādēļ pat nav jāaizdomājas – «brauc» tik’, kur ir asfalts. Brīžos, kad nākas pieņemt kādu lielāku, nozīmīgāku lēmumu vai atrisināt situāciju, ar ko iepriekš neesi saskāries, ir ļoti viegli apjukt. Salīdzinājumā ar «šoseju», šī lēmuma pieņemšana ir kā gājiens cauri mežam pa mazu, tikko redzamu taciņu, kurai visapkārt ir daudz dažādu šķēršļu. Kas ir šīs reālās lietas, kas traucē efektīvi pieņemt lēmumu?

5 lielākie traucēkļi produktīvai un efektīvai lēmuma pieņemšanai

Ir vairāki apstākļi un situācijas, kas kavē vai apgrūtina efektīvu izvēles izdarīšanu starp iespējamajiem problēmas risinājumiem. Pieci spēcīgākie ir:

  • nepietiekams informācijas daudzums;
  • pārāk daudz informācijas;
  • pārāk liela lēmuma pieņemšanas komanda;
  • pārāk spēcīga emocionālā piesaiste;
  • neesoša emocionālā piesaiste.

Turpinājumā – mazliet sīkāk par katru no šiem traucēkļiem.

Foto: Shutterstock.com

Nepietiekams informācijas daudzums

Ja Tev nav pietiekami daudz informācijas, tad var rasties sajūta, ka lēmums nav pamatots. Dod sev laiku ievākt konkrētajam lēmumam nepieciešamo informāciju, lai izvēli varētu izdarīt, balstoties uz reāliem un adekvātiem faktiem un pamatojumiem.

Pārāk daudz informācijas

Šis traucēklis ir ļoti biežs «viesis» lēmuma pieņemšanas procesā tieši mūsdienu informācijas laikmetā, kad visa vajadzīgā un nevajadzīgā informācija ir pieejama neiedomājamā ātrumā un apjomā. Ja ir par daudz informācijas, iestājas t.s. analīzes paralīze, jo pieejamā informācija konfliktē savā starpā, radot prāta «īssavienojumu», paralizējot ne tikai informācijas analīzi, bet arī jebkādu citu prāta darbību.

Pārāk liela lēmuma pieņemšanas komanda

Katram cilvēkam ir sava vērtību sistēma, un potenciālais lēmums var tai neatbilst, radot lielus sarežģījumus lemšanas procesā. Reizēm labāk ir jebkāds lēmums nekā nepieņemts lēmums.

Pārāk spēcīga emocionālā piesaiste

Bieži cilvēki ir pārāk pieķērušies esošajai situācijai, viss, kas ir tajā, ir kļuvis tik svarīgs un nozīmīgs, tādēļ var būt ļoti grūti «palaist vaļā» un ļauties pārmaiņu procesiem. Šādā situācijā der paturēt prātā – «nepieņemt lēmumu» arī ir lēmums.

Neesoša emocionālā piesaiste

Šis traucēklis ir diametrāli pretējs iepriekšējam. Efektīvu un pareizu lēmumu ir neiespējami pieņemt, ja pilnīgi neuztrauc un ir absolūti vienalga par konkrēto situāciju.

Kā pieņemt lēmumu?

Lai sasniegtu savus uzstādītos mērķus un piepildītu sapņus, ir svarīgi pieņemt efektīvāko un pareizāko lēmumu. To ir visvieglāk izdarīt, vadoties pēc pieciem svarīgiem noteikumiem.

1. Neatliec lēmuma pieņemšanu

Reizēm liekas, ka no vajadzības pieņemt lēmumu varēs izbēgt, to maksimāli novilcinot. Tā, protams, nebūs, jo katrs atliktais lēmums kļūst par sava veida problēmu, kas ar laiku aug tā pat kā pa kalnu palaista sniega pika. Vieglāk ir atrisināt mazu nekā cīnīties ar milzīgu problēmu, piekritīsi?

2. Savaldi emocijas

Efektīva un pareiza lēmuma pieņemšanai vitāli svarīgs ir «skaidrs prāts» – tas nozīmē «NĒ» emocijās pieņemtiem, neizsvērtiem lēmumiem.

3. Pajautā eksperta viedokli

Pilnīgi visās jomās ir kāds cilvēks, kuram ir lielāka pieredze nekā Tev – tie var būt vecāki, kolēģis vai jebkurš cits cilvēks, kurš konkrētajā jomā ir pavadījis vairāk laika un ir lielāks eksperts nekā Tu – nekautrējies un jautā, viņi noteikti palīdzēs!

4. Izpēti informāciju

Meklē faktus, datus un citu informāciju par konkrēto tēmu tikai no uzticamiem avotiem, izsver un izvērtē to kritiski.

5. Apzinies iespējamos iznākumus

Esi gatavs, ka jebkuram lēmumam var būt gan pozitīvi, gan ne tik iepriecinoši rezultāti. Ja būsi gatavs sliktākajam scenārijam, jebkurš pozitīvais rezultāts iegūs vēl lielāku vērtību.

Ne vienmēr pareizo lēmumu palīdz pieņemt tieši prāts – reizēm tā ir sirds vai intuīcija, kas pasaka priekšā, kurai izvēlei nosliekties par labu. Neignorē šo kluso balstiņu no iekšas (vai precīzāk, sajūtu), jo tā zina vislabāk!

SMScredit.lv vēl, lai izdodas pieņemt vislabākos lēmumus un sasniegt mērķus!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu