Kā izvēlēties datoru gan darbam, gan mājām?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Portatīvais dators mūsdienās ir lieliska ierīce gan darbam, gan izklaidei, gan atpūtai. Pats labākais, ka ar to varam pārvietoties, kur vien vēlamies. Jā, protams, nav labākā ideja darbu vienmēr ņemt līdzi, piemēram, uz mājām un ceļojumā, atvaļinājumā un ģimenes brīvdienās, tomēr bieži vien gadās tā, ka nākas atbildēt uz dažiem darba jautājumiem arī mājās vai atvaļinājumā esot, izpildīt kādu sīku uzdevumu, bez kura ofisā nu nekādi neiztiks vēl nedēļu vai divas, kamēr atpūšaties laukos pie vecmāmiņas.

Lai nu kā, ir praktiskāk, ja pa rokai ir arī portatīvais dators, kurā atrast visu vajadzīgo informāciju. Tad nav jāskrien uz ofisu (ja tas vispār iespējams). Galu galā portatīvais dators nav tikai darba rīks, ko varam izmantot vien tiešo darba pienākumu veikšanai – portatīvais datos ir arī izklaides centrs, kurā varam skatīties dažādas filmas, kad kļuvis nedaudz garlaicīgi, lasīt ziņas, kad vēlamies uzzināt jauno pasaulē, sarunāties ar draugiem, lūkoties sociālajos portālos un pat spēlēt spēles! Izklaides tikpat daudz, cik darba iespēju. Tieši tādēļ šī ir ļoti novērtēta ierīce, jo, vērtējot pirkšanas apjomus, portatīvais dators mūsdienās ir teju ikvienam.

Tomēr universāls tā īsti nav nekas. Arī portatīvie datori ir paredzēti dažādu darbību veikšanai. Jā, varam strādāt, skatīties filmu vai paspēlēt kādu datorspēli vienā un tajā pašā datorā, bet tiklīdz vēlamies maksimālu kvalitāti – nāksies izvēlēties datoru jau specifiskāka uzdevuma veikšanai. Spēlēm vai darbam?

Izvēloties portatīvo datoru, jāpievērš uzmanība niansēm un tehniskajiem parametriem, bet vispirms jānoskaidro, ko īsti vēlamies – kādam mērķim portatīvais dators būs paredzēts vairāk – izklaidei (labām, kvalitatīvām datorspēlēm) vai darbam (lielām, apjomīgām un profesionālām darba programmatūrām).

Viens parametrs, kuram pievērst uzmanību, ir ekrāna izmērs un datora lielums (svars). Bieži vien portatīvo datoru izvēlamies, jo ar to varam pārvietoties, un tad pārāk smags dators nebūs praktisks. Toties, ja vēlamies datoru ar lielu ekrānu – 16 un vairāk collas diametrā, nāksies samierināties, ka dators būs smagāks, nekā mazie portatīvie datori. Tiesa, mūsdienu ražotāji parūpējušies lai arī lielie datori būtu svarā maksimāli viegli. Tie gan arī maksās vairāk.

Domājot par ekrānu - glancētu vai matētu –, izvērtējam priekšrocības. Glancētais ekrāns (Glare) būs ar labāku asumu, krāsām un kontrastu. Tomēr spilgtākas gaismas var traucēt saskatīt uz ekrāna attēloto, kamēr matēts ekrāns (Anti-Glare) novērš gaismas atspīdēšanu. Tomēr tās ir mazāk būtiskas detaļas.

Būtiskākais datoram ir procesors - Intel Core i5 un Intel Core i3 – tie ir novērtēti un uzticami datoru procesori. Intel Core i7 ir īpaši ātrs un novērtēts, kā kvalitatīva HD video nodrošinātājs, paredzēts multimediju failiem. Šādi datori paredzēti spēļu spēlēšanai, bet vienlaikus var būt ļoti noderīgi profesionāļiem, kas strādā ar apjomīgām video apstrādes programmām ikdienā. Ikdienas datoram, kurš nav paredzēts ne spēlēm, ne lielām, profesionālajām programmatūrām, pietiks ar Intel Pentium vai Intel Celeron procesoru.

Ņemot vērā, ka viena no portatīvā datora būtiskākajām labajām īpašībām ir tā pārvietojamība (iespēja strādāt jebkurā vietā un laikā, arī bez elektrības pieslēguma vismaz pāris stundas), portatīvā datora baterijas «dzīves» ilgumam ir ļoti liela nozīme. Pērkot portatīvo datoru, vienmēr ir vērts palūkoties, cik ilgs ir ražotāja noteiktais baterijas darbošanās ilgums bez elektrības pieslēguma. Turklāt, der atcerēties, ka portatīvo datoru nav vēlams ilgi turēt pieslēgtu elektrotīklam, ja tā baterija pilnībā uzlādējusies – tas var būtiski samazināt baterijas darbības laiku, kad ierīce atslēgta no elektrotīkla. Visdrošāk izvēlēties portatīvo datoru modeļus, kur baterijas darbības laiks bez elektrības pieslēguma ir 8-10 stundas, kā arī rūpīgi un uzmanīgi izturēties pret ierīci, ievērojot visus pareizos ekspluatācijas noteikumus, lai dators kvalitatīvi un labi kalpotu ilgāk.

Būtiska ir arī operētājsistēma, kas parasti tiek minēta ierīces aprakstā. Ražotāju uzinstalētai operētājsistēmai iekšā ir iebūvēti nepieciešamie draiveri, kā arī programmas, kas noder darbā ar datoru. Bet varam iegādāties datorus ar DOS, kas nozīmē «dators bez operētājsistēmas», ļaujot pašiem izvēlēties, ar kādu operētājsistēmu vēlamies strādāt ikdienā.

Ja iegādājamies datoru nevis darbam, bet gan spēlēm un izklaidei, jāpievērš uzmanība videokartei – ikdienas, vienkāršai lietošanai pietiek ar integrēto videokarti, savukārt datorspēlēm, grafiskām programmām vislabāk izvēlēties atsevišķi uzstādītu videokarti.

Tikpat svarīga ir arī datora atmiņa un cietais disks. Operatīvā atmiņa (RAM) vienkāršai lietošanai būs pietiekama arī 4GB apmērā, bet darbojoties ar liela izmēra failiem vai programmām – sākot no 8 līdz pat 32GB būs daudz labāka izvēle. Cietais disks, savukārt, iedalās SSD un HDD burtu kombinācijās, kur SSD ir lielāks datu nolasīšanas, ierakstīšanas ātrums, tas ir klusāks, kamēr HDD nepieciešama ventilācija. Mūsdienās daļa profesionāļu pārveido savus datorus ar SSD cietajiem diskiem – labākai un ātrākai datora darbībai.

Apskatīt portatīvo datoru piedāvājumu vari internet veikalā 220.lv. Ienāc un izvēlies!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu