5 lietas, kam vērts pievērst uzmanību jau tagad, ja gribi veselas locītavas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stock.adobe.com

Mūsu locītavas ir galvenās, kuras rūpējas par mūsu kustībām visa mūža garumā. Kustīgi un lokani grib būt visi – gan jauni, gan veci. Tas, vai vecumdienās aktīvi šiverēsi pa dārzu un dauzīsies kopā ar mazbērniem, vai spēsi stīvi sēdēt vien pie TV ekrāna, ir lielā mērā atkarīgs no taviem ikdienas paradumiem šajā brīdī!

Locītavu sāpes – problēma, kas var skart arī jaunos

Par locītavu sāpēm runājot, bieži šķiet, ka tas ir kas tāds, kas attiecas vien uz gados veciem cilvēkiem. Diemžēl – tā domājam, ja mūs pašus tas neskar. Statistika ir nepielūdzama – ar katru gadu locītavu problēmas un sāpes skar arvien gados jaunākus cilvēkus. Iemesli ir dažādi, piemēram, ģenētika (ja vecākiem un vecvecākiem ir problēmas ar locītavām), locītavu pārslodze liekā svara dēļ, nodarbošanās ar nepiemērotām vai pārlieku intensīvām/ traumatiskām fiziskajām aktivitātēm. Arī ja bērnībā bijušas kādas veselības problēmas, kas skar locītavas, piemēram, tiem, kas dzimuši ar gūžu displāziju.

Pirmās pazīmes, kurām vērts pievērst uzmanību – locītavas ir «stīvas», grūtāk «iekustināmas» pēc naktsmiera vai ilgākas sēdēšanas, tās it kā «ķeras», berzējas, jūtams diskomforts (sākotnēji ļoti neliels) kāpjot pa kāpnēm u.tml. Locītavas šad tad iesāpas, bet sāpes pāriet – tās var uznākt tikai, piemēram, reizi vai divas mēnesī. Ja problēma jau ir nopietnāka, tad locītavas sāp izteikti biežāk, sāk traucēt arī naktsmieru, tās var pietūkt, ap tām var veidoties ādas apsārtums, kustinot roku vai kāju locītavas, tās krakšķ, gurkst, šņirkst vai klikšķ.

Foto: Stock.adobe.com

Tomēr - lai maksimāli saglabātu savu locītavu kustīgumu un veselību, ir lietas, kurām ikdienā uzmanību pievērst varam mēs visi. Vienkāršas kā pasaule, bet locītavas par to noteikti pateiks paldies!

5 lietas, kas patiks tavām locītavām

  • Kusties! Locītavas ir radītas kustībām un tieši tā tās ir arī «jādarbina». Galvenais – samērīgi un regulāri. Pats ļaunākais locītavām ir galējības – mazkustīgs dzīvesveids, kā arī pārāk intensīva/ traumatiska fiziskā slodze. Visam jābūt ar mēru. Ja ikdienā esi spiests daudz sēdēt, tad atceries vismaz reizi stundā piecelties un izkustēties – kaut vai aizejot pēc ūdens glāzes vai uz tualeti. Ja veicami kādi fiziski smagi darbi, tad tos, protams, var veikt, bet atceroties par atpūtu! Ja jūti, ka locītavas ir diskomfortā, tās labāk pasaudzēt. Ja nesami kādi lieli smagumi, arī tad labāk, iespēju robežās, izmantot palīgierīces.

Sporta veidi, kas patīk locītavām – peldēšana, riteņbraukšana, nūjošana, pastaigas. Savukārt tie, ar kuriem uzmanīties – visi, kas saistīti ar skriešanu, lēkšanu, jo te ir iespējams vislielākais locītavu traumu risks. Tāpat – lielu smagumu celšana sporta zālē, ar mērķi uzaudzēt muskuļu masu.

Locītavu veselību būtiski pozitīvi ietekmē stipri muskuļi un saites, jo tās palīdz «saturēt» locītavas, līdz ar to vērts raudzīties, lai ķermenis vienmēr būtu tonusā – izkustināts, nostiprināts un vesels!

  • Domā, ko ēd! Jā, arī locītavu veselība un labsajūta ir saistīta ar to, ko ikdienā liekam uz saviem šķīvjiem. Locītavām būtisks ir sabalansēts uzturs, kurā netrūkst kvalitatīvu olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, minerālvielu, vitamīnu. Kaulu veselībai nepieciešams kalcijs, kas atrodams piena produktos, kāpostos, brokoļos, vīģēs, un D vitamīns – treknajās zivīs, ikros, sviestā, olu dzeltenumā, sierā, pētersīļos. Olbaltumvielas vajadzīgas muskuļiem, uzņem tās ar gaļu, jūras produktiem, pākšaugiem. No vitamīniem būtiski ir A, C un E vitamīni, kā arī selēns. C vitamīns atrodams dažādos augļos, ogās un dārzeņos, piemēram, upenēs, citrusaugļos, ābolos, dillēs, paprikā. E vitamīns ir pilngraudu produktos, avokado, saulespuķu sēkliņās, zemesriekstos u.c. Savukārt selēna avots uzturā ir laši, Brazīlijas rieksti, auzas, brūnie rīsi.Būtiskas ir arī omega-3 taukskābes, tādēļ vērts lietot kvalitatīvu zivju eļļu!
  • Samērīgs ķermeņa svars! Liekais svars ir viens no biežākajiem locītavu problēmu cēloņiem jau jaunībā. Tas rada papildus slodzi locītavām, veicina ātrāku skrimšļu nodilumu. Ja cilvēkam ar normālu ķermeņa svaru papildus slodze uz locītavām ir, piemēram, kāpjot pa kāpnēm, tad tam, kuram ir liekais svars, šī slodze ir pat staigājot pa vienkārši horizontālu virsmu, bet kāpjot pa kāpnēm, tā pieaug vēl vairāk! Pētījumi rāda - katri 5 liekie kilogrami palielina locītavu problēmu risku par 30%! Liekais svars bieži vien nāk komplektā arī ar mazkustīgumu un šī kombinācija locītavām ir vēl jo nevēlamāka. Ķermeņa svara normalizēšana noteikti ir vēlama gan locītavu, gan vispārējās veselības dēļ.
  • Neignorē sāpes! Jebkuras no pirmajām pazīmēm, kas var liecināt par problēmām ar locītavām – stīvums, sajūta, ka locītavas «ķeras» un berzējas, diskomfots veicot kādas fiziskas darbības, piemēram, kāpjot pa kāpnēm, mazākas vai lielākas sāpes – ir pelnījušas, lai mēs dotos pie ārsta un pārbaudītu savu locītavu veselību. Sākumā tas var būt ģimenes ārsts, kas iztaujās, veiks nepieciešamos izmeklējumus, novērtēs situāciju un noteiks tālāko rīcības plānu! Laicīgs situācijas novērtējums un rīcība ļaus izvairīties un novērst nopietnākas problēmas nākotnē.
  • Palīdzi papildus! Locītavu veselību un labsajūtu palīdzēs uzturēt un saglabāt gudri izvēlēti uztura bagātinātāji locītavām. Tādi, kas ir zinātniski pierādīti, pamatoti un mediķu rekomendēti. Tādi, kas veidoti no dabiskām izejvielām. Tos ieteicams lietot ne vien tad, kad pirmās problēmas jau piemeklējušas, bet arī jau laikus, lai maksimāli palīdzētu locītavām, uzlabotu savas dzīves kvalitāti kopumā.

Ko sniedz daba – zinātniski pamatotie Litozin® produkti locītavu veselībai

Litozin® ir populāri produkts locītavu veselībai. Litozin® Strong - augstas kvalitātes dabas produkts ar klīniski pierādītu iedarbību. Tas satur mežrozīšu pulveri (ražošanas patents apstiprināts 2016. gada oktobrī) ar unikālu aktīvo vielu kompleksu ROSENOID®, kurā ir galaktolipīdi, triterpēni, flavonoīdi, karotinoīdi un citas bioloģiski aktīvās vielas. Sastāvā esošais C vitamīns veicina saistaudu galvenās sastāvdaļas – kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu, skrimšļu un asinsvadu darbībai. Zinātniskos izdevumos publicēti daudzi pētījumi, kuros ir pamatotas produkta pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības. Dienas devas ir trīs kapsulas. Litozin® ražošanai nepieciešamās mežrozītes ievāc Čīlē, ekoloģiski tīros kalnu apvidos, izmantojot roku darbu. Produkta efektivitāte pierādīta deviņos klīniskajos pētījumos. Litozin® ieteicamais lietošanas kurss ir trīs mēneši, un tā labvēlīgo iedarbību lietotājs sāk just jau trīs nedēļu laikā. Cilvēki, kuri lieto šo produktu pastāvīgi, ir pārliecinājušies, ka tas ir drošs un neizraisa nevēlamas blaknes.

Tagad Latvijā pieejams arī Litozin® + Kolagēns II, kurš satur koncentrētu mežrozīšu pulvera ekstraktu, otrā tipa kolagēnu, kas vajadzīgs tieši skrimšļiem, hialuronskābi, varu un C vitamīnu. Šim produktam ir krietni augstāka mežrozīšu pulvera koncentrācija, tāpēc dienā jāuzņem tikai viena tablete, kas rada lietotājiem papildu ērtības. Gan mežrozīšu aktīvo vielu kompleksa, gan kolagēna īpašības ir pētītas atsevišķi, un tas produkta izgudrotājiem dod pamatu uzskatīt, ka ilgtermiņā šāda kombinācija nodrošinās labāku efektu locītavām, saistaudiem, skrimšļiem un kauliem, jo visi komponenti darbosies sinerģiski – savstarpēji veicinās cits cita iedarbību. Produkts ieteicams osteoartrīta profilaksei, kā arī cilvēkiem ar palielinātu slodzi locītavām – tiem, kuri mīl sportot, strādā smagu fizisku darbu, arī personām ar palielinātu ķermeņa svaru.

Litozin® produktu efekts ir zinātniski pierādīts, tas ir pastāvīgi pārbaudīts un dokumentēts zīmols locītavu veselībai un lokanībai, kustīguma un izturības saglabāšanai un līdz ar to – labākai dzīves kvalitātei kopumā. Litozin® iesaka Latvijas Pieaugušo Reimatoloģijas biedrība.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu