Ēkas fasāde, kas nerada raizes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Fasāde ir ēkas «seja», tajā esošo uzņēmumu vai cilvēku tēla daļa, arhitekta un investora vizītkarte un lepnums. Pareizi izvēloties fasādes apdari, ēkas estētika un aizsardzība pret ārējās vides ietekmi neradīs raizes arī pēc vairākiem desmitiem gadu. Un otrādi – izdarot nepareizo izvēli, fasādes uzturēšana un remonts kļūs ne tikai par galvassāpēm, bet arī par lieliem izdevumiem, kas dažkārt pielīdzināmi jauna fasādes seguma uzklāšanas izmaksām.

Apmetamas vai ventilējamas fasādes?

Kā izvēlēties? Vispirms būtu jāizlemj, kādu fasādes sistēmu izvēlēties – apmetamu vai ventilējamu. Ar ko šīs sistēmas atšķiras? Viena no galvenajām apmetamo fasāžu priekšrocībām – zemākas materiālu izmaksas salīdzinājumā ar ventilējamām fasādēm. Bet tām ir arī ne mazums trūkumu, kuri parādās jau celtniecības procesa laikā vai vien dažas sezonas pēc tā: zema izturība pret laikapstākļu ietekmi vai stiprāku fizisku iedarbību, ātrs estētiskā aspekta zudums. Krāsas ar laiku izbalē, bet iespējas pārkrāsot tikai daļu apmestās fasādes bieži vien ir ierobežotas. Vēl viens mīnuss – neliela izturība pret triecieniem. Tas ir īpaši aktuāli, jo bieži vien automašīnas tiek novietotas pie pašas ēkas sienas, kā rezultātā neizbēgami rodas skrāpējumi un triecieni, kuru dēļ apmetums ielūzt un zaudē savu estētisko izskatu un aizsargājošās īpašības. Turklāt apmetamās sistēmas var uzstādīt tikai gada siltajā periodā un sausos laika apstākļos, tāpēc darbu veikšanas laiks ir ierobežots. Savukārt, ja netiks ievērotas instrukcijas, kļūmes un defekti būs redzami vēl agrāk. Lai ilgtermiņā saglabātu ēkas estētisko izskatu, šī tipa fasādes būs jākrāso ik pēc trim līdz četriem gadiem. Pieskaitot apmetamās fasādes ilgtermiņa uzturēšanas izmaksas, šīs sistēmas cena dubultojas.

Apmetamās fasādes alternatīva ir ventilējamā fasāde. Izmantojot ventilējamās fasādes sistēmu, ir iespēja izvēlēties no bezgalīgi daudz ārējās apdares variantiem – sākot no klasiskiem cietkoka apšuvuma paneļiem un beidzot ar greznām šķelta akmens, cinka, vara vai izsmalcinātām glazētas keramikas plāksnēm. Lai arī kādu fasādes apdares materiālu izvēlēsieties, jāatceras, ka sākotnējās investīcijas ventilējamā fasādē būs lielākas. Taču pāris gadu laikā investīcijas atmaksājas un nes tiešu labumu ēkas īpašniekam.

Ilgmūžīgs materiāls, kas piemērots Latvijas klimatam

Fasāžu eksperts Kaspars Grošs, kurš būvniecības nozarē strādā jau vairāk nekā desmit gadu, iesaka izvēlēties variantus, kam ir laba kvalitātes un cenas attiecība. Pēc viņa domām, Latvijas skarbajam un mainīgajam klimatam lieliski der Beļģijā un Lietuvā ražotie šķiedrcementa apšuvuma paneļi «Cedral».

Šķiedrcementa fasādes apšuvuma materiāls «Cedral» ir īpaši izturīgs: tas neizbalē un neprasa apkopi, materiāla kalpošanas laiks ir līdz 50 gadiem. Apšuvuma paneļi ir izturīgi pret skrāpējumiem, tiem nav statiskā lādiņa, līdz ar to tie neuzkrāj atmosfēras putekļus un netīrumus. Tie ir nedegoši, tiek izgatavoti no dabīgiem materiāliem un nekaitē apkārtējai videi.

«Cedral» apdares paneļus var montēt gan horizontāli, gan vertikāli. Pieejamas koka imitācijas vai gludas virsmas, kā arī vairāk nekā 30 toņu liela krāsu palete, tāpēc ikvienam ir iespēja radīt savu unikālo fasādi. Turklāt ar šiem apdares paneļiem var apšūt skursteņus, jumta pārkares un sētas.

Ventilējamo fasāžu priekšrocības

Vispārīgi runājot par ventilējamo fasāžu priekšrocībām, būtiski atzīmēt, ka ēkas ar ventilējamām fasādēm gada siltajā periodā neuzkarst, kā arī šāda veida fasāde neļauj rasties siltumnīcas efektam, jo iekšpusē uzkrājies ūdens tvaiku mitrums difūzijas ceļā brīvi izgaro no ēkas konstrukcijām. Ja izceļas ugunsgrēks, ventilējamā fasāde neļauj ugunij izplesties, jo visbiežāk tiek izgatavota no gandrīz vai pilnībā nedegošiem materiāliem. Turklāt cietie fasādes apšuvuma paneļi labi absorbē skaņu un kopā ar siltinājuma slāni veido divkāršu aizsardzību no ārējā trokšņa. Tā kā apšuvuma paneļi nesaskaras ar siltinājuma slāni, aukstajā laikā tie ēku aizsargā no iespējamas sienu caursalšanas, ja radušies aukstuma tilti, un no tiešām vēja brāzmām. Ventilējamo fasāžu montāža ir ātrāka, ērtāka un lētāka nekā apmetamo fasāžu, turklāt darbus var veikt visu gadu.

Nobeigumā būtu jāpiebilst: fasādes izmaksas sastāda tikai aptuveni 7 procentus no kopējām būvniecības izmaksām, taču šī investīciju daļa būs visredzamākā visu ēkas pastāvēšanas laiku. Tāpēc, izvēloties apdari, apdomājiet iespējas jau sākotnēji izvēlēties kvalitatīvus un praksē pārbaudītus materiālus, tādējādi izvairoties no papildu laika un līdzekļu investēšanas nākotnē.

Sīkāka informācija

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu