Saules aizsardzības ABC

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kas jāzina, izvēloties saules aizsargkrēmu, lai nenodarītu pāri ne sev, ne dabai? Un kādēļ mammām vērts būt sevišķi vērīgām?

KĀDĒĻ LIETOT SAULES AIZSARGKRĒMU?

To uzdevums ir novērst ādas apdegumus un mazināt ādas vēža risku, sargāt no brīvajiem radikāļiem un fotonovecošanās, sausuma, krunciņām un pigmentācijas plankumiem.Bet ko tu teiksi, uzzinot, ka atsevišķi aizsargkrēmi satur vielas, kas var veicināt to, no kā cenšas tevi pasargāt?

DABĪGIE VS. ĶĪMISKIE FILTRI

Pastāv divu veidu saules aizsargfiltri – dabīgie un ķīmiskie.

Ķīmiskie filtri (saukti arī par sintētiskajiem un organiskajiem) iesūcas ādā, absorbējot UV starus. Ņem vērā, ka viens ķīmiskais filtrs nenodrošina pilnīgu UV aizsardzību, tādēļ formulās tiek apvienoti vairāki. Šie filtri nereti saistās ar augstāku alerģijas risku un tendenci ģenerēt brīvos radikāļus.Atsevišķi ķīmiskie filtri var negatīvi ietekmēt endokrīno sistēmu, izjaucot hormonu līdzsvaru un pat iespaidojot auglību. Ķīmiskie filtri nonāk ne tikai vidē, bet arī asinīs un pat mātes pienā.Īpaši bīstami hormonālai iedarbībai ir pakļaut bērnus un pusaudžus, tāpēc vienmēr rūpīgi izvērtē kosmētikas sastāvu.

Dabīgie filtri (saukti arī par fiziskajiem un minerālfiltriem) ir tikai divi – dabīgie minerāli cinka oksīds vai titāna dioksīds. Tie neiekļūst ādā, bet veido aizsargkārtiņu, kas fiziski atstaro UV starus. Viens pats cinka oksīds spēj nodrošināt plaša spektra aizsardzību – aizsargā gan no UVB, gan UVA starojuma. Dabīgie saules aizsarglīdzekļi darbojas kopš uzklāšanas brīža.

ŅEM VĒRĀ

Formulām pievienoti minerālfiltri nemazina ķīmisko filtru radītos riskus. Ķīmiskie filtri tiek dēvēti arī par organiskajiem – tas tādēļ, ka tie iegūti organiskās sintēzes ceļā, nevis tādēļ, ka to pamatā būtu dabīgas sastāvdaļas.

TURIES PA GABALU

Iepazīsti un kritiski izvērtē kosmētikas sastāvu! Ķīmiskie filtri, no kuriem būtu ieteicams izvairīties:

BENZOPHENONE-3 (OXYBENZONE)

OCTINOXATE (OCTYLMETHOXYCINNAMATE)

OCTOCRYLENE (OCTOCRILENE)

AVOBENZONE (BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE)

HOMOSALATE (BENZOIC ACID)

EHYLHEXYL SALICYLATE (OCTISALATE)

MÁDARA saules aizsarglīdzekļu pamatā ir cinka oksīds. Tie apvieno plaša spektra UVA/UVB aizsardzību ar izcilām kopjošajām īpašībām. Nesatur nanodaļiņas, ķīmiskus filtrus, sintētiskus konservantus, krāsvielas un smaržvielas. ECOCERT/Cosmos sertificēti.

CITY CC TONI KORIĢĒJOŠS KRĒMS SPF15 40 ml / 27,90 EUR

SUN30 SAULES AIZSARGKRĒMS ĶERMENIM, ROKĀM UN SEJAI SPF30 100 ml / 19,90 EUR

SPF30 SAULES AIZSARGKRĒMS SEJAI 40 ml / 29,90 EUR

MADARACOSMETICS.LV

ALFA | GALERIJA CENTRS | SPICE | STOCKMANN | DOUGLAS

NODERĪGI RESURSI

Visaptverošs Dānijas zinātnieku pētījums par UV filtriem un to ietekmi uz veselību un vidi (2015)

EWG (Environmental Working Group) jeb Vides Darba Grupas (ASV) veidotais populārāko UV filtru apkopojums

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu