Apbalvos stipendijas «Sievietēm zinātnē» ieguvējas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) plkst. 14 notiks «L`Oréal» Latvijas stipendijas «Sievietēm zinātnē» laureāšu svinīgā apbalvošanas ceremonija, aģentūru LETA informēja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāve Ilga Tālberga.

Šogad stipendiju saņems trīs pētnieces - Bioloģijas doktore Zane Kalniņa, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes doktorante Jeļizaveta Sokolovska un dabaszinātņu maģistre Liāna Širmane.

Kalniņa, kura ir arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniece, strādās pie jauna ar asins analīzes palīdzību veicama testa izveides sekmīgākai prostatas vēža diagnostikai un slimības gaitas prognozēšanai. Plānots, ka šī testa precizitāte būs ievērojami augstāka nekā līdz šim izmantotajiem. Tas dos informāciju arī par slimības agresivitāti, tādējādi palīdzot katram pacientam izvēlēties piemērotāko ārstēšanas kursu.

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente-endokrinoloģe, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Bioķīmijas grupas pētniece, LU Medicīnas fakultātes doktorante Jeļizaveta Sokolovska pētīs ģenētiskos, molekulāros un vides faktorus, kuri ietekmē nieru bojājuma (diabētiskās nefropātijas) attīstību pacientiem ar 1.tipa cukura diabētu. Diabētiskā nefropātija ir smaga diabēta komplikācija. Slimībai attīstoties, rodas tūskas, paaugstināts asinsspiediens, anēmija, nieru mazspēja, kādēļ pacientiem jāuzsāk nieru aizstājterapija vai jāveic nieru transplantācija. Pētījums veicināšot izpratni par diabētiskās nefropātijas iemesliem un attīstību, lai nākotnē varētu laikus noteikt un mazināt tās risku. Iegūtos rezultātus izmantos jaunu medikamentu ieviešanā cukura diabēta komplikāciju profilaksei un ārstēšanai.

Tikmēr dabaszinātņu maģistre Liāna Širmane, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniece, izzinās neorganisku luminiscences materiālu optisko īpašību izmaiņas atkarībā no daļiņu izmēra. Pētījuma rezultāti būšot plaši pielietojami gan displejos un avārijas gaismas apzīmējumos, gan banknošu un identifikācijas dokumentu aizsargāšanā pret viltojumiem, gan bioloģijā un medicīnā - audzēju diagnostikā un ārstēšanā.

Deviņos gados stipendiju saņēmušas 27 Latvijas zinātnieces, kuru mērķis ir palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no bīstamām slimībām, iegūt «tīru» enerģiju un veselīgāku pārtiku, pāriet uz efektīvākām, videi un cilvēkiem draudzīgām, resursus taupošām tehnoloģijām un materiāliem - uzlabot mūsu dzīves kvalitāti, padarīt pasauli drošāku un ērtāku.

Jau vēstīts, ka šogad bija liela zinātnieču interese par «L`Oréal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē» - konkursam tika iesniegti 43 pētījumu projekti, kas ir vairāk nekā iepriekšējos gados, aģentūrai LETA pastāstīja stipendiju programmas «Sievietēm zinātnē» koordinatore Estere Braķe.

Braķe norādīja, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad kandidātes galvenokārt pārstāvēja Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un to institūtus, bet 2012.gadā - arī Rīgas Stradiņa universitāti, šogad stipendijai pieteikušās arī zinātnieces no Latvijas Lauksaimniecības universitātes.

Stipendija «Sievietēm zinātnē» 4000 latu apmērā tiks piešķirta trim dzīvības zinātņu vai materiālzinātņu jomā strādājošām Latvijas zinātniecēm. Divas doktorantes līdz 33 gadu vecumam to saņems disertācijas izstrādei, bet viena zinātņu doktore vecumā līdz 40 gadiem - zinātnisko pētījumu veikšanai. Stipendija paredzēta, lai atbalstītu sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnē un mudinātu jaunās zinātnieces nepamest valsti, tādēļ obligāts nosacījums ir pētījumu veikšana Latvijā.

Starptautiskā «L`Oréal» un UNESCO programma zinātnieču atbalstam «Sievietēm zinātnē» izveidota 1998.gadā, bet Latvijā nacionālā stipendija šajā programmā tiks piešķirta jau devīto reizi.

Iepriekšējais gads «L`Oréal» Latvijas stipendijas «Sievietēm zinātnē» saņēmējām bijis īpaši ražīgs. 2012.gada stipendiāte inženierzinātņu doktore Dagnija Loča ir kļuvusi par RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktori. 2012.gadā viņas pētījumā iegūti rezultāti, kas paver daudzsološas perspektīvas dabīgam kaulam tuvu kaulu cementu izstrādē, kuri veicinās kaulu atjaunošanos un pakāpeniski organismā izdalīs nepieciešamos medikamentus, samazinot iekaisumu risku pēcoperācijas periodā.

Savukārt 2012.gada stipendiāte Elīna Škapare, kura pēta, kādas veselību veicinošas īpašības piemīt no Latvijai raksturīgām ābolu šķirnēm iegūtiem produktiem, disertāciju jau ir aizstāvējusi - viņai piešķirts farmācijas zinātņu doktores grāds. 2012.gada trešā stipendiāte Ilze Smeltere, kuras pētījuma mērķis ir izveidot jaunu, videi un cilvēkam draudzīgu pjezoelektrisko keramiku, kas varētu kaut daļēji aizstāt līdz šim plaši lietotos toksisko svinu saturošos pjezomateriālus, ir pabeigusi darbu pie disertācijas un gatavojas to aizstāvēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu