Pētījums: Latvijas sievietēm pietrūkst laika miegam un rūpēm par sevi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vien katrai desmitajai sievietei nav pavasara noguruma, atklāj veiktais «Parūpējies par sevi» pētījums. Kā dāmas atzīst, enerģiju palīdz atgūt fiziskas aktivitātes, izgulēšanās, rūpes par sevi, bet pozitīvo noskaņojumu – izrunāšanās. 

«Tāpat kā ziedi un citi pārsteigumi iepriecina sievietes, arī tām dāvātais laiks ir nenovērtējams. Piemēram, iespēja kādu dienu veltīt tikai sev, kaut vai vienkārši izguļoties. Katra desmitā sieviete atzīst miega trūkumu, turklāt katra piektā, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, jūtas neizgulējusies. Lai gan nereti ikdienas darbus veicam uz miega rēķina, tā ilgtermiņā upurējot savu veselību, vismaz reizi nedēļā ir nepieciešams kārtīgi izgulēties un pamosties bez modinātāja,» stāsta Dr. Egils Einārs Jurševics.

Katra piektā aptaujātā uzskata – viņu organisms būtu pateicīgs, ja aktīvāk sportotu, katra desmitā – ja ēstu veselīgāk, un tikpat – ja atmestu smēķēšanu. 60 % sieviešu un 44 % vīriešu domā, ka viņiem ir liekais svars. Tomēr, salīdzinot ķermeņa masas indeksus, atklājas dāmu paškritiskums – faktiski 47 % sieviešu, 52 % vīriešu ir liekais svars vai aptaukošanās. Tāpat daiļais dzimums ir vairāk vērsts uz rīcību – pamanot svara pieaugumu par pieciem liekiem kilogramiem – 32 % sieviešu, bet 17 % vīriešu sāk ievērot diētu.

«Vēl pētījums atklāj ievērojamas mīlestības atšķirības starp dzimumiem. Piemēram, 76 % sieviešu un 55 % vīriešu ļoti mīl ģimeni. Tāpat katra trešā sieviete, bet vien katrs piektais vīrietis ar augstāko vērtējumu «ļoti mīl» novērtēja draugu, sevis, mājdzīvnieku un mājokļa svarīgumu,» skaidro Māra Tauriņa, pētījumu kompānijas «GfK Baltic» vadītāja.

Vairāk nekā puse sieviešu, taču vien trešdaļa vīriešu, uzskata – rūpes par sevi ir labas pašsajūtas priekšnoteikums. Tomēr katra trešā sieviete un piektais vīrietis atzīmē, ka gādājot par citiem, bieži aizmirst parūpēties par sevi. Arī nakts vidū pamostoties sievietes divtik vairāk domā par attiecību un veselības problēmām.

«Grindeks» un «GfK Baltic» veica Latvijas interneta lietotāju pētījumu 2016. gada oktobrī, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 16 līdz 65 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu