Pavasara gardēžu tendences ar DŽIUGAS sieru?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ilgojoties pēc pavasara, spilgtām krāsām un garšām, jau pat uz labi zināmiem produktiem gribas paskatīties no jauna skatpunkta un radoši... Un nav svarīgi, ko esat izdomājuši gatavot: vai salātus no svaigiem dārzeņiem, vai kraukšķīgus un sulīgus, uz grila ceptus gaļas gabaliņus, vai mutē kūstošu desertu – ēdienam pievienojot cieto «Džiugas» sieru, to papildināsiet ar oriģinālu un izsmalcinātu akcentu. Pavasaris – lielisks laiks ļauties kulinārām improvizācijām, tāpēc bez ierastajām, jau iecienītajām receptēm piedāvājam izmēģināt šo to jaunāku – siera groziņus un greznus kraukšķus.

Garša vēsta par gatavības pakāpi?

Cietajam «Džiugas» sieram ir plāna un cieta miza, dzeltenīga un oranžīga nokrāsa, kā arī aristokrātiska garša – stipra un izteikta, tāpēc, ēdot to ar vīnu vai citu ēdienu, nav jāaizmirst, ka vienai garšai nevajadzētu nomākt otru. Lai varētu izvēlēties piemērotāko «Džiugas» sieru, iepazīstieties ar garšas atšķirībām, kas rodas dažādās nogatavinātības pakāpes dēļ, un ienirstiet garšas improvizāciju izsmalcinātībā.

DŽIUGAS Mild

12 mēnešus nogatavināts «Džiugas» – vēl jauns, bet jau pietiekami nogatavināts, kurā sāk paspilgtināties tipiskas nogatavināta siera īpašības. Cietajam, viengabalainajam un diezgan viegli lūstošajam produktam piemīt patīkami rūgts aromāts un viegli pikanta garša, kas ēšanas laikā maigi kutina aukslējas. Šis siers ir kā izsmalcināta garšviela, kas ēdienam piešķir sulīgumu, tādēļ īpaši piemērots dažādu mērču gatavošanai. Pietiek tikai pavārīt saldo krējumu kopā ar dažiem rīvētā «Džiugas» siera gabaliņiem, iegūtajai masai pievienot piparus, sāli un garšvielas, un iegūsiet mērci gaļas vai dārzeņu ēdienam. Jaunais DŽIUGAS siers piemērots arī desertu gatavošanai. Pannā ieberiet cukuru, to izkausējiet, pievienojiet žāvētus augļus (ābolus, bumbierus, aprikozes, plūmes) un karotīti graudaino sinepju. Visu samaisiet un atstājiet uz stundu, lai atdzistu un augļi uzsūktu garšu. Desertam pievienojiet sasmalcinātus pistāciju riekstus, svaigas vīģes un rīvētu cieto «Džiugas» sieru.

Šis siers tāpat lieliski piemērots arī cepumu gatavošanai. Izkausējiet sviestu, iemaisiet rīvētu cieto sieru, vienu olas dzeltenumu un miltus. Maisījumam varat pievienot arī sagrieztus zaļos sīpolus vai ķimenes. Pa virsu uzkaisiet jūras sāli, piparus un šķipsnu zaļumu. Ielieciet cepeškrāsnī un pēc desmit minūtēm jau varēsiet ēst cepumus kopā ar saviem draugiem. Tie ir īpaši garšīgi izbraukumā pie dabas. Ārā taču jau pavasaris!

DŽIUGAS Piquant

18 mēnešus nogatavināts «Džiugas» – vidēji nogatavināts siers, kurā atklājas intensīvu aromātu harmonija. Tā garša ir izteikta un samērā asa ar maigi jūtamām žāvētu augļu notīm. Izsmalcinātu trauslumu piešķir atsevišķie kalcija sāļu kristāli, kas vēsta par jaunu siera brieduma posmu. Tam ir cieta miza – matēta, dzeltenīga, ar zaļu nokrāsu. Pievienojot medu un pasniedzot kopā ar vīnogām, olīvām, riekstiem, vidēji nogatavinātais siers lieliski piemērots kopā ar atsvaidzinošu balto vīnu. Sieru tāpat varat pievienot dažādiem salātiem, makaronu, rīsu un pelmeņu ēdieniem, bet pikantuma piešķiršanai – vistas, teļa vai pīles ēdieniem.

DŽIUGAS Delicate

24 mēnešus nogatavināts «Džiugas» – nogatavināts siers, kam piemīt pikanta maģija. Sieram ir īpaši spēcīga, izteikta, patīkami rūgta un asa garša, ko papildina maigas žāvētu augļu notis. Viegli lūstošais, baltiem kalcija sāļu kristāliem izraibinātais siers izsmalcināti brūnganā marmora krāsā kūst mutē un it kā ar maigām liesmiņām satricina aukslējas.

Šo sieru ieteicams ēst vienu vai pievienot citiem ēdieniem, termiski to neapstrādājot. Tas nav nedz jāvāra, nedz jācep, nedz jāizmanto mērcēm – pietiek tikai pagatavotajam ēdienam pievienot siera skaidiņas. Ar tām var pārkaisīt ne tikai gaļas ēdienus, bet arī vieglus salātus. Gatavam un mīkstam avokado un tomātiem pievienojiet bazilika lapiņas, pētersīļus, raudenes, pārlejiet ar olīveļļu un uzkaisiet siera skaidiņas. Interesantu garšu šiem salātiem piešķirsiet, ja pievienosiet nedaudz cigoriņa lapu.

Ja ar cieto «Džiugas» sieru vēlaties paeksperimentēt, izmēģiniet īpaši viegli pagatavojamo bumbieru, siera un magoņu gardumu. Četrās daļās sagrieztos bumbierus pārlejiet ar olīveļļas, etiķa, cukura, timiāna un magoņu uzlējumu, bet desertam pa virsu uzkaisiet siera skaidiņas.

www.dziugashouse.lt

Vēlamies rosināt Jūsu apetīti, tādēļ piedāvājam nogaršot restorāna šefpavāres Honoratas Līndo (Honorata Lyndo) piedāvāto ēdienu, kas piemērots kā maziem, tā arī lieliem svētkiem. Novēlam garšīgu pieredzi!

«Cream brulee» ar DŽIUGAS sieru, vītinātu šķiņķi un karameļu-bumbieru-plūmju tartaru

Lai pagatavotu ēdienu 4 personām, vajadzēs:

2 olas dzeltenumus,

90 g 12 mēn. nogatavināta cietā «Džiugas» siera,

160 g saldā krējuma,

20-30 g vītinātā šķiņķa,

1 bumbieri,

30 g cukura,

50 g vermuta,

sāli, piparus,

bumbieru čipsus (tos pagatavojiet iepriekš: smalki sagrieztus augļus pamērcējiet sīrupā un apmēram diennakti turiet 60°C temperatūrā),

24 mēn. nogatavināta cietā «Džiugas» siera skaidiņas.

Līdz viendabīgai masai samaisiet olu dzeltenumus. Īsu brīdi pavāriet saldo krējumu, noņemiet no plīts un, lēni maisot, salejiet to olu dzeltenumos. Centieties, lai tie nesavilktos. Smalki sarīvējiet 12 mēn. nogatavināto cieto «Džiugas» sieru, samaisiet to ar saldā krējuma un olu masu, pieberiet garšvielas. Salejiet masu formiņās, salieciet tās ar ūdeni piepildītā traukā, pārklājiet to un 120°C temp. cepeškrāsnī cepiet 50 minūtes. Bumbierus sagrieziet mazos kubiņos, salieciet uz pannas un pārkaisiet ar cukuru. Kad tas ir izkusis, bumbierus pārlejiet ar vermutu un pacepiet vēl dažas minūtes. Plānās šķēlītēs sagriezto vītināto šķiņķi izkārtojiet uz šķīvja malām. Šķīvja vidū nolieciet trauciņu ar «Cream brulee», tam pa virsu salieciet ceptos bumbiera kubiņus. Ēdienu rotājiet ar bumbieru čipsiem un pārkaisiet ar 24. mēn. nogatavinātā cietā siera skaidiņām.

* Apmaksāts reklāmas raksts

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu