Krīt uz nerviem čāpstināšana un citi trokšņi? Izlasi, šis ir par tevi!

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuriem krīt uz nerviem košļājamās gumijas skaņa vai pildspalvas klikšķināšana, patiesībā ir smadzeņu anomālija, raksta Lielbritānijas medijs «The Telegraph».

Čāpstināšana, pildspalvas klikšķināšana un kāju šļūkāšana uz nerviem krīt daudziem, taču cilvēkiem, kuri sirgst ar kaiti vārdā mizofonija, šādas un līdzīgas skaņas izraisa dziļu, traucējošu riebumu un dusmu lēkmes.

Pētnieki no Ņūkāslas Universitātes atklājuši, ka mizofonijas pacientiem smadzeņu pieres daivā ir fiziska atšķirība, tāpēc šādai kaitei varētu būt medicīniskas dabas cēlonis, kas iepriekš tika pieļauts ar skepsi. Pētnieki arī konstatēja izmaiņas smadzeņu aktivitātē, kad cilvēki dzird nepatīkamās skaņas.

Papildus izmaiņām smadzeņu darbībā tika fiksēts arīdzan paaugstināts asinsspiediens un intensīvāka svīšana. Pētnieki atklāja arī atšķirības «emocionālās kontroles mehānismos», kuri izraisa smadzeņu pārslodzi, kad nākas saskarties ar kaitinošajām skaņām.

Pētnieks Sukhibinders Kumars (Sukhbinder Kumar) no Ņūkāslas Universitātes Neirozinātnes institūta stāsta: «Daudziem cilvēkiem, kuri sirgst ar mizofoniju, šīs ir labas ziņas, jo pirmo reizi ir konstatētas atšķirības smadzeņu struktūrā un to funkcijā. Šis pētījums kalpo kā atspēkojošs pierādījums skeptiķiem, padarot to par īstu slimību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu