Ar kādiem papildus izdevumiem jārēķinās, iepērkoties ārzemju interneta saitos?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

www.mamaamunteetiem.lv

Nereti, saņemot preci, nākas nedaudz vilties, jo uzrēķināti papildus izdevumi, kas pasūtījumu kopumā sadārdzina un «pa lēto» nopirktais vairs tādu gandarījumu nesagādā. Portāls mammamuntetiem.lv piedāvā iepazīties ar noderīgu informāciju, kas jāzina, iepērkoties ārvalstu interneta saitos un no kādām valstīm preci labāk neizvēlēties pasūtīt.

Sūtījumiem no Eiropas Savienības valstīm papildus maksa netiek piemērota

Ja jebkāda veida preces tiek pasūtītas no Eiropas Savienības (ES) valstīm, papildus nodoklis netiek piemērots. Arī preču kopējai vērtībai nav nekādas nozīmes - sūti, ko gribi.

Ne ES valstis jeb sūtījumi no trešajām pasaules valstīm

Visi starptautiskie pasta sūtījumi, kas tiek izvesti vai ievesti muitas teritorijā no trešajām valstīm, ir pakļauti muitas kontrolei.

Muitas dienesti veic muitas kontroli ienākošajiem starptautiskajiem pasta sūtījumiem, kā arī uz muitas pavadzīmes veic muitas iestāžu administrēto nodokļu - muitas nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļa, ja sūtījumā ir akcīzes preces, - aprēķinu saskaņā ar attiecīgiem normatīviem aktiem.

Kā portālu mammamuntetiem.lv informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā, ar 2013.gada 1.janvāri ir stājies spēkā jauns «Pievienotās vērtības nodokļa likums», kas nosaka izmaiņas saistībā ar PVN piemērošanu nelielas vērtības sūtījumiem. Tādējādi ar 2013.gada 1.janvāri nelielas vērtības preču sūtījumam piemēro atbrīvojumu no PVN, ja sūtījumā esošo preču vērtība nepārsniedz 22 eiro. Savukārt atbrīvojums no muitas nodokļa tiek piemērots tāpat kā līdz šim - ja sūtījumā esošo preču vērtība nepārsniedz 150 eiro.

Tātad, saņemot komerciālu pasta sūtījumu, kurā esošo preču kopējā vērtība nepārsniedz 22 eiro, nodokļi nav jāmaksā. Savukārt, ja saņēmējs Latvijā saņem komerciālu pasta sūtījumu, piemēram, preces no Krievijas 30 eiro vērtībā, par šo sūtījumu ir jāmaksā PVN no preču vērtības un piegādes izdevumu kopsummas, bet muitas nodoklis nav jāmaksā. Saņemot komerciālu pasta sūtījumu, kurā esošo preču vērtība pārsniedz 150 eiro, ir jāmaksā muitas nodoklis, kas tiek aprēķināts no preču vērtības un piegādes izdevumu kopsummas, kā arī pievienotās vērtības nodoklis, kas tiek aprēķināts no preču vērtības, piegādes izdevumu un muitas nodokļa kopsummas.

Neatkarīgi no preču daudzuma un vērtības atbrīvojumi no ievedmuitas nodokļiem netiek piemēroti šādām sūtījumos esošajām precēm:

alkoholam;

tabakas izstrādājumiem;

smaržām un tualetes ūdeņiem.

Starptautiskās pakas un sīkpakas pēc «Latvijas Pasta» starptautisko pasta sūtījumu apmaiņas vietā, Rīgā, veiktās muitas kontroles un nodokļu aprēķināšanas tiek nosūtītas adresātam pēc dzīvesvietas uz attiecīgo pasta nodaļu.

Turpretim konkrētās pasta nodaļas darbinieks muitojamā starptautiskā pasta sūtījuma saņemšanas dienā adresātam nosūta aicinājumu par to, ka sūtījums atrodas pasta nodaļā, norādot arī kopējo aprēķināto muitas maksājuma summu. Saskaņā ar VID un «Latvijas Pasta» noslēgto vienošanos, sūtot pasta sūtījuma saņēmējam uzaicinājumu ierasties pēc pasta sūtījuma gadījumos, ja par to ir jāveic nodokļu maksājumi, uzaicinājumam tiek pievienots pasaknis, kurā pasta sūtījuma saņēmējs redz, kādi nodokļi, kādā apmērā un uz kādu Valsts Kases kontu viņam jāpārskaita. Tādējādi pasta sūtījuma saņēmējam ir iespēja veikt nodokļu samaksu jebkurā kredītiestādē vai internetbankā jau pirms došanās uz «Latvijas Pasta» nodaļu. Pasta sūtījums adresātam pasta nodaļā tiek izsniegts tikai pēc visu attiecīgo muitas maksājumu apmaksas veikšanas, uzrādot maksājuma dokumentu.

Fiziskās personas, kuras saņem «Latvijas Pasta» sūtījumu, ir atbrīvotas no muitas deklarācijas noformēšanas. Sūtījuma saņēmējs pēc pasta aicinājuma saņemšanas dodas uz attiecīgo pasta nodaļu, kur veic muitas maksājumu apmaksu pasta nodaļā uz vietas. Iesakām Jums sazināties ar Latvijas Pastu un noskaidrot, vai Latvijas Pasts iekasē komisijas maksu par maksājumu noformēšanu pasta nodaļā uz vietas, un iekļaut arī šo informāciju rakstā.

Fiziskās personas, kuras saņem «Latvijas Pasta» sūtījumu, ir atbrīvotas no muitas deklarācijas noformēšanas. Sūtījuma saņēmējs pēc pasta aicinājuma saņemšanas dodas uz attiecīgo pasta nodaļu, kur veic muitas maksājumu apmaksu pasta nodaļā uz vietas. Muitas maksājumu apmaksu iespējams veikt arī kādā no kredītiestādēm. Pasta sūtījums adresātam pasta nodaļā tiek izsniegts tikai pēc visu attiecīgo muitas maksājumu apmaksas veikšanas, uzrādot maksājuma dokumentu.

Savukārt juridiskajām personām pēc «Latvijas Pasta» aicinājuma saņemšanas ir jāierodas uz tuvāko muitas iestādi un jāformē rakstveida muitas deklarācija. Atbilstoši aprēķinātajiem muitas maksājumiem juridiskā persona veic nodokļu apmaksu kredītiestādē. Tikai pēc attiecīgo muitas formalitāšu izpildes (muitas deklarācijas noformēšanas un muitas maksājumu apmaksas) «Latvijas Pasta» darbinieks izsniedz adresātam pasta sūtījumu.

Privātpersonas sūtījums citai privātpersonai

Sūtījumu, ko privātpersona no valsts, kas nav ES dalībvalsts, sūta citai privātpersonai ES valstī, atbrīvo no ievedmuitas nodokļiem, ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro un ar nosacījumu, ka minētais sūtījums nav komerciāls.

Sūtījums nav uzskatāms par komerciālu, ja:

tas nav regulārs;

tajā ir preces vienīgi saņēmēja vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai, un to īpašības un daudzums neliecina par komerciāliem nodomiem;

sūtītājs to sūta saņēmējam bez samaksas.

Saņemot pasta sūtījumu, kura vērtība pārsniedz 45 eiro vai normatīvajos aktos noteiktos atsevišķu preču daudzuma ierobežojumus, saņēmējam ir jāmaksā saņēmēja valstī spēkā esošie nodokļi:

muitas nodoklis no preču muitas vērtības atbilstoši konkrētās preces kodam noteiktajai muitas nodokļa likmei;

PVN saskaņā ar likuma «Pievienotās vērtības nodokļa likums» prasībām;

akcīzes nodoklis (ja tiek saņemtas akcīzes preces) saskaņā ar likuma «Par akcīzes nodokli» prasībām.

Par nekomerciālā pasta sūtījumā esošām precēm, kuru vērtība pārsniedz 45 eiro vai noteiktos daudzuma ierobežojumus, nodokļi tiek aprēķināti, ņemot vērā tikai preces vērtību, neskaitot piegādes izdevumus.

Ja sūtījumā ir divi vai vairāk priekšmeti un to vērtība pārsniedz 45 eiro, atbrīvojumus priekšmetiem piešķir līdz minētai summai tādus, kādi būtu, ja tos ievestu atsevišķi, bet ņemot vērā, ka atsevišķa priekšmeta vērtība nav dalāma. Piemēram, sūtījums no Krievijas 90 eiro vērtībā, sūtījumā 3 priekšmeti ar katram priekšmetam norādītu 30 eiro vērtību, atbrīvojums tiek piešķirts vienam priekšmetam 30 eiro vērtībā, par atlikušo priekšmetu vērtību 60 eiro vērtībā ir jāmaksā muitas nodoklis, kas tiek aprēķināts no preču vērtības, kā arī pievienotās vērtības nodoklis, kas tiek aprēķināts no preču vērtības un muitas nodokļa kopsummas.

Ja sūtījumā, ko viena privātpersona sūta citai, esošo preču vērtība nepārsniedz 700 eiro, personai ir tiesības lūgt piemērot muitas nodokļa vienoto procentuālo likmi - 2,5% no preču muitas vērtības, ar nosacījumu, ka ievešanai nav komerciāla nolūka. Vienoto likmi nepiemēro tabakai, tabakas izstrādājumiem, alkoholiskiem dzērieniem.

Piemēram, sūtījumu 100 eiro jeb aptuveni 70 latu vērtībā no kādas trešās valsts saņem Latvijas iedzīvotājs, tad viņam jārēķinās ar 21 eiro jeb aptuveni 14 latu papildus izdevumiem.

Nodokļi ir jānomaksā neatkarīgi no tā:

ka preces tiek sūtītas kā dāvana;

vai preces ir jaunas vai lietotas (ieskaitot antīkas).

Sūtījumus var saņemt arī ar kurjerpastu

Kurjerpastu starptautisko pasta sūtījumu piegādi Latvijā nodrošina vairāki ekspress piegādes un loģistikas uzņēmumi. Kurjerpastu sūtījumu, kas saņemti no valstīm, kuras nav ES dalībvalstis, atmuitošana gan fiziskajām personām, gan juridiskajām personām notiek vispārējā kārtībā, piemērojot muitas procedūru - laišana brīvā apgrozībā, aprēķinot muitas maksājumus un noformējot muitas deklarāciju.

Lai kurjerpasta noliktavā novietotās ārvalstu preces tiktu piegādātas to saņēmējiem, pirmkārt, kurjerpastam jāsazinās ar preču saņēmēju, lai noskaidrotu, kādā veidā saņemtajam sūtījumam tiks veiktas muitas formalitātes. Preču saņēmējam ir iespēja pašam vērsties muitas iestādē un, izmantojot mutvārdu vai rakstveida deklarēšanu, noformēt muitas formalitātes, vai arī pilnvarot pārstāvi, tostarp kurjerpastu, muitas brokeri, kravu ekspeditoru vai citu šo formalitāšu veikšanai. Gadījumā, ja preču saņēmējs pilnvaros pārstāvi formalitāšu veikšanai, tad šīm personām savstarpēji jāvienojas par nepieciešamajiem dokumentiem (pases kopija, pilnvarojums u.c.) preču muitošanai.

Ja fiziskā persona pati veiks preču muitošanu, tad ar preču pavaddokumentiem tai jādodas uz muitas iestādi, lai pieteiktu preces muitas procedūrai - laišana brīvā apgrozībā.

Ja precēm, kuras deklarē mutiski, tiek aprēķināti muitas maksājumi, tad muitas amatpersona izsniedz kvīti par normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā mutiski deklarētām precēm. Muitas maksājumus preces saņēmējs var veikt kredītiestādē vai VID muitas kontroles punktos visā Latvijā, izmantojot starptautiskās maksājumu kartes VISA, VISA Electron, MasterCard, maestro un American Express. Muitas amatpersonas muitas kontroles punktos, kuros ir kredītiestādes, maksājumus skaidrā naudā pieņem tikai gadījumos, ja maksājumi par ievestajām precēm jāveic ārpus kredītiestādes darba laika.

Preču saņēmējs sūtījumu var saņemt jeb kurjerpasts to var piegādāt tikai pēc muitas formalitāšu nokārtošanas, tostarp muitas maksājumu samaksas.

Daudzuma ierobežojumi nekomerciālā sūtījumā

Lai sūtījumu atbrīvotu no ievedmuitas nodokļiem, tas nedrīkst pārsniegt 45 eiro vērtību un daudzuma ierobežojumus šādām precēm:

1.Tabakas izstrādājumi

50 cigaretes vai

25 cigarillas (cigāri, kas sver ne vairāk par 3 gramiem), vai

10 cigāri, vai

50 grami smēķējamās tabakas, vai atbilstošs šo produktu sortiments.

2.Spirts un alkoholiskie dzērieni

1 litrs – dzērieniem, kas iegūti destilācijā, un stipriem alkoholiskiem dzērieniem, kuru alkohola tilpumkoncentrācija pārsniedz 22%; nedenaturētam etilspirtam ar spirta tilpumkoncentrāciju 80 % un vairāk vai

1 litrs – dzērieniem, kas iegūti destilācijā, un stipriem alkoholiskiem dzērieniem un aperatīviem uz vīna vai spirta bāzes, tafijai, sakē vai līdzīgiem dzērieniem, kuru alkohola tilpumkoncentrācija nepārsniedz 22 %; dzirkstošiem vīniem un deserta vīniem vai atbilstošam šo dažādo produktu sortimentam un

2 litri nedzirkstošam vīnam.

3.Smaržas, tualetes ūdens u.c.

50 grami – smaržām (parfum) vai

250 mililitri – smaržūdenim (eau de parfum),tualetes ūdenim (eau de toilette) un odekolonam (eau de cologne).

Kas ir trešās valstis?

Trešās valstis ir valstis, kuras nav ES dalībvalstis, piemēram, ASV, Krievija, Baltkrievija, Ķīna, Norvēģija un citas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu