Divkāršojusies interese par darba iespējām ārvalstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī gada pirmajā pusgadā vairāk nekā divas reizes pieaudzis Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) sniegto konsultāciju par darba iespējām ārzemēs skaits, aģentūru LETA informēja EURES menedžere Žanna Ribakova.

Pirmajos sešos mēnešos Latvijā EURES konsultanti ir snieguši 10 297 konsultācijas, salīdzinoši, 2008.gada pirmajā pusgadā tika sniegtas 4200 konsultācijas.

Ja 2008.gadā vislielākā klientu aktivitāte un interese par darbu ārzemēs bijusi Latgalē, tad 2009.gadā - Rīgā un Rīgas reģionā.

Izvērtējot klientu jautājumus, kuri ir attiecināmi uz konkrētu Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valsti, Ribakova norādīja, ka 2009.gada pirmajā pusgadā vislielākā interese bijusi par darbu Lielbritānijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā, Īrijā, Vācijā, Beļģijā. Klienti izrāda interesi arī par jaunajām ES dalībvalstīm, kas agrāk nebija vērojams, kā arī par kaimiņvalstīm Lietuvu, Igauniju un citām.

Darba meklētāji vēlas arī iegūt informāciju par nodarbinātības iespējām ASV, Kanādā, Krievijā un citās valstīs, bet šī tendence nav pieaugoša.

Turklāt mērķa valstu tops būtiski nav mainījies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Lielbritānija ir palikusi vispopulārākā un saistošākā darba vieta Latvijas iedzīvotājiem, arī Skandināvijas valstis vienmēr ir piesaistījušas Latvijas darba meklētājus. No topa augšas ir noslīdējusi Īrija, kas skaidrojams ar sarežģīto ekonomisko situāciju valstī, bet pievienojusies Beļģija, jo no šā gada 1.maija Beļģijā tika atvērts darba tirgus arī tām ES dalībvalstīm, kuras ES pievienojās 2004.gada 1.maijā.

EURES ir Eiropas Nodarbinātības dienestu tīkls, kas tika izveidots 1994.gadā, ietverot Eiropas Komisiju un ES dalībvalstu nodarbinātības dienestus, kā arī EEZ valstis Lihtenšteinu, Īslandi, Norvēģiju un Šveici.

EURES misija ir atbalstīt Eiropas valstu darbaspēka brīvu pārvietošanos, piedāvājot pakalpojumus gan darba devējiem, gan darba meklētājiem.

Ar EURES informācijas tīkla palīdzību internetā katrs apmeklētājs var iegūt informāciju par brīvajām darba vietām, dzīves un darba apstākļiem Latvijā un citās Eiropas valstīs.

Turpretī darba devējiem tiek piedāvāta iespēja ievietot EURES datubāzē informāciju, kas attiecas uz vakancēm viņu uzņēmumos. Tāpat EURES datubāzē darba devēji var arī meklēt darbiniekus no visām Eiropas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu