Atzīs arī neformālu izglītību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi likumprojektu grozījumiem Profesionālās izglītības likumā, kas paredz, ka profesionālo kvalifikāciju būs iespējams iegūt arī par neformālā veidā iegūtām zināšanām, kompetencēm un prasmēm.

Neformālās izglītības atzīšanu paredz valdības apstiprinātās Mūžizglītības politikas pamatnostādnes, saskaņā ar kurām plānota pāreja no esošās izglītības sistēmas uz mūžizglītības sistēmu Latvijā, pievēršoties visiem ar cilvēka izglītošanu saistītajiem izglītības veidiem - formālo, neformālo, ikdienas, pēc obligātā izglītības vecuma, neatkarīgi no viņu pašreizējā vecuma un tā, vai iegūts obligāto izglītību apliecinošs dokuments.

Pašlaik spēkā esošais Profesionālās izglītības likums nenosaka ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtu noteiktai profesijai atbilstošu profesionālo kompetenču novērtēšanu un profesionālās kvalifikācijas piešķiršanu. Līdz ar to IZM sagatavotajos grozījumos ir definēts profesionālās kompetences jēdziens, paredzēta iespēja profesionālo kvalifikāciju piešķirt personai, kas apguvusi profesionālās kompetences ārpus formālās izglītības sistēmas un ir izpildījusi neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus.

Kvalifikācijas iegūšanai gan būs jābūt iegūtam profesionālo kompetenču novērtējumam un jābūt nokārtotam profesionālās kvalifikācijas eksāmenam. Ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences tiks novērtētas un profesionālās kvalifikācijas eksāmeni tiks kārtoti akreditētā izglītības iestādē vai akreditētā eksaminācijas centrā, kas būs IZM vai citu ministriju, kuru padotībā nodota profesionālās izglītības iestāde, funkcionālajā pakļautībā.

Pašu kārtību neformālās izglītības atzīšanai noteiks Ministru kabinets, un to līdz gada beigām jāizstrādā IZM.

Likumprojekts rīt tiks skatīts Valsts sekretāru sanāksmē, un tas vēl jāatbalsta valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu