Neaizsēdēties bezdarbniekos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Statistika rāda, ka bezdarba līmenis Rīgā pēdējā gada laikā ir nemainīgs. Svārstības notikušas tikai 0,… procentu ietvaros. Tas nozīmē, ka cilvēkiem vai nu nav vēlēšanās strādāt, jo saņemt pabalstus, neko nedarot, arī ir patīkami, vai arī daudzi no darbu zaudējušajiem iegrimuši dziļā depresijā. Vasara ir īstais laiks, lai sapurinātos un kaut ko darītu lietas labā.

Sāksim ar «īsu pamācību darba meklēšanā». Ja bezdarbnieks padziļināti vēlas izzināt savas iespējas, iemācīties uzrakstīt kvalitatīvu CV, pārdomāt profesionālo vizuālo tēlu un uzzināt savas likumā paredzētās darba ņēmēja tiesības un pienākumus, viņš var piedalīties vienas nedēļas grupu nodarbībās «Darba meklēšanas vispārējais kurss». Tās laiku pa laikam organizē Nodarbinātības valsts aģentūra:

  • sociālpsiholoģiskā rehabilitācija (darba meklēšanas ceļi, lietišķā intervija, pozitīva pašvērtējuma veidošana);
  • darba likumdošana (izmaiņas darba likumdošanā, darba līgumi, darba laiks);
  • darījumrakstu veidošana (iesniegums, pavadvēstule, atsauksme, CV);
  • runas kultūra (saskarsmes kultūra un sarunas veidošana ar darba devēju);
  • stilista nodarbības (profesionālā vizuālā tēla veidošana, stājas un žestu nozīme komunikācijā) u. c.

Nepieciešamības gadījumā tiek organizēti tematiski kursi, piemēram, datorzinību pamati, komercdarbības pamati, lietvedības pamati u. c. Pirms apmācības kursiem bezdarbniekiem iespējams atjaunot savas mācīšanās prasmes un iemaņas kursā «Kā mācīties». Ja ir apgūta darba tirgū pieprasīta specialitāte, bet valsts valodas prasmes līmenis neļauj atrast piemērotu darbu, tiek piedāvāta 40 stundu mācību programma valodas prasmju pilnveidošanai, lai bezdarbnieks varētu iegūt augstākas pakāpes valsts valodas prasmes apliecību, uzlabojot savu konkurētspēju.

Ja darba zaudējums radījis dažādas psiholoģiska rakstura problēmas, kas traucē darba meklējumos, NVA darbinieki iesaka pat individuālas psihologa konsultācijas. Ja klients vēlas noskaidrot savu profesionālo piemērotību, iespējamas individuālas arodkonsultācijas. Tāpat tiek piedāvātas arī jurista konsultācijas, konsultācijas par CV veidošanu u. c. Iepriekš minētajās aktivitātēs cilvēks agri vai vēlu atgūst pašpārliecinātību un apziņu, ka darba tirgū vieta ir visiem, ja vien ir vēlēšanās un uzņēmība.

Kursos var pieteikties pilngadību sasnieguši cilvēki, kuri nevar atrast pastāvīgu piemērotu darbu. Piesakoties kursos, cilvēks ar NVA noslēdz nodarbinātības pasākumu individuālā plānojuma līgumu. Tas nozīmē, ka turpmāk bezdarbniekam ir pienākums piedalīties līgumā paredzētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

www.nva.lv

«Apollo» portālā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu