Aizdevums uz laiku?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Ikvienam kādreiz var pienākt grūts brīdis, kad pēkšņi vajadzīga nauda, bet nav neviena, kas to varētu aizdot.

Viens tādās reizēs mēģina paņemt aizņēmumu bankā, bet cits ir ar mieru ieķīlāt savas vērtslietas vai videoaparatūru, lai tikai tiktu pie vajadzīgās summas. Un tādās reizēs var palīdzēt lombardi.

Līguma nozīmīgums

Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis droši vien ievērojis, ka lombardi pilsētā, it īpaši tās centrā, ir turpat vai uz katra soļa, taču kā lai zina, ko turp var nest un vai nodotai mantai «nepieaugs kājas» un to tiešām varēs dabūt atpakaļ?

RB aptaujāto lombardu darbinieki apgalvo: vienalga, uz kuru lombardu manta tiek nesta, svarīgi kārtīgi izpētīt līgumu par mantas ieķīlāšanu un izpirkšanu, lai pēc tam nerastos kādas problēmas. Līgumam noteikti jāatbilst Patērētāju tiesību aizsardzības likumam.

Sīkāk par likumdošanu un lombarda piedāvātā līguma noslēgšanas tiesiskumu var interesēties:

  • Patērētāju tiesības aizsardzības centrā Elizabetes ielā 41/43, tālr. 7212688;
  • Patērētāju interešu aizstāvības asociācijā K. Valdemāra ielā 38-201, tālr. 7296884;
  • Patērētāju interešu aizstāvības klubā Vaļņu ielā 32-414, tālr. 7221267.

No zelta gredzena līdz kažokam

Pirms nesat mantu uz lombardu, vēlams iepriekš piezvanīt un noskaidrot, vai konkrētā lieta varētu tikt pieņemta, jo katram lombardam ir savi noteikumi un savas prasības. Katrā ziņā gandrīz vienmēr tiek pieņemti izstrādājumi no zelta (jo vērtīgāks izstrādājums, jo augstāk kotējas), savukārt no sudraba lielākoties tiek pieņemti izstrādājumi ar dārgakmeņiem vai arī galda piederumi (karotes, dakšas, naži, sudraba kausiņi u. c.). Ja kāds vēlēsies nodot lombardā sudraba ķēdīti vai gredzenu, to izdarīt būs problemātiski, turklāt nekādu lielo summu saņemt nevarēs — par gramu sudraba lombardi piedāvā aptuveni Ls 0,10, reizēm pat mazāk.

Lielākoties lombardos var nodot vērtīgas lietas, jo lombardu darbiniekiem ir pieredze, ka ne vienmēr mantas tiek izpirktas, tāpēc pieņēmējiem jābūt garantijai, ka mantu varēs realizēt un lombards nepaliks zaudētājos. Parasti aizdevums tiek dots par dārglietām, sadzīves, audio un video tehniku, galda piederumiem, traukiem, kristālu, porcelānu, ādas izstrādājumiem, kažokādām. Lai nodotu mantu, līdzi jābūt pasei vai vismaz autovadītāja apliecībai. Rīgā ir vairāki lombardi, kur var ieķīlāt automašīnas. Atkarībā no mašīnas vecuma, tehniskā stāvokļa noteiktā procentu likme ir aptuveni 4-5% no izsniegtā aizdevuma mēnesī.

Katrā lombardā savi procenti

Ieķīlājot mantu, svarīgi pievērst uzmanību procentiem, kas par mantas glabāšanu jāmaksā. Ja mantu ieķīlā tikai uz pāris dienām (arī tādu iespēju piedāvā lombardi), procentos samaksātā summa nebūs tik liela, kā tad, ja mantu glabā ilgstoši.

Visbiežāk lombardi mantu tur vienu vai divus mēnešus, un līdz termiņa beigām tā ir jāizpērk.

Daži lombardi mantu vēl papildus glabā dažas dienas (reizēm — mēnesi), pēc tam mantu liek pārdošanā.

(Mantas lombardos var turēt arī ilgstoši, galvenais laikus samaksāt naudu (noteikto procentu summu) par to glabāšanu.

Pagarināt termiņu var jebkura cita persona.

Ieķīlātās mantas var izpirkt arī pirms termiņa beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu