Dažādi jautājumi par brīvdienām un atvaļinājumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

«Jūnijā būs Jāņi, līdz ar to vairākas brīvas dienas.

Atvaļinājumā es eju no 20. jūnija. Cik dienu man pienākas atvaļinājums? Vai par Jāņiem man tiek pierēķinātas klāt divas vai vairāk dienas?»

Atbild Guntars Staune, Valsts darba inspekcijas Darba tiesību daļas vadītājs jurists:

«Saskaņā ar Darba likuma 149. panta 1. daļu atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Tas nozīmē, ka par svētku dienām atvaļinājums pagarinās neatkarīgi no tā, vai svētku dienā iekrīt darbdienā vai brīvdienā. Šīs dienas, par kurām atvaļinājums tiek pagarināts svētku dienu dēļ, tiek arī apmaksātas saskaņā ar Darba likuma 75. panta 9. daļu.»

«Darbavietā strādāju no 3. janvāra. Vai šogad man pienākas atvaļinājums?»

Saskaņā ar Darba likuma 150. panta 3. daļu darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.

«Esmu pieņemta darbā uz pusslodzi. «Uz papīra» saņemu Ls 40. Tagad atvaļinājuma laikā man jāaizvieto cita kolēģe, kas arī strādā uz pusslodzi, taču darba devējs par viņas aizvietošanu man sola maksāt tikai 70% no viņas algas. Vai tas ir pareizi?

Piemaksas par papildu darbu apmēra minimālā robeža Darba likumā nav noteikta. Likums paredz, ka piemaksas par papildu darbu apmēru nosaka darba līgumā vai koplīgumā, tādējādi tas, ka darba devējs jums par papildu darbu maksās 70% no aizvietojamās kolēģes algas, nav nepareizi.

«Cik dienu iepriekš ar darbinieku ir jāsaskaņo nākamā mēneša darba grafiks, ja darbs ir veicams pēc slīdošā grafika? Darbavietā mums ir piemērota summēta darba laika uzskaites sistēma.»

Diemžēl Darba likuma 140. pantā, kurš nosaka summētā darba laika reglamentāciju, nav noteikts, cik dienu iepriekš darbinieks jāiepazīstina ar darba grafiku. Attiecībā uz maiņu darbu Darba likuma 139. pantā ir noteikts, ka ar maiņu grafiku darbinieku iepazīstina vienu mēnesi iepriekš.

«Man ir gadu vecs bērns. Cik ilgi pēc likuma varu būt bērnu kopšanas atvaļinājumā, lai mani nevarētu atbrīvot no darba?»

Bērna kopšanas atvaļinājuma ilgums ir pusotra gada, taču tas nebūt nenozīmē, ka jums jāatsāk strādāt, tiklīdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Šo pusotru gadu garo bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot pilnībā vai pa daļām līdz brīdim, kamēr bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu