Vajag naudu — ieķīlā mantu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Cilvēkam vajag naudu. Līzinga devēji dod naudu konkrētas preces pirkšanai, pašu preci paturot ķīlā. Naudu sev vien zināmam mērķim var saņemt arī, ieķīlājot sev piederošu mantu.

Reizēm nepieciešamā summa nemaz nav liela. Teiksim, kādi pārsimts lati. No vienas puses, tāds sīkums, kā dēļ bankā kredītu neņemsi. Piedevām ar bankām tas process parasti sanāk ilgs un piņķerīgs, sevišķi, ja cilvēkam nav atvērts algas konts un bankas pieprasītie dokumenti nav ātri sadabūjami. No otras puses, visai krietna summa — kaimiņš «līdz algai» tik daudz nez vai aizdos… Tātad jāatrod vieta, kur īsā laikā var saņemt samērā nelielu aizņēmumu. Tādas vietas izsenis ir bijuši lombardi.

Maini mantu pret naudu

Vieta, kur var aiznest kādu no sev piederošām mantām un ieķīlāt. Par to cilvēks saņem naudas summu uz noteiktu laiku. Pēc šā laika ir iespēja savu mantu izpirkt, papildus nomaksājot procentus. Ja kaut kādu iemeslu dēļ ķīlas izpirkšanai naudas nepietiek, manta paliek lombardā un pēc noilguma perioda tiek izlikta pārdošanai. Daži lombardi piekrīt pagarināt aizdevuma laiku, bet tad tiek palielinātas arī procentu likmes. Sistēma visai nežēlīga, bet viegli saprotama.

SIA «Lursoft» datu bāze uzrāda 20 Uzņēmumu reģistrā reģistrētus lombardus, no kuriem pieci nodarbojas ar auto ieķīlāšanu. Taču, spriežot pēc 118 uzziņām, var zvanīt uz 116 vietām, kuras sniedz lombarda pakalpojumus, iespējams, reģistrēto uzņēmumu filiālēm.

Kādi ir nosacījumi un procentu likmes lielākajā daļā lombardu?

Vairākums šo iestāžu pieņem ķīlu uz laiku līdz trīs mēnešiem. Atnestā manta — juvelierizstrādājums, sadzīves tehnika, audio un video tehnika, kažokādas un ādas izstrādājumi — tiek vērtēta parasti pašā lombardā, visbiežāk bez maksas vai par simbolisku samaksu, kas tiek ieturēta no aizdevuma. Aizdevuma summa reti pārsniedz pusi ķīlas vērtības. Visbiežāk tiek piedāvāta trešā daļa. Lielāku summu iespējams dabūt, ja

  • ķīla ir maz lietota (tehnika, apģērbs);
  • ķīla ir retums vai ievērojams mākslas darbs (kažokādas, juvelierizstrādājumi);
  • aizdevuma ņēmējs var uzrādīt visus pirkšanas un tehniskos dokumentus.

Tātad skaidrs, ka lombardā pieņem arī mantas bez dokumentāra apstiprinājuma, ka tās ir ķīlas devēja īpašums. No vienas puses, tas ir labi — ne vienmēr cilvēks spiedīgā situācijā var atrast, piemēram, pirms četriem gadiem pirkta mūzikas centra «papīrus». Tāpēc vien viņam neliedz mantu ieķīlāt, vienīgā prasība — līdzi jādod pults. No otras puses, ja kādam ir nepalaimējies un viņa dzīvoklis ir apzagts; var gadīties, ka daļu savas zudušās mantas viņš pamanīs lombardos.

Procentu likmes svārstās no 10 līdz pat 30% mēnesī. Visbiežāk tiek prasīti 15% mēnesī. Ja mantu ieķīlā uz dažām dienām, par katru dienu rēķina 0,4–0,6% no sākotnējās summas, kas sastāda attiecīgi 12–18% mēnesī.

Iebrauc ar auto, izej ar naudu

Vēl viena manta, kas daudziem ir un bez kuras kādu laiku var iztikt, t. i., ko var ieķīlāt pret aizdevumu, ir auto. Savas automašīnas ieķīlāšana ir veids, kā īsā laikā un bez «lielas birokrātijas» uz laiku saņemt līdz pat vairākiem tūkstošiem latu. Šim nolūkam jāaizgādā vāģītis uz kādu no pieciem specializētajiem autolombardiem.

Arī tajos strādā vērtētāji. Atšķirībā no, piemēram, juvelierizstrādājumu vērtētājiem viņi aptuveno summu nosaka, ķīlu pat neredzot; pietiek pa telefonu nosaukt automašīnas tehniskos datus. Taču, līdzīgi kā parastajos lombardos, reti kur ķīlu pieņem uz laiku ilgāku par trim mēnešiem. Aizdevuma summa parasti ir 30–70% no noteiktās vērtības.

Procentu likmes — 8%, biežāk sastopamā — 5% mēnesī.

Papildu izmaksas ir par autostāvvietas izmantošanu, jo ieķīlātais auto, saprotama lieta, paliek autolombardā līdz izpirkuma brīdim. Mēnesī par stāvvietu parasti papildus tiek prasīti Ls 15–20; dažviet rēķina par diennakti — no 50 santīmiem līdz latam.

Pret galvojumu saņem Ls 1200

Trešā iespēja īsā laikā tikt pie lielākas naudas summas ir uzņēmumi — finanšu pakalpojumu sniedzēji.

Daudzas kredītiestādes sadarbojas ar bankām, bet atšķirībā no tām prasa mazāk dokumentāru apstiprinājumu. Daži uzņēmumi piedāvā nedaudz citādu finanšu pakalpojumu klāstu. Piemēram, pārkreditācija, ieķīlāta nekustamā īpašuma izpirkšana, komunālo parādu dzēšana, tiesu jautājumu risināšana.

Visbiežāk finanšu pakalpojumu sniedzēji izsniedz kredītus — gan pret nekustamā īpašuma ķīlu, gan pret galvojumu. Kredīta nosacījumi nav tik stingri kā bankām, un nauda tiek piešķirta īsākā laikā. Bankas izskata kredītu pieteikumus ilgākā laika posmā un ne vienmēr dod pozitīvu atbildi, it sevišķi, ja kredīta ņēmējs nevar uzrādīt pietiekamu ienākumu avotu vai īpašums vēl nav reģistrēts zemesgrāmatā, kā arī ja nauda ir vajadzīga tūlīt, nevis pēc dažām nedēļām. Finanšu pakalpojumu sniedzēju priekšrocības:

  • samērā neliels iesniedzamo dokumentu skaits,
  • bieži netiek prasītas izziņas par ienākumiem (hipotēku kredītiem),
  • atbilde uz kredīta pieteikumu īsā laikā (1–24 stundas),
  • naudas saņemšana līguma parakstīšanas dienā,
  • iespēja saņemt papildu aizdevumu,
  • iespēja atlikt pamatsummas atmaksu,
  • daudzviet bezmaksas pieteikumu izskatīšana un konsultācijas,
  • bieži noformēšanas izdevumi nav jāsedz uzreiz.

Taču par šīm ērtībām nākas maksāt ar augstākām procentu likmēm nekā bankās. Hipotekāro kredītu (ar nekustamā īpašuma ķīlas nodrošinājumu) procentu likmes ir 10–15% gadā; kredītam pret galvojumu — ap 3–6% mēnesī.

Hipotekāro kredītu summa ir visai liela: no 60 līdz pat 100% ieķīlātā īpašuma vēr-tības, bet nepārsniedzot Ls 20 000. Kredīts pret galvojumu iespējams robežās no Ls 200 līdz 1200. Šī kredīta apmaksas termiņš — 1 līdz 36 mēneši.

Šādi — pret mantu, auto vai galvojumu visātrāk var tikt pie naudas. Cits jautājums: vai pēc tam radīsies vēl vairāk naudas, lai atgūtu savu mantu un galvotāja uzticību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu