Bailes no krāpniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIC

Darījumos ar nekustamu mantu visbiežāk ļaudis baidās kļūt par krāpšanu upuriem.

Tā atklājis nekustamā īpašuma portāls www.realty.lv, rīkojot aptauju interneta mājas lapas apmeklētājiem. Aptaujā piedalījās ap tūkstoš dažādu tautību Latvijas iedzīvotāji. No viņiem tikai piektdaļu nebiedē nekas. Toties četras piektdaļas aptaujāto cilvēku baidās. Latviešu vidū bailes būt apkrāptiem izjūt 27,6 procenti, bet starp krieviem — 22,5 procenti.

Pēc bailēm no blēžiem aptaujātie Latvijas ļaudis nosaukuši bailes no lielajiem izdevumiem, kuri varētu būt saistīti ar darījumiem, īpaši tajos gadījumos, kad dažādu iemeslu dēļ pārdevējiem vajag naudu, bet pircējiem mantu nekavējoties.

Krievus visbiežāk uztrauc nekustamo īpašumu cenas — par tām šausminās 22,5% aptaujāto. Gandrīz tikpat daudz — 18,3 procenti — aptaujāto izjūt bailes nevis par konkrētu darījumu, bet par sagaidāmā pasākuma sarežģītību vispār, kas, iespējams, izskaidrojams ar valsts valodas nepārzināšanu.

Latvieši baidās mazliet citādi. Pēc bailēm no krāpšanas galvenais biedētājs ir darījuma kārtošanas sarežģītība un lieli izdevumi — attiecīgi 17 un 19 procenti aptaujāto. Bet 12,7 procentus aptaujāto tautiešu uztrauc zināšanu trūkums. Latviešu pulkā 21,2 procentiem liekas, ka darījumus spēj kārtot bez starpnieku palīdzības, tāpēc ka paši bijuši vai ir saistīti ar nekustamu īpašumu tirdzniecību.

Aptaujātie atzinuši, ka bailes no blēžiem vairo trīs iemesli. Pirmkārt, dažādu, bieži pretrunīgu likumu nezināšana. Otrkārt, neprasme kārtot dažādas ar konkrētu darījumu saistītas procedūras, kas ir birokrātiski sarežģītas un kas veicina kukuļdošanu. Treškārt, darījumos ar nekustamiem īpašumiem lielākā daļa ļaužu iesaistās pirmo un pēdējo reizi mūžā. Ja pircējs vai pārdevējs dzīvē nav strādājis tirdzniecībā vai kaut kā citādi saistīts ar darījumu pasauli, tad pirkšana un pārdošana viņam ir liels notikums, kas saistīts ar lielām sirdsklauvēm.

Jāņem vērā arī cits svarīgs iemesls, kuru nosauc vairāku nekustamo īpašumu uzņēmumu mākleri un vērtētāji. Kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un Latvijas lata piesaistīšanas Eiropas eirai tirgū strauji ceļas nekustamu īpašumu cenas. Atšķiras vien cenu kāpuma tempi noteiktā laika nogrieznī. Pārdevēji baidās paprasīt par maz. Pircēji baidās, ka jau pēc mēneša dzīvoklis, māja vai zeme maksās dārgāk.

Portāla atklājums patiesībā nav nekas jauns un pārsteidzošs. Latvijas ļaužu bailēm no krāpšanas ir dibināts iemesls.

Nekustamo īpašumu darījumu asociācijā («LANĪDA») reģistrētie mākleri un Latvijas īpašumu vērtēšanas asociācijā («LĪVA») reģistrētie nekustamo īpašumu vērtētāji atzinuši, ka nekustamā īpašuma tirgū, kurā naudas aprite vērtējama miljardos latu, 80 procentu darījumu ar nekustamu mantu kārto kaktu mākleri, nejēgas un blēži. Tikai ceturtdaļu nekustamā īpašuma tirgus darījumu kārto ļaudis, kuri strādā oficiāli reģistrētos uzņēmumos un no kuriem tādējādi var prasīt atbildību par darījumiem.

Kaut arī vairākkārt arodorganizācijas ierosinājušas valdībai ieviest vienādus «spēles noteikumus», proti, prasīt starpniekiem izglītību apliecinošus dokumentus un pieredzi darbā ar nekustamiem īpašumiem, pagaidām vezums nekust no vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu