Hipotekārie kredīti nav tikai pilsētnieku greznība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arvien biežāk ļaudis aizņemas naudu bankās pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Bankas sacenšas savā starpā, izdomājot visizdevīgākos piedāvājumus. Nordea bankas mājokļu kredītu pārdošanas attīstības vadītāja Ilona Sedleniece (attēlā) atzīst — pilsētnieki patiešām aizņemas naudu biežāk un vairāk nekā lauku ļaudis.

Iemesli ir dažādi

Pirmkārt, lauku ļaudīm ir mazāki pastāvīgie ienākumi nekā pilsētniekiem. Mazākas algas nostiprina pārliecību, sak, nav vērts pūlēties, naudu atdot nevarēšu.

Otrkārt, lauciniekiem ir mazāk iespēju izvēlēties vislabāko bankas piedāvājumu. Tās patiešām var likties ierobežotas, tāpēc ka dažās mazpilsētās ir vienas vai pāris banku nodaļas. Citās mazpilsētās un lauku pagastu centros nav nevienas. Pamazām iesakņojas uzskats, ka bankas darbojas tikai lielpilsētās un apkalpo tikai pilsētniekus.

Treškārt, lauku cilvēks nesaņem pietiekami izsmeļošu informāciju par iespējām. Ko ļaudis nezina, par to nejūtas droši. Ko nesaprot, to nedara.

Iekams ieķīlāt bankā nekustamu īpašumu, turklāt vienīgo, kas cilvēkam pieder, protams, septiņreiz jānomēra. Bet Ilona Sedleniece ir pārliecināta par ko citu. Lai pieteiktos un saņemtu hipotekāro kredītu, neesot jādzīvo pilsētā. Un neesot jābūt lielam bagātniekam.

Hipotekāro kredītu viegli un ātri varot saņemt vienkāršs laucinieks. Banku ir daudz. Un kredītu piedāvājumi ir dažādi. Bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespējas izvēlēties, proti, salīdzināt un novērtēt dažādu banku piedāvājumus. Parasti pati mazākā hipotekārā kredīta summa, kuru piedāvā bankās, ir 1000 latu.

Iepriekš, protams, aizņēmējam jāsastāda izdevumu tāme. Nav jēgas aizņemties mazāk, nekā vajadzīgs. Bet nepavisam nav jēgas aizņemties vairāk, nekā vajadzīgs. Tādā gadījumā aizņēmējs maksās bankai procentus velti. Bet jāņem vērā vēl viens apstāklis. Aizņemoties mazākas summas, bankām atmaksājamo procentu likmes var mazliet pieaugt. Turklāt tūkstoš latu dzīvokļa vai savrupnama remontam, iespējams, nepietiks. Cik daudz naudas aizņemties, te padomus dot grūti. Katram pašam rūpīgi jāapsver visneatliekamākās vajadzības un iespējas atmaksāt aizdevumu.

Telpu remontam vai jaunu mēbeļu iegādei varētu būt vajadzīgi vismaz 3000 latu. Aizņemoties, piemēram, 3000 latu uz 10 gadiem, aizņēmējam varētu būt jāmaksā aptuveni 31 līdz 35 lati mēnesī.

Aizņemoties lielākas summas, mēnesī atmaksājamā daļa, protams, būs lielāka. Tā kā banku piedāvājumi un kredītu atmaksāšanas noteikumi ir dažādi, tad katram pašam jātiek skaidrībā, kas ir pats labākais aizņēmums.

Bieži ļaudis biedē galvenokārt lielie maksājumi.

Ilona Sedleniece piedāvā iespējamiem kredītu ņēmējiem kopīgi ieskatīties tabulā, kurā parādītas aizņēmuma summas, aizņēmuma atmaksāšanas termiņi un maksājumi mēnesī, ja bankā ņem kredītu ar 4,5% lielu procentu likmi.

Ja procentu likmes ir citas, tad, protams, atmaksājamās summas mainās. Der atgādināt, ka visdrošāk aizņemties naudu tādā valūtā, kādā ir aizņēmēja ienākumi. Tā kā lielākā daļa iedzīvotāju pelna latus, tad arī jāaizņemas latos.

Ilona Sedleniece apgalvo, ka hipotekārie kredīti nav pilsētnieku priekšrocība. Tie ir pieejami ikvienam, arī lauciniekiem. Bet bankas parasti ielaižas darījumos ar ļaudīm, kuru ienākumi mēnesī ir 150 latu pēc nodokļu nomaksas. Banku rēķins — lai pēc kredīta nomaksas cilvēkam ikdienas tēriņiem paliek ap 100 latu.

Lauku ļaudīm ir dažādas iespējas, kā uzzināt par kredītiem. Pirmā. Datoru īpašnieki, kuriem ir interneta pieslēgums, var izpētīt banku mājas lapas. Parasti visi iespējamie piedāvājumi un noteikumi tur ir aprakstīti. Protams, jārunā ar kredītu speciālistiem. Bet pirmajai reizei ziņas banku mājas lapās ir pietiekami izsmeļoša viela pārdomām.

Otrā. Bankas pastāvīgi izplata kredītu piedāvājumus dažādos laikrakstos un žurnālos. Bankās ikviens var dabūt bukletus un citus vienreizējus izdevumus bez maksas, kuros tāpat aprakstīti banku piedāvājumi.

Der sekot arī banku īpašajiem piedāvājumiem, kuri visbiežāk gan ir uz noteiktu laiku, piemēram, līdz 1. augustam. Bet parasti šajā laikā bankas samazina kredīta procentus vai piedāvā klientiem citus atvieglojumus.

Protams, visiem izdevumiem piemīt reklāmas raksturs. To galvenais uzdevums — pievilināt klientu. Kas rakstīts dažādos banku reklāmas izdevumos, tas vēl rūpīgi jāpārbauda un jānovērtē. Bet viens praktisks labums ir — klientu apkalpošanas tālruņa numurs. Tālruņa saruna, protams, nav veids, kā kārtot svarīgus darījumus. Bet banku adresi, klientu apkalpošanas vai kreditēšanas speciālista tālruņus un darba laiku var uzzināt.

Trešā. Var aizbraukt uz tuvāko rajona centra pilsētu un izpētīt vairāku banku piedāvājumus, lai izvēlētos sev visizdevīgāko. To var izdarīt, apvienojot lietderīgo ar patīkamo. Nedēļas nogalē tuvākajā rajona centra pilsētā iepirkties kādā no lielveikaliem, kuros parasti turpat vienuviet atrodas vairāku banku filiāles. Tajās būs sastopami hipotekāro kredītu speciālisti, kurus var iztincināt par visu, ko piedāvā viņu pārstāvētās bankas.

Tik un tā Ilona Sedleniece iesaka nesteigties ar galīgo lēmumu. Vislabāk iesniegt pieteikumus vienlaikus vairākās dažādu banku filiālēs. Pieteikumi vēl nenozīmē saistības. Kredīta ņēmējs uzņemas saistības ar banku tikai tad, kad noslēdz kredīta līgumu. Bet ar pieteikumu palīdzību var iegūt vairākus kredītu piedāvājumus. Rodas iespējas izvēlēties visizdevīgāko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu