Kļūdas darba meklējumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai uzturētu interesi par dzīvi un radītu iespaidu maiņu, apmēram reizi piecos gados jāmaina darbs, apgalvo psihologi. Tomēr pat tie, kas neņem vērā šo nosacījumu, tik un tā kaut dažas reizes dzīvē sastopas ar jauna darba meklēšanas problēmu.

Bet izrādās, ka pat tie, kas to dara ne pirmo reizi, pieļauj daudz kļūdu. Vai no tām iespējams izvairīties? Lūk, kā, pēc amerikāņu speciālistu domām, izskatās 10 biežākās darba meklētāju kļūdas.

1. Slikts CV un pieteikuma vēstule.

CV un pieteikuma vēstule rada pirmo iespaidu par jums. Ja CV un vēstule ir slikti, pastāv ļoti liela iespēja, ka tie nonāks atkritumu spainī, un ar to arī beidzas jūsu mēģinājums iegūt darbu attiecīgajā organizācijā.

Parādiet, ko jūs mākat darīt! Jebkura menedžera sapnis ir jauns darbinieks, kura mācīšanai un sagatavošanai nevajag patērēt daudz laika. Tāpēc personāldaļas darbinieki meklē kandidātus, kuriem būtu atbilstošas iemaņas. Ja CV šīs detaļas nav ietvertas, ir ļoti maz izredžu, ka to izskatīs.

2. Darba meklēšana laikrakstu sludinājumos.

Tas ir neefektīvs veids. Realitātē līdz avīzes lapām nonāk ne vairāk kā 10% informācijas par vakancēm. Turklāt liela darba sludinājumu daļa nav domāta nopietni. Tos publicē kā reklāmu (ja uzņēmums meklē personālu, tātad tā stāvoklis uzlabojas), izmanto komerciālas informācijas iegūšanai (piemēram, tādā veidā var uzzināt konkurentu kompāniju darbinieku algas lielumu) utt.

3. Pēc sava CV nosūtīšanas daudzām dažādām firmām jūs uzskatāt, ka jums noteikti piezvanīs vai atsūtīs vēstuli. Tomēr patiesībā tas notiek ļoti reti. Pieklājīgākās kompānijas varētu atsūtīt vēstuli, kurā paziņos, ka viņi ir apmierināti ar jūsu dotībām, bet izvēlējušies citu pretendentu.

4. Darba meklējumi vienīgi ar paziņu palīdzību.

Tas ir ļoti bīstams veids. Paziņas nekad ar jūsu lietām nenodarbosies tik aktīvi, kā domājat. Protams, reizēm viņi spēj jums palīdzēt, tomēr nav prātīgi paļauties tikai uz viņu centieniem.

5. Pēc intervijas jūs neinteresējaties, ar ko jums pēc laika vajadzētu sazināties.

Tas ir ļoti nopietns aprēķins. Jums nevajadzētu pietikt ar tāda veida atbildēm kā «paldies, mēs jums noteikti piezvanīsim». Uzziniet, ar ko jūs pats varētu sazināties, lai noskaidrotu darba iegūšanas perspektīvas.

6. Pēc intervijas jūs nesekmīgi cenšaties sazināties ar personāla atlases menedžeri un pametat šo nodarbi ar domu, ka jūsu kandidatūra ir noraidīta. Labākais veids — piezvanīt tās apakšnodaļas vadītājam, kurā jūs vēlētos strādāt, un atgādināt par savu kandidatūru.

7. Darba meklēšana vienīgi internetā.

Daudzas kompānijas informāciju par esošajām vakancēm ievieto savās mājas lapās. Tomēr nevajadzētu paļauties uz šo kompāniju labo gribu. Apmēram trešā daļa amerikāņu uzņēmumu šādu informāciju savās mājas lapās tur, lai iekrātu CV. Apmēram 10% gadījumu informācija par vakancēm mājas lapā ielikta «kļūdas pēc».

8. Pēc pārrunām nenosūtāt pateicības vēstuli.

Piemēram, amerikāņu kompānijās ir tradīcija, saskaņā ar kuru pēc katras tikšanās ar jūsu izvēlētās kompānijas pārstāvi jums jāuzraksta šāda vēstule (tā arī saucas thank you letter). Ja kompānija šādu vēstuli nesaņem, tā jūs uzskata par cilvēku, kurš nepārzina lietišķās etiķetes pamatus.

9. Uzskatāt, ka labu darbinieku meklēšana ir katras kompānijas galvenā prioritāte.

Patiesībā jebkura uzņēmuma galvenais mērķis ir peļņas gūšana. Otrais — maksimāla klientu vēlmju apmierināšana. Trešais — uzņēmuma īpašnieku prasību realizēšana utt.

10. Jūsu CV pilnībā ir veltīts pagātnes sasniegumiem.

Šajā gadījumā tas tiek uztverts kā nekrologs. Jums vajadzētu pievērst uzmanību nākotnei — pagātne var būt kā līdzeklis, kas palīdzētu pierādīt, ko spēsiet paveikt nākotnē.

www.titul.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu