Īpašumu vērtētājiem obligātā apdrošināšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIC

Īpašumu vērtētājiem licences arī turpmāk tiks izsniegtas uz noteiktu laiku, taču nu viņiem būs finansiāli jāatbild klienta priekšā.

Tas paredzēts noteikumu projektā Licencēšanas noteikumi nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanai. Licenci nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanai tāpat kā līdz šim izsniegs Valsts zemes dienesta licencēšanas komisija, kuras sastāvā ar balsstiesībām būs pārstāvji no Ekonomikas un Finanšu ministrijas un Valsts zemes dienesta, kā arī bez balsstiesībām pa vienam pārstāvim no nekustamā īpašuma vērtēšanas sertificēšanas institūcijām, kuras ir akreditētas Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā.

Licence tiks izsniegta Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētiem komersantiem. Licence dos tiesības licencētajai personai veikt nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanu.

Neraugoties uz Ekonomikas ministrijas iebildumiem pret licences derīguma termiņa noteikšanu, projektā paredzēts, ka licence tiks izsniegta uz laiku, ne mazāku par vienu gadu, un ne ilgāku par pieciem gadiem. Izsniedzot licenci pirmo reizi, tā tiks izsniegta uz vienu gadu. Kā norāda Ekonomikas ministrija, saskaņā ar ES tiesībām licences izsniegšana uz laiku ir komercdarbības ierobežojums, kas ir pieļaujams tikai izņēmuma gadījumos būtiskās sabiedrības interesēs, pārējos gadījumos nosakot beztermiņa licences.

Jebkura persona informāciju par licenču izsniegšanu, derīguma termiņa pagarināšanu (pārreģistrāciju) vai anulēšanu konkrētām licencētajām personām varēs iegūt VZD.

Jāapdrošina profesionālā darbība

Komersantiem būs tiesības pretendēt uz licences saņemšanu, ja individuālais komersants būs saņēmis Latvijas nacionālajā akreditācijas birojā akreditētas nekustamā īpašuma vērtēšanas sertificēšanas institūcijas sertifikātu vai ja komercsabiedrībā uz darba līguma pamatdarbā būs nodarbināts vismaz viens Latvijas nacionālajā akreditācijas birojā akreditētas nekustamā īpašuma vērtēšanas sertificēšanas institūcijas sertificēts vērtētājs ar pārstāvības tiesībām.

Lai pieprasītu licenci, pretendentiem būs jāiesniedz iesniegums un noteikumos noteiktie dokumenti, tai skaitā profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopija.

Pretendents varēs saņemt licenci tikai pēc tam, kad būs iesniedzis komisijai maksājumu apliecinoša dokumenta kopiju par valsts nodevas nomaksu.

Uzsākot licencēto darbību, novērtētājam būs jāveic profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana atbilstoši ar nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanas darbu saistītiem riskiem.

Licenci varēs anulēt

Komisija izskatīs jautājumu par licences darbības apturēšanu vai licences anulēšanu, ja būs saņemtas sūdzības par licencētās personas darbu nekustamā īpašuma vērtēšanā vai ar nekustamā īpašuma vērtēšanu saistīto tiesību normu pārkāpumiem.

Komisija būs tiesīga apturēt licences darbību uz trim mēnešiem, pamatojoties uz sertificēšanas institūcijas atzinumu, un anulēt licenci uz tiesas lēmuma pamata, ja licencētā persona pārkāpusi normatīvos aktus, kas saistīti ar licences izmantošanu.

Komisijas lēmumu varēs apstrīdēt VZD ģenerāldirektoram, kura lēmumu varēs pārsūdzēt tiesā.

Licences derīguma termiņa pagarināšana

Lai pagarinātu (pārreģistrētu) licences derīguma termiņu, licencētajai personai būs jāiesniedz komisijai noteikumos noteiktie dokumenti, tai skaitā darbības pārskats, kurā būs jāsniedz informācija par izpildītajiem nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanas darbiem licences darbības laikā, norādot nekustamā īpašuma veidu, nekustamā īpašuma adresi, vērtības noteikšanas datumu un mērķi. Bez tam būs jāiesniedz Latvijas nacionālajā akreditācijas birojā akreditētas nekustamā īpašuma vērtēšanas sertificēšanas institūcijas atzinums (rekomendācija).

Līdz jaunajiem noteikumiem izdotās licences būs spēkā līdz tajās norādītajam termiņam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu