Kā intervijā atstāt labu iespaidu par sevi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms intervijas Ierodies precīzi.

Tas liecina par tavu profesionalitāti, pienākuma apziņu un precizitāti.

Esi optimists un mēģini pārējiem likt justies ērti. Esi atklāts un neaizmirsti sniegt roku kopā ar smaidu.

Esi mierīgs. Intervija ir tikai saruna, nevis nopratināšana. Pat tad, ja rezultāts ir negatīvs, uzņem to kā kārtējo mācību stundu ceļā uz profesionālismu. Un atceries, ka arī intervētāji mēģina atstāt labu iespaidu par sevi, tātad viņi ir vienādā situācijā ar tevi.

Intervijas laikā

Esi pašpārliecināts. Skaties intervētājam acīs un atbildi skaidrā balsī.

Uzmanīgi klausies, kas tiek tev teikts. Intervija nav vieta tikai runāšanai, tā ir arī abpusēja komunikācija. Nepārtraukti runājot, tu liec otrai pusei justies neērti.

Atbildot uz grūtiem jautājumiem, labi apdomā atbildi. Ja tu neesi par atbildi pārliecināts, mēģini atbildēt ar pretjautājumu. Piemērs: «Kādu algu jūs vēlētos saņemt?» Atbilde: «Tas ir labs jautājums. Cik daudz jūs būtu ar mieru labam kandidātam maksāt?»

Kad ir tava kārta, uzdod tos jautājumus, kurus esi sagatavojis. Tiem būtu jāskar dažāda informācija par uzņēmumu un amatu, ko neesi atradis citos informācijas avotos.

Neuzdod jautājumus, kurus var saprast dažādi, piemēram, «Vai komandējumi ir obligāti?». Intervētājs var saprast, ka tu vispār negribi braukt komandējumos. Par daudz jautājumu par atvaļinājumu parāda tavu vēlēšanos strādāt uz negatīva fona. Ja tu ko jautā, esi vienmēr pārliecināts, ka tevi sapratīs tieši tā, kā tu to domā.

Parādi, ka tu šo darbu vēlies. Pastāsti par savām dažādajām spējām, kas dotu uzņēmumam labumu, ja tu tiktu pieņemts darbā. Vari izrādīt interesi par detaļām, piemēram, darba uzdevumiem, atbildību, ar ko tu kopā strādāsi, kas būs priekšnieks.

Svarīga ir ķermeņa valoda. Ja esi sasprindzināts, ķermeņa valoda to skaidri parāda. Nekad:

  • neaiztiec nepārtraukti savu muti;
  • neklepo pirms atbildēšanas;
  • nekošļā savas lūpas;
  • netēlo, ka smaidi;
  • nešūpo kāju;
  • nekrusto rokas uz krūtīm;
  • neatraugājies;
  • neskatieties garām intervētājam;
  • nelasi nost no uzvalka neredzamas pūkas.

Pēc intervijas

Uz atvadām pateicies, ka viņi atrada laiku tikties ar tevi. Pajautā, kad ir gaidāma atbilde (datums). Vēlāk vari nosūtīt ziņu pa e-pastu ar domu «pateicos par interviju». Mēģini nosūtīt to pirms tam, kad tiek izlemts, kurš tiks pieņemts darbā. Tas atgādinās par tevi un dos iespēju atcerēties interviju ar tevi.

Ja apsolītajā laikā ar tevi nav kontaktējušies, droši piezvani intervētājam, bet ne ātrāk kā apsolītās nedēļas beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu