10 biežākās CV kļūdas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Pirms kārtējā CV nosūtīšanas padomā, vai tavam CV nav kāds no tālāk nosauktajiem mīnusiem.

Lēts papīrs. Netaupi naudu uz CV papīra rēķina. Skaties, lai nebūtu drukas kļūdu vai kafijas traipu. Palūdz, lai draugs pārlasa tavu CV, jo bieži vien svaiga acs labāk saskata kļūdas.

Pārāk garš. Ja tava karjera nav uzrakstāma CV veidā uz divām lappusēm, izveido dokumentu, kas atspoguļo galvenokārt tavu pieredzi un sasniegumus. Lai saīsinātu tekstu, nesamazini burtu izmēru — CV būs grūti lasāms.

Izskaistināšanai ir sekas. Nemēģini blēdīties savā CV ar datumiem un amata nosaukumiem, lai noslēptu faktu, ka esi bijis kādu laiku bez darba, pārāk bieži mainījis darbavietas vai bijis zemi atalgotā darbā. Ja nākamais darba devējs sāks pētīt tavu CV un atklās, ka tu meloji, vari teikt darbam ardievas.

Nepareiza forma. Ja meklē darbu nozarē, kurā tev nav iepriekšējas pieredzes, nelieto CV hronoloģisko formu. Lietojot funkcionālo vai prasmes izceļošo CV, vari izcelt savu vajadzīgo pieredzi un iemaņas.

Pārāk vienmuļš. Nevadies tikai no CV rakstīšanas skeleta. Salīdzinot ar citiem kandidātiem, priekšrocību vienmēr dod savdabība: parādi kādus īpašus panākumus, no tava darba rezultātiem gūtos procentus, peļņu, izcīnītās balvas utt.

Nepārtraukta atvainošanās. Neizcel iemeslus, kāpēc aizgāji no kādas darbavietas. Pilnīgi nevajadzīgas ir frāzes «uzņēmums bankrotēja», «priekšnieks bija idiots» vai «aizgāju, jo maz maksāja».

Novecojusi informācija. Lai gan CV var būt nedaudz garāks par parasto, nav vajadzīgs rakstīt visas darbavietas, kur esi strādājis. Vispārējā gadījumā darba devēju interesē pēdējo desmit gadu darba pieredze, tāpēc koncentrējies uz pēdējo desmit gadu darbavietām.

Laimes meklētāja CV. Nesūti savu CV uz katru avīzes sludinājumu. Ja neatbilsti nevienai no vakantā amata prasībām, labāk nekandidē. Uzmanīgi izlasi darba piedāvājumu un, ja esi pārliecināts, ka tev ir amatam atbilstošas prasmes un ka patiesi vēlies šo darbu, nosūti savu CV.

Daudz papildu dokumentu. Ja sūti savu CV darba devējam, nepievieno tam apliecību, ieteikuma vēstuļu vai diplomu kopijas (ja tas nav tieši lūgts). Tikai tad, ja tiec uzaicināts uz interviju, ņem līdzi savu vērtīgo bagāžu.

Pārāk personīga informācija. Grūta bērnība, reliģiskā pārliecība u. tml. nav CV tēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu