Arī bezdarbnieks var sakrāt pensiju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Esmu bezdarbnieks, bet man nav piešķirts bezdarbnieka statuss.

Vēlos maksāt sociālo nodokli, lai saglabātu darba stāžu. Kā man jārīkojas?»

Ja nestrādājat algotu darbu vai arī likumdošanā noteiktajos gadījumos (piemēram, laikā, kad persona saņem bezdarbnieka vai slimības pabalstu vai ir nestrādājošs invalīds) par jums sociālās apdrošināšanas iemaksas neveic arī valsts, jums ir iespējams brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai. Taču jārēķinās, ka atbilstoši likumam «Par valsts sociālo apdrošināšanu», ja vien neesat pašnodarbinātā laulātais un jums jau nav piešķirta valsts vecuma pensija, brīvprātīgi varat pievienoties vienīgi pensijas apdrošināšanai. Savukārt pašnodarbinātā laulātais, kurš nav sasniedzis valstī noteikto pensijas vecumu, sociālās iemaksas brīvprātīgi var veikt gan pensijas, gan arī invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai.

Kā var iegūt brīvprātīgā sociālo iemaksu veicēja statusu?

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem (Nr. 192), kas reglamentē kārtību par brīvprātīgo pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai, jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā atbilstoši savai deklarētajai dzīvesvietai un, aizpildot noteikta parauga reģistrācijas lapu, jāreģistrējas kā brīvprātīgi apdrošinātajai personai. (Pašnodarbināto laulātajiem, uzrādot oriģinālus, papildus vēl jāiesniedz arī laulības apliecības, kā arī laulātā pašnodarbinātā statusu apliecinošā dokumenta kopija.) Par brīvprātīgi apdrošināto persona kļūst ar dienu, kad VSAA iesniegti visi nepieciešamie dokumenti. Savukārt nākamo desmit darbdienu laikā pēc reģistrācijas VSAA viņai izsniedz noteikta parauga paziņojumu un atver sociāli apdrošinātās personas kontu (ja vien tāds jau iepriekš nav bijis kā obligāti sociāli apdrošināmajam, piemēram, ja cilvēks iepriekš strādājis algotu darbu).

No kādas summas un cik lielas iemaksas šīm personām jāveic?

Ministru kabineta noteikumos paredzēts, ka šajos gadījumos brīvprātīgo iemaksu objekts ir pašas personas izvēlēti līdzekļi, piemēram, laulātā ienākumi vai mantojumā gūtais ienākums, tomēr attiecīgā gada laikā kopējais iemaksu objekta apmērs nedrīkst būt mazāks vai arī lielāks par valdības noteikto. Piemēram, šogad, tāpat kā 2004. gadā, minimālais iemaksu objekta apmērs gadā ir 1320 latu, bet maksimālais — 19 900 latu. Savukārt šogad brīvprātīgajai pensiju apdrošināšanai noteiktā likme ir 25, 26 % no iemaksu objekta, bet pašnodarbināto laulātajiem — 31, 20 %. Kā jau iepriekš minēts, šīm personām nav noteikta konkrēta summa, no kuras jāaprēķina sociālās apdrošināšanas iemaksas, turklāt tās obligāti nav jāveic katru mēnesi. Taču jāņem vērā nosacījums, ka, saskaitot visus ienākumus, no kuriem veiktas iemaksas, kārtējā gadā kopējā summa nedrīkst būt mazāka par valdības noteikto minimālo iemaksu objekta apmēru. Ja tas tomēr nav sasniegts, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem personas līdz nākamā gada 1. martam ir tiesīgas veikt papildu brīvprātīgās iemaksas. Tādējādi vienu mēnesi persona iemaksas pensiju apdrošināšanai var veikt, piemēram, no 50 latiem (50 x 25, 26 % = 12,63 lati), bet pēc pāris mēnešiem no 150 (150 x 25,26 % = 37,89 lati) u. tml. Protams, ja vien tas ir iespējams, lai sasniegtu gada minimālo apmēru, šīs iemaksas var veikt arī ik mēnesi no konstantas summas — 110 latiem (110 x 25, 26 % = 27, 79 lati).

Ievēro! Ja nav iespējams brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas veikt regulāri, svarīgi, ka par mēnešiem, kurā to nav, neaprēķina ne parāda, ne nokavējuma naudu. Taču jāzina, ka VSAA iemaksas personas kontā reģistrē par to mēnesi, kāds norādīts maksājuma dokumentā neatkarīgi no samaksas laika. Tādēļ, vienā reizē veicot maksājumus par vairākiem mēnešiem, obligāti jānorāda, par kura gada un tā mēnešiem šīs iemaksas veic. Tas ir būtiski tādēļ, lai par attiecīgo gadu varētu savākt vismaz minimālo iemaksu objekta apmēru, citādi šo periodu stāžā neieskaitīs.

Ja sociālajai apdrošināšanai pievienojas brīvprātīgi, vai iemaksas obligāti jāveic, piemēram, līdz pat pensijas vecuma sasniegšanai?

Pirmkārt, ja cilvēks, piemēram, atrod oficiālu darbu, viņš kļūst arī par obligāti sociāli apdrošināmo personu, tādēļ viņam par šī statusa iegūšanu ir pienākums triju dienu laikā informēt arī VSAA. Otrkārt, atbilstoši valdības noteikumiem persona jebkurā laikā var atteikties no brīvprātīgās pievienošanās valsts sociālajai apdrošināšanai, par to rakstiski paziņojot attiecīgajai VSAA nodaļai.

Paldies par atsaucību VSAA Juridiskā departamenta Metodiskās vadības un uzraudzības daļas vecākajai ekspertei Anitai Jaksebogai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu