Kam prasīt pabalstu, ja strādāji ārzemēs?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Vai ārzemēs strādājušais, atgriežoties Latvijā, var saņemt bezdarbnieka pabalstu? Cik ilgs laiks jānostrādā, lai būtu tiesības uz šo pabalstu?» Labklājības ministrijā atbildēja, ka atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem par bezdarbnieka pabalsta izmaksu ir atbildīga valsts, kurā persona pēdējoreiz strādājusi.

Tomēr katras dalībvalsts likumdošanā paredzēti arī nosacījumi, kuri jāizpilda, lai personai rastos tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Tāpēc, sākot darbu kādā Eiropas Savienības dalībvalstī, jānoskaidro, ko tās tiesību akti paredz bezdarba apdrošināšanas jomā. Tiesa, saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem personai, kurai izmaksā bezdarbnieka pabalstu, ir tiesības trīs mēnešus šo pabalstu saņemt arī citā Savienības dalībvalstī, ja tā pati persona attiecīgajā valstī aktīvi meklē darbu. Šim nolūkam jāreģistrējas nodarbinātības dienestā tajā valstī, kur pēdējoreiz strādāts, un jāizņem veidlapa E 303. Savukārt, atgriežoties Latvijā, septiņu dienu laikā jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā, bet bezdarbnieka pabalsta saņemšanai veidlapa E 303 jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu