Komandējums vai darba brauciens?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

«Lūdzu, paskaidrojiet, ko nozīmē darbinieka komandējums un ko — darba izbrauciens? Vai tad, ja mana pamata darbavieta ir Rīgā, bet vairākas reizes mēnesī man jāizbrauc uz uzņēmuma filiālēm citur Latvijā, tas skaitās komandējums vai darba izbrauciens? Laura» Saskaņā ar likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» 9.

panta pirmās daļas 16. punktu Ministru kabinets izdevis noteikumus par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi (05.28.2002., Nr. 219). Šajos noteikumos definēts, ka par komandējumu uzskatāms ar institūcijas vadītāja rakstisku rīkojumu apstiprināts darbinieka brauciens uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijā vai uz ārvalstīm, kā arī no tām uz Latviju (ja darbinieka pastāvīgā darbavieta ir ārvalstīs), lai, pirmkārt, pildītu darba (dienesta) uzdevumus, otrkārt, papildinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju (mācību komandējums).

Savukārt par darba braucienu šo noteikumu izpratnē uzskatāms darbinieka darbs vai dienests, ja tas saskaņā ar noslēgto darba līgumu saistīts ar izbraukumiem un pārvietošanos vai arī ja šis darbs norisinās ceļā Latvijā vai ārvalstīs (piemēram, tas attiecināms uz autopārvadātājiem, ekspeditoriem, uzņēmumu un iestāžu šoferiem u.c).

Šajos noteikumos ļoti detalizēti aprakstītas gan darba devēja izmaksas, gan arī to normas saistībā ar komandējuma un darba braucienu izdevumiem, kas darbiniekiem jākompensē. Tādēļ, ja jums nepieciešamas sīkākas ziņas, ieteicams pašai iepazīties ar šiem noteikumiem, jo izsmeļošam izklāstam publikācijā tie ir pārāk apjomīgi.

Konsultēja Labklājības ministrijas Darba attiecību un sociālā dialoga nodaļas vadītāja Ineta Vjakse.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu